LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 09 Ιουνίου 2015 09:43

FT: Καζάνι που βράζει η G7 για την Ελλάδα

Διαψεύστηκαν οι ελπίδες Ελλήνων αξιωματούχων για καταλυτική παρέμβαση από τις ΗΠΑ, αναφέρεται στο άρθρο των Financial Times.

Financial Times

«Ο Μπαράκ Ομπάμα  προειδοποίησε την Αθήνα ότι πρέπει να κάνει γρήγορα δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσειςΠρόκειται για το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι η Ελλάδα απομονώνεται στο διεθνές στερέωμα, εξαιτίας της μαχητικής της στάσης απέναντι στους δανειστές».

Με αυτές τις λέξεις αρχίζει το άρθρο που δημοσιεύουν οι Financial Times  και το οποίο υπογράφουν οι Peter Spiegel και Stefan Wagstyl.  

Όπως σημειώνουν, ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στην συνάντηση της G7 στην Γερμανία, αισθάνθηκαν ότι είναι επείγον να υπάρξει γρήγορα μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για την απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα. Αλλά σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκκλήσεις και προς τις δύο πλευρές να κάνουν παραχωρήσεις, ο κ. Ομπάμα απέδωσε την ευθύνη στον Αλέξης Τσίπρα λέγοντας πως έχει έρθει η ώρα «για σκληρές αποφάσεις».

«Αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά - ακόμη πιο σημαντικό- προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται» ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση. «Οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα» πρόσθεσε.

Κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ο κ. Ομπάμα έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τις συγκεντρώσεις των ηγετών της G7 και της G20 για να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους – ειδικά στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ – να είναι πιο γενναιόδωροι στην χρήση των πόρων τους για την βοήθεια των πιο αδύναμων οικονομιών.

Διαψεύστηκαν οι ελπίδες

Πράγματι, υπογραμμίζει το άρθρο,  ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι ο Λευκός Οίκος θα παρέμβει στην «αναμέτρηση» Ελλάδας-δανειστών, για να κρίνει την έκβαση υπέρ τους. Ο κ. Ομπάμα κάλεσε τους δανειστές την Δευτέρα να δείξουν κάποια «ευελιξία». Αλλά δίνοντας έμφαση δημόσια στις υποχρεώσεις της Ελλάδας σε μια τόση κρίση καμπή των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ομπάμα έκλεισε μια από τις τελευταίες πιθανές εξόδους διαφυγής για την Αθήνα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της G7 με γνώση των συζητήσεων που έγιναν για την Ελλάδα στην συνάντηση, όλοι οι ηγέτες εξέφρασαν ανησυχίες πως μια χρεοκοπία της Ελλάδας και μια έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε οικονομική αστάθεια. Ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξιωματούχοι σημείωσαν πως ο κ. Ομπάμα ήταν πολύ πιο θετικά διακείμενος απέναντι στους Ευρωπαίους σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις των G7 και G20, αναγνωρίζοντας πως η Αθήνα απογοήτευσε ως συνομιλητής.

«Πώς ανέχεται κανείς την Ελλάδα;»

Δύο ανώτατοι αξιωματούχοι είπαν πως ορισμένες από τις πιο σκληρές δηλώσεις κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών έγιναν από τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ. Σύμφωνα με τον έναν από τους δύο αξιωματούχους, ο κ. Χάρπερ απηύθυνε έκκληση για μια συμφωνία αλλά αναρωτήθηκε «πως ανέχεται κανείς την Ελλάδα».

Εκτός από την μεγάλη επιρροή που έχει η Ουάσινγκτον σε θέματα παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είναι ο πιστωτής της Ελλάδας που έχει κρατήσει την πιο σκληρή γραμμή με την Αθήνα για την ανάγκη διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τονίζεται στο άρθρο.

