«Επιδημία» υποχρεωτικής αργίας στον ιδιωτικό τομέα
Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που θέτουν τους εργαζομένους σε διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία ή ακόμη και «υποχρεωτική αργία», επικαλούμενες διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί «ανωτέρας βίας».
Συχνές είναι και οι περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι παίρνουν την καλοκαιρινή τους άδεια, τις περισσότερες φορές με συναίνεση, αλλά εκτός προγράμματος. Παράλληλα, πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που θέτουν, μονομερώς ή μετά από συμφωνία, τους εργαζομένους σε εκ περιτροπής εργασία.
Επιχειρηματίες επισημαίνουν στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι το επόμενο βήμα θα είναι οι απολύσεις, καθώς η αγορά έχει «παγώσει» και μαζί της πάγωσαν και όλα τα σχέδια ανάπτυξης.
Πολλές επιχειρήσεις, εξάλλου, εξαιτίας της τραπεζικής αργίας και της επιβολής περιορισμού κεφαλαίων δεν καταβάλλουν τη μισθοδοσία, ενώ άλλες προκαταβάλλουν τους μισθούς Ιουλίου ή και Αυγούστου, καθώς και το επίδομα καλοκαιρινής άδειας, φοβούμενοι το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων.
Τα φαινόμενα αυτά εντοπίζονται κυρίως σε κλάδους που πλήττονται από το κλείσιμο των τραπεζικών ιδρυμάτων, όπως οι εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων, οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι ασφαλιστικές, το χοντρικό και λιανικό εμπόριο αλλά και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, οι εργαζόμενοι που θίγονται ξεπερνούν τις 10.000, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακριβής καταγραφή, καθώς οι περισσότερες καταγγελίες είναι ανώνυμες.
Στο ΣΕΠΕ δηλώνουν ότι επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, μόνο η μετατροπή της σύμβασης των εργαζομένων από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία, καθώς και η διαθεσιμότητα, με την καταβολή του 50% των μισθών. Υπάρχει δε και η περίπτωση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, διαδικασία όμως που απαιτεί χρόνο, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί με διευθυντικό δικαίωμα, δηλαδή μονομερώς από τον εργοδότη.
Σύννομη θεωρείται, επίσης, η χορήγηση άδειας μετ’ αποδοχών, εφόσον αυτό γίνει με τη συγκατάθεση του εργαζόμενου. Όσο για τη μισθοδοσία, το υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι αυτή μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμούς, ηλεκτρονικά ή με την κατάθεση μετρητών και επιταγών, μέσω συγκεκριμένων υποκαταστημάτων τραπεζών. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης φαινομένων καταστρατήγησης και παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.