ΣΕΒ
Δημοσίευση: 02 Ιουλίου 2015 15:13ΣΕΒ: «Κούρεμα» καταθέσεων εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Του Νίκου Ρογκάκου
Ανοιχτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων, αφήνει ο ΣΕΒ, στην Εβδομαδιαία Ανάλυση του για την οικονομία, υποστηρίζοντας οτι εάν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία με τους δανειστές, αυτό θα συμβεί.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ, θεωρητικά η ΕΚΤ έχει την ευχέρεια να ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες την επιστροφή των χρημάτων του μηχανισμού έκτακτης χρηματοδότησης ELA και να προκαλέσει με αυτό τον τρόπο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) κάνοντας χρήση της διαδικασίας bail-in, που μπορεί να οδηγήσει σε υποχρεωτική μετατροπή καταθέσεων σε κεφάλαια αφού εξαντληθούν όλες οι άλλες πηγές (μέτοχοι, ομολογιούχοι, ταμείο εγγύησης καταθέσεων κ.α) και συνεχίζει» «Κάτι τέτοιο δεν συνέβη άλλα τίποτα δεν αποκλείει ότι αυτό δεν θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, εάν δεν υπάρξει μία νέα συμφωνία».
Ακόμη, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι «η αδυναμία αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και η μη επίτευξη συμφωνίας μαζί τους οδηγεί τη χώρα σε βέβαιη έξοδο από την ευρωζώνη. Χωρίς ένα νέο και αξιόπιστο πλαίσιο συμφωνίας, τις ουρές στις τράπεζες και στα βενζινάδικα θα ακολουθήσουν ουρές σε άδεια μαγαζιά, με τους εργαζομένους σε απόγνωση».
Αυτό μεταξύ άλλων αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για τις οικονομικές εξελίξεις, προσθέτοντας ότι: «Πρέπει να επικρατήσει η υπευθυνότητα και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Καλώς ή κακώς, η εθνική αξιοπρέπεια δεν κερδίζεται στις διαπραγματεύσεις. Κερδίζεται στα εργοστάσια, στα χωράφια, στα γραφεία, στην παραγωγή και στην αποταμίευση. Η ομαλοποίηση των σχέσεων με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη είναι μονόδρομος καθώς τυχόν πορεία σύγκρουσης οδηγεί τους Έλληνες στη φτώχεια, στο διχασμό και στη δυστυχία».
Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι οι περιορισμοί στο τραπεζικό σύστημα και στις αναλήψεις αναμένεται να διατηρηθούν επί μακρόν, τουλάχιστον όσο διατηρείται η αβεβαιότητα. Τονίζει ακόμη ότι:
Αναφερόμενος στο προηγούμενο της Αργεντινής ο ΣΕΒ αναφέρει: «Παρόλο που είναι μια μεγάλη χώρα με εξωστρεφή οικονομία καθώς και ότι έχει μεγάλο πλούτο σε πρώτες ύλες με υψηλή ζήτηση από χώρες όπως η Κίνα, απαιτήθηκε σχεδόν μια δεκαετία ώστε το πραγματικό κατά κεφαλή ΑΕΠ να ανακάμψει στα πρό της χρεοκοπίας επίπεδα . Η Αργεντινή είχε εισέλθει σε κρίση 3 χρόνια πριν τη χρεοκοπία, ενώ η Ελλάδα της οποίας τα εισοδήματα πλέον αποκλίνουν ραγδαία από τον μέσο όρο της Ευρώπης και συγκλίνουν στα χαμηλά αλλά ανερχόμενα κατά κεφαλή εισοδήματα χωρών όπως η Βουλγαρία και Ρουμανία διανύει ήδη πάνω από πέντε χρόνια κρίσης, η παρατεταμένη διάρκεια της οποίας έχει ήδη τραυματίσει σοβαρότατα τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας».
Εν τω μεταξύ, σε κοινή τους δήλωση οι σύνδεσμοι βιομηχανίας για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου αναφέρουν:
«Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι παρακολουθούμε έντρομοι τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της πατρίδας μας.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη της Διεθνούς Κοινότητας και να βρεθεί απομονωμένη.
Όλοι εμείς, οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών της χώρας, ενώνουμε τις φωνές μας, προσπαθώντας να αποτρέψουμε την επαπειλούμενη καταστροφή. Ανησυχούμε ακούγοντας δηλώσεις που, δήθεν, εγγυώνται τη σταθερότητα της οικονομίας και των καταθέσεων.
Γι’ αυτό, με αίσθημα βαθύτατης ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους των επιχειρήσεών μας και την Ελληνική κοινωνία, διακηρύσσουμε ότι την Κυριακή κρίνεται το μέλλον της πατρίδας μας. Για να αποφευχθεί η καταστροφική απομόνωση, που θα φέρει φτώχεια, εξαθλίωση και χάος.
Επιλέγουμε να πούμε ΝΑΙ στη διάσωση χιλιάδων θέσεων εργασίας και στην επαναφορά στη σταθερότητα.
Υποστηρίζουμε την Ελλάδα της δημιουργίας, της παραγωγής, της εργασίας, των επενδύσεων, της δυναμικής ανάπτυξης.
ΝΑΙ στην Ελλάδα
ΝΑΙ στην Ευρώπη
ΝΑΙ στο Ευρώ
- Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΣΕΒ
- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς ΣΒΑΠ
- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ΣΒΒΕ
- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος ΣΒΘΚΕ
- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος ΣΒΠΔΕ»