Προειδοποίηση Μέρκελ

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με την κ. Μέρκελ και τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, στα περιθώρια της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Αλλά, συμοπληρώνει το δημοσίευμα,  η κ. Μέρκελ προειδοποίησε πως η πρόταση που έγινε από τους δανειστές την περασμένη εβδομάδα – την οποία απέρριψε εμφατικά – πρέπει να αποτελέσει την βάση για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

«Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά οι τρεις θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αλληλεγγύη προϋποθέτει να γίνουν μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα είπε η κ. Μέρκελ.«Δεν είμαι σίγουρη ότι έχει απομείνει πολύ χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε πολύ δουλειά. Ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει» τόνισε.

Οι προσπάθειες της Αθήνας

Η Αθήνα φάνηκε να προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τους πιστωτές και να κλείσει μια συμφωνία, μετά την επιδείνωση του κλίματος την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας έστειλε την Δευτέρα τρία από τα πιο έμπιστα στελέχη στις Βρυξέλλες, για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Νίκος Παππάς, ο οποίος θεωρείται ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επιλέχτηκε ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων τον περασμένο μήνα και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group.

Kαι οι τρεις τους θεωρούνται πραγματιστές από τους διαπραγματευτές της ευρωζώνης και είναι υπεύθυνοι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών μετά από μήνες αδιεξόδου.

Παρά τα σημάδια ότι η Αθήνα προσπαθεί να μειώσει τις διαφορές με τους πιστωτές, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, αντιμετώπισε με σαρκασμό την πρόταση που παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Κομισιόν.

Σε συνέντευξη του στην γερμανική Tagesspiegel, η οποία έγινε στο Βερολίνο όπου συνάντηση τον Γερμανό ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι οι θεσμοί «έχουν κάνει μια πρόταση που την κάνεις μόνο αν δεν θες μια συμφωνία».

Πρόσθεσε ότι σημεία στα οποία είχε επιτευχθεί συμφωνία κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων είχαν αποσυρθεί – με την στήριξη της κ. Μέρκελ – και ότι οι πιστωτές οπισθοχώρησαν σε απαιτήσεις που είχαν κάνει στην αρχή των συνομιλιών.

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κένταλ Τζένερ: Εντυπωσιακή στο εξώφυλλο της Vogue Japan (εικόνες)23:59Κορονοϊός: ΧΑΠ και κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη23:50Η ιστορία του ΑΝΤ1 σε αριθμούς 23:38Λευκός Οίκος: Διώξεις στο κίνημα Antifa ως “εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση” 23:31Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας (εικόνες)23:19Στη “μάχη” κατά του παρεμπορίου και η… ΕΥΠ23:07Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Οι νέες τιμές μετά τη μείωση του ΦΠΑ22:55Κατσαράς στον ΑΝΤ1: Η Νάξος είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες (βίντεο)22:43Βρήκαν ψάρια στα χωράφια τους! (εικόνες)22:31“Παγωμένες” οι τιμές σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, παρά τη μείωση του ΦΠΑ (βίντεο)22:19Τσιόδρας προς Συμβούλιο της Ευρώπης: το μεγάλο μήνυμα είναι η αλληλεγγύη22:07Μαφιόζικη εκτέλεση στη Βούλα: Το παρελθόν του θύματος ερευνά η Αστυνομία (βίντεο)21:54Ο Μητροπολίτης Γαβριήλ συναντά τους νέους μέσω του ΑΝΤ121:42“Δράκος του Κάβου”: Με κατηγορούν άδικα (βίντεο)21:31ΗΠΑ: “Σιγή” στη μουσική βιομηχανία για την δολοφονία του Φλόιντ21:19Κορονοϊός - Βρετανία: Ο μικρότερος αριθμός θανάτων από τον Μάρτιο21:06Μόνο στον ΑΝΤ1: Ιερόδουλες περιγράφουν τα πρωτοφανή μαρτύρια από αδίστακτους κακοποιούς (βίντεο)20:53Αγελάδες επιτέθηκαν και σκότωσαν πεζοπόρο20:41Καλύβας στον ΑΝΤ1: Δεν αποκλείω να βγει ενισχυμένος ο Τραμπ από τις ταραχές (βίντεο)20:29Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις του Λευκού Οίκου με την αφροαμερικανική κοινότητα (βίντεο)20:21
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο