LATEST NEWS
 
Οικονομία /Ευρωπαϊκή Ενωση /

Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας

Δημοσίευση: 08 Ιουλίου 2015 13:00 | Ανανέωση: 08 Ιουλίου 2015 16:04

Ο ESM έλαβε το αίτημα της Ελλάδας

Δημοσιοποιήθηκε το αίτημα της Ελλάδας στον ESM για νέα δανειακή σύμβαση. Σήμερα συνεδριάζει το Euro Working Group για να το εξετάσει.

ESM - Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας - αίτημα - χρηματοδότηση - Ευκλείδης Τσακαλώτος

Η Ελλάδα έστειλε επίσημο αίτημα για νέα δανειακή σύμβαση στον Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας, όπως επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του Μηχανισμού και την ελληνική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα το οποίο αιτείται η Ελλάδα να εγκριθεί θα έχει τριετή διάρκεια. Στην επιστολή που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα.

«Ο ESM έλαβε το ελληνικό αίτημα», ανέφερε ο εκπρόσωπος, ενώ λίγο αργότερα η ελληνική κυβέρνηση δημοσιοποίησε το αίτημα της Ελλάδας για χρηματοδότηση, το οποίο απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα  Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). 

Οι Υπουργοί του Eurogroup θα εξετάσουν την αίτηση, η οποία θα απευθυνθεί επισήμως στον επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο για να το εξετάσει. Θα έχει προηγηθεί η εξέταση του ελληνικού αιτήματος από σημερινή διάσκεψη του Euro Working Group.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για την έγκριση της αύξησης της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, για ανανεώσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου σχετικά με την αργία των τραπεζών.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει νέες προτάσεις προς τους δανειστές, με διορία την Πέμπτη. Οι προτάσεις θα εξεταστούν από το Eurogroup και στη συνέχεια την Κυριακή από τους ηγέτες της Ευρωζώνης και τους ηγέτες των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο οι Συνόδοι Κορυφής που θα πραγματοποιηθούν για το σκοπό αυτόν στις Βρυξέλλες την Κυριακή να είναι και οι τελικές για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Σύσσωμοι οι ηγέτες της Ευρωζώνης, οι Υπουργοί Οικονομικών, καθώς και εκπρόσωποι των θεσμών, ξεκαθαρίζουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας, καθώς ο χρόνος έχει τελειώσει, απειλώντας την Ελλάδα με ένα Grexit.

Αναλυτικά η επιστολή με το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση:

"Αγαπητέ Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας ("η Δημοκρατία" ή "Ελλάδα"), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των Άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM δεδομένου του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης συνολικά.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση ("Δάνειο" ή "Πρόγραμμα") με περίοδο διαθεσιμότητας για τρία χρόνια σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 2 της Οδηγίας για τα Δάνεια. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα μια σειρά μέτρων ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνουν: 

- μέτρα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση
- μέτρα σχετικά με τις συντάξεις

Επίσης, θα συμπεριλάβουμε επιπρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Δημοκρατία για να ενισχυθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο, θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα παρουσιαστεί στο Euro Group.

Επιπροσθέτως, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονικής περιόδου διαθεσιμότητας του Δανείου, ή και νωρίτερα, να επανακτήσει πλήρη και βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις χρηματοδότησης, καθώς και μία βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Εχουμε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη μέλη κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της αίτησής μας για χορήγηση Δανείου αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη διαθέσιμης ρευστότητας, τις επερχόμενες υποχρεώσεις μας, τη συσσώρευση εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την εκπεφρασμένη επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις ανεξόφλητες οφειλές μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επαναδιατυπώνουμε την δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβασθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις ως κράτος μέλος. Ελπίζουμε στην ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση της αίτησής μας.

Για την αποφυγή αμφιβολίας, η επιστολή αυτή υπερισχύει της προηγούμενης επιστολής με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015.

Μετά τιμής,
ο υπουργός Οικονομικών". 



ESM - Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας - αίτημα - χρηματοδότηση

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή23:59Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία της23:49Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Σπάτα και Ασπρόπυργο23:39Βάλερι Μαχάφεϊ: «Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός του "Desperate Housewives"23:24Βουλή: Την Τρίτη αρχίζει η επεξεργασία του νέου ΚΟΚ23:10Κυλλήνη: Πολυτελές αυτοκίνητο τράκαρε με τρακτέρ (εικόνες)22:55Στον Λευκό Οίκο ο Μερτς την Πέμπτη – Πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ως καγκελάριος22:41Πύργος: Καταδίωξη και προσαγωγές μετά από άγριο καβγά ανηλίκων 22:25Γάζα: Η Χαμάς λέει ότι απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας του Γουίτκοφ22:11Αυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)21:56Υγεία - ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ21:40Βέλγιο: Οδοντίατρος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 55 ασθενών του21:26Ασπρόπυργος: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά21:12Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο 20:58Champions League: Άγρια συμπλοκή στο μετρό του Μονάχου μεταξύ οπαδών της Ίντερ και της Παρί (βίντεο) 20:41Βόλος: Καθάρα τα νερά σε όλες τις πολυσύχναστες ακτές20:27Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του Τραμπ20:11ΗΠΑ: Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν πλανήτη νάνο στα όρια του ηλιακού μας συστήματος19:57ΝΒΑ: Ο Γουίλιαμσον αρνείται την κατηγορία για βιασμό19:40Νιγηρία: Στους 151 ο αριθμός των νεκρών από τις ξαφνικές πλημμύρες19:23
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο