Ελληνικός Αγωγός
Δημοσίευση: 20 Απριλίου 2015 16:37Ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στην Αθήνα
Στην Αθήνα φτάνει, την Τρίτη, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος θα συναντηθεί, διαδοχικά, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την Τρίτη, όπως μεταδίδει από την Μόσχα ο Αχιλλέας Πατσούκας, θα υπογραφεί και το μνημόνιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου “Ελληνικός Αγωγός”, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, συναντήθηκε την Δευτέρα με την Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Emilia Kraleva.
Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για την καλύτερη προετοιμασία της τριμερούς συνάντησης που θα έχουν οι Υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, την προσεχή Τετάρτη 22 Απριλίου στη Σόφια, για την προώθηση του έργου κατασκευής του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Vertical Gas Corridor – VGC).
Βασική συνιστώσα του Κάθετου Διαδρόμου, που θα περιλαμβάνει προγραμματισμένα έργα διασύνδεσης των δικτύων των τριών χωρών με στόχο τη διακίνηση ποσοτήτων αερίου από το Βορρά στο Νότο και αντίστροφα, είναι και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη βουλγαρική πόλη Στάρα Ζαγορά.
Ο IGB (Gas Interconnector Greece-Bulgaria) προβλέπεται να συνδεθεί με τον υφιστάμενο στην Ελλάδα αγωγό του ΔΕΣΦΑ, καθώς και τον αγωγό ΤΑΡ που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα μεταφέρει ποσότητες της τάξης των 3 έως 5 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο και η έναρξη των εργασιών κατασκευής του προγραμματίζεται για τις αρχές του 2016.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και συνολικά σε επίπεδο Ε.Ε. και τόνισε τη σημασία της γρήγορης κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού IGB ανάμεσα στις δύο χώρες. Υπογράμμισε, τέλος, πως η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση και λειτουργία του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου μεταφοράς Φυσικού Αερίου.