Politico: Γιατί η Ελλάδα θα συνθηκολογήσει
Οι προθεσμίες έρχονται και παρέρχονται, σημειώνει η επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Asset Management Μέγκαν Γκριν, ωστόσο η Ελλάδα θα υπογράψει τελικά μία συμφωνία παρόμοια με αυτήν που απαιτούν οι δανειστές της.
Η Μέγκαν Γκριν εκτιμά πως «Τα καλά νέα είναι ότι το φινάλε για την Ελλάδα πλησιάζει και ότι το καλύτερο δυνατό σενάριο για την Ελλάδα και την ευρωζώνη παραμένει η πιο πιθανή έκβαση. Τα κακά νέα είναι πως το καλύτερο δυνατό σενάριο για την Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά δυσάρεστο».
«Ακόμη και αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφωνήσει στις όποιες απαιτήσεις έχουν οι πιστωτές της Ελλάδας, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία και να κρατήσει το κόμμα του και την κυβέρνηση ενωμένη, η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν εξαιρετικά δύσκολο δρόμο μέχρι να φθάσει ενδεχομένως σε μια βιώσιμη ανάπτυξη» σημειώνει.
Την περασμένη εβδομάδα αρκετοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν πως ο χρόνος τελειώνει για την επίτευξη συμφωνίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έρχεται η μέρα, φοβάμαι, που κάποιος θα πει: Game Over».
Κατά την κα Γκριν, αυτή η ημέρα δεν είναι τόσο κοντά όσο οι περισσότεροι νομίζουν. Οι προτροπές για την Ελλάδα να υπογράψει τη συμφωνία μέχρι το προσεχές Eurogroup την Πέμπτη, πληθαίνουν. Ωστόσο, η ίδια θεωρεί πως και αυτή είναι μια πλασματική προθεσμία, όπως ήταν άλλες στο πρόσφατο παρελθόν. Η πραγματική προθεσμία είναι το πότε η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό, υποστηρίζει και λέει πως δε θα πρέπει να περιμένει κανείς συμφωνία πριν από τις 30 Ιουνίου, όταν λήγει η παράταση του προγράμματος.
Δύο είναι οι λόγοι που κάνουν την οικονομολόγο να μη χάνει την αισιοδοξία της πως θα βρεθεί μία λύση. Ο πρώτος είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ο δεύτερος είναι ότι παρά το γεγονός πως πολλά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης έχουν χάσει την υπομονή τους με την Ελλάδα, δε συμβαίνει το ίδιο και με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Ως η προστατευόμενη του Χέλμουτ Κολ, ενός εκ των αρχιτεκτόνων της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η Μέρκελ δε θέλει η κληρονομιά της να είναι ότι επέτρεψε να αρχίσει η διάλυση της ευρωζώνης. Η Μέρκελ δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή όσο σήμερα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της πατρίδας της, σημειώνει η Μέγκαν Γκριν που εκφράζει τη σιγουριά της πως «εν τέλει, η γερμανική κυβέρνηση θα υποκλιθεί στο θέλημά της».
Αφού παραθέτει τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, η Μέγκαν Γκριν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο λιγότερο επώδυνος δρόμος για την Ελλάδα είναι να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές. Επισημαίνει, ωστόσο, πως αυτή η εξέλιξη θα προσφέρει στην Ελλάδα μία ανάσα ρευστότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και πέρα, προβλέπει νέες διαπραγματεύσεις για ένα ακόμη πακέτο διάσωσης.