Αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση στο θέμα του ΦΠΑ
Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Διαφορετική ρότα στον ΦΠΑ για να ξεπεράσει τις συμπληγάδες των δανειστών αλλά και των εσωτερικών αντιδράσεων, φαίνεται να χαράσσει η κυβέρνηση.
Οι δυο άξονες της ελληνικής αντιπρότασης έχουν μικρές υποχωρήσεις με αυξήσεις στο ύψος του χαμηλού και του υπερμειωμένου συντελεστή, καθώς επίσης επανεξέταση της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου.
Για τον υπερμειωμένο συντελεστή, στον οποίο θα υπαχθούν βασικά αγαθά, φάρμακα και βιβλία, η ελληνική πλευρά προτείνει να ανέβει στο 7% από το 6,5%. Από την άλλη ο χαμηλός συντελεστής με τον οποίο θα επιβαρύνεται το 70% των τροφίμων, η εστίαση και τα ξενοδοχεία, διαμορφώνεται στην αντιπρόταση στο 12% ή και στο 13% από το 11%.
Για την εξίσωση των συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου με τους ισχύοντες στην υπόλοιπη χώρα, στο οικονομικό επιτελείο παραδόθηκε μελέτη, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό των περιφερειών βορείου και νοτίου αιγαίου, σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτει δημοσιονομικό όφελος. Μάλιστα στη συνάντηση τους με τον Γιάνη Βαρουφάκη, την περασμένη Πέμπτη, αιρετοί αλλά και εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων αντιτάχθηκαν ακόμη και στην αρχική πρόταση να καταργηθεί η έκπτωση στους συντελεστές από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης πάντως μιλώντας στο "Πρώτο Θέμα" δήλωσε οτι «η πεποίθηση του υπουργείου είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτός ο μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά».
Τη Δευτέρα οι περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου θα αποστείλουν υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών με προτάσεις για την αύξηση της εισπραξιμότητας.