Βρετανός υπουργός Οικονομικών
Δημοσίευση: 05 Ιουλίου 2015 16:58Όσμπορν: Οτιδήποτε κι αν επιλέξει η Ελλάδα, η Βρετανία είναι προετοιμασμένη
«Δεν θα ήθελα να πω την ημέρα του δημοψηφίσματος τους (των Ελλήνων) τι εγώ θα ψήφιζα αν ήμουνα στην θέση τους. Θα πρέπει να σεβαστούμε την ελληνική δημοκρατία, που ούτως ή άλλως αποτελεί το λίκνο της δημοκρατίας», είπε μεταξύ άλλων ο Βρετανός Υπουργός οικονομικών, Τζόρτζ Όσμπορν, στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Λονδίνο, Ισαάκ Καρυπίδης, ο κ. Όσμπορν υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι προετοιμασμένη για όλα. «Οτιδήποτε και αν επιλέξει η Ελλάδα, η Βρετανία είναι προετοιμασμένη. Έχουμε έτοιμα σχέδια για οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός αύριο θα προεδρεύσει σύσκεψης, με εμένα και τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και άλλους για να εκτιμήσει την κατάσταση», είπε ο Βρετανός υπουργός οικονομικών.
Την ίδια στιγμή επεσήμανε τους κινδύνους που ενέχουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα για την παγκόσμια οικονομία. «Δεν νομίζω ότι κανένας πρέπει αμφιβάλει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή οικονομία, έχει αντίκτυπο στην δική μας και ότι μπορούμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι. Αυτοί είναι και οι λόγοι που πρέπει να κρατήσουμε τη χώρα μας σε τάξη. Να εκτελούμε τον προϋπολογισμό μας να πληρώνουμε τα χρέη μας, και να είμαστε άρτια προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε επιλογή του κόσμου», τόνισε ο κ. Όσμπορν.
Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει, μια πιθανή κοινωνική αναστάτωση στην Ελλάδα αν η χώρα βγει από το ευρώ, σε μια σειρά από διεθνή θέματα όπως η ασφάλεια στην περιοχή και το μεταναστευτικό, ο Βρετανός υπουργός οικονομικών απάντησε: « Αν και πρόκειται για πρώιμη ερώτηση, νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη συμπάθεια στην Βρετανία και υποπτεύομαι και αλλού στην Ευρώπη, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός. Δεν είναι δικό τους λάθος αλλά είναι λάθος κάποιον πολύ κακών κυβερνήσεων που είχαν στο παρελθόν. Φυσικά και θέλουμε την ευημερία της Ελλάδος και θέλουμε να πετύχει ως χώρα».
Τέλος τόνισε πως όλοι νιώθουν πολύ μεγάλη συμπάθεια για τους Έλληνες, αλλά όπως είπε «όταν είσαι μέλος ενός κοινού νομίσματος υποχρεωτικά υπάρχουν κανόνες στους οποίους θα πρέπει να υπακούς». «Αυτός ήταν άλλωστε και ένας από τους λόγους που δεν γίναμε μέλος του κοινού νομίσματος», κατέληξε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.