LATEST NEWS
 
Οικονομία /Γενικά /

Νέο δημοσίευμα των Financial Times

Δημοσίευση: 14 Απριλίου 2015 14:50

FT: Μην ποντάρετε στο ότι ο Τσίπρας θα κάνει «kolotoumba»

«Είναι θέμα λίγων ημερών να μάθουμε την αλήθεια…», τονίζουν οι FT και επισημαίνουν ότι είναι η αμφισβητήσιμη η εκτίμηση ότι o Αλέξης Τσίπρας θα κάνει «kolotoumba».

Financial Times - Μην ποντάρετε στο ότι ο Τσίπρας θα κάνει kolotoumba

Μία ημέρα μετά το δημοσίευμα περί επικείμενης πτώχευσης της Ελλάδας, οι Financial Times σε νέο άρθρο τους αναφέρονται στη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι είναι αμφισβητήσιμο αν θα κάνει «kolotoumba» και πως όλα θα φανούν σε λίγες ημέρες.

«Aπό την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας υπάρχει ένας προφανής τρόπος να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αριστερός πρωθυπουργός, την καταστροφή λόγω χρεοκοπίας και εξόδου από τη νομισματική ένωση. Καταλήγει στη σκέψη ότι, καθώς η Ελλάδα θα ξεμένει από ρευστότητα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει να υποκύψει στην πραγματικότητα και να κυβερνήσει ως Δεξιός, ή τουλάχιστον, όχι τόσο ως Αριστερός», αναφέρει το άρθρο των FT και προσθέτει:

«Θα πρέπει να διαπραγματευθεί καλή τη πίστει με τους πιστωτές της Ελλάδας, να μη χάσει άλλο χρόνο με πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές κινήσεις και να διατυπώσει αξιόπιστες υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας και υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «με βάση αυτήν την άποψη, εάν κριθεί αναγκαίο, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σπάσει τους δεσμούς με τους ακροαριστερούς στο κόμμα του που αντιτίθενται σε αυτούς τους συμβιβασμούς και οι οποίοι αντιστοιχούν στο 20% περίπου της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, θα ηγηθεί ενός φιλοευρωπαϊκού εθνικού μετώπου με τα μετριοπαθή κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου».

Από την πλευρά της Αθήνας, προστίθεται, «η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει "kolotoumba", όπως το λένε οι Έλληνες, είναι αμφισβητήσιμη. Αναλογιστείτε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους δυόμισι μήνες που βρίσκεται στην εξουσία. Ξεχωρίζουν δύο νόμοι που πέρασε το Μάρτιο. Ο ένας απευθύνεται σε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας» και στοχεύει στην παροχή έκτακτης στήριξης για τους φτωχότερους πολίτες, όπου περιλαμβάνονται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και κουπόνια τροφίμων για 300.000 ανθρώπους».

Financial Times - Μην ποντάρετε στο ότι ο Τσίπρας θα κάνει kolotoumba

«Ο δεύτερος, που ονομάστηκε «νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», επέτρεψε στους Έλληνες που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις να διευθετήσουν τα χρέη τους με 100 δόσεις. Εάν πληρώσουν ταχύτερα, θα ευνοηθούν με μερική διαγραφή. Αυτό δεν είναι μικρό ζήτημα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν το Φεβρουάριο στα 75,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56,4 δισ. ήταν οφειλές φυσικών νομικών προσώπων προς το Δημόσιο», υπογραμμίζουν οι FT και αναφέρονται και στις «τρεις ερευνητικές επιτροπές» που συγκρότησε η Βουλή, υπό την Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίες - όπως επισημαίνεται - είναι δεδομένο ότι θα εκνευρίσουν τους συμμάχους και τους πιστωτές της Ελλάδας.

Στο άρθρο τονίζεται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει εμπειρία εξουσίας, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριστερή πλατφόρμα βάσει της οποίας εξελέγη».

Παρ’ όλα αυτά, προστίθεται, «ο κ. Τσίπρας επέδειξε ένα σχετικό πραγματισμό, ακόμα και ψυχρό πολιτικό ρεαλισμό ως πρωθυπουργός. Οργάνωσε την εκλογή του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έκανε ανοίγματα σε μια πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός του οποίου η κυβέρνηση το 2004-2009 ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την πανωλεθρία της αύξησης του χρέους την οποία ο ίδιος κληρονόμησε». 

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, μια άθεη ψυχή, έκανε δημόσιες εμφανίσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι επίσης προσεκτικός ώστε να μη δημιουργήσει ανησυχίες στη στρατιωτική ηγεσία. Ο κ. Τσίπρας δείχνει ευέλικτος πολιτικός που, αν το επιλέξει, μπορεί να κάνει την "kolotoumba" και να πετάξει τους αμετανόητους του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαφορετική "μετάφραση" είναι ότι ετοιμάζει το έδαφος ώστε, σε περίπτωση πτώχευσης, να απευθυνθεί σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν», υπογραμμίζουν ακόμη οι FT και καταλήγουν πως «είναι θέμα λίγων ημερών να μάθουμε την αλήθεια…».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ασία: 21 χρόνια από το φονικότερο τσουνάμι στην ιστορία22:45Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στην Εύβοια (εικόνες)22:31Amber Alert Hellas: Αρπαγή 8χρονου από την μητέρα του22:17Euroleague: Πέμπτη διαδοχική νίκη η Μακάμπι, με κατοστάρα επί της Παρτιζάν στο Βελιγράδι22:02Παρίσι: Νεαρός μαχαίρωσε 3 γυναίκες σε ισάριθμους σταθμούς του Μετρό21:48Νέα περιστατικά με μετανάστες στα νότια της Κρήτης 21:33Γερμανία: Ταξιδιωτική οδηγία για όσους επισκέπτονται την Τουρκία21:19Πέθανε ο διάσημος λυράρης Μανώλης Σκουλάς21:05Τζανάκης στον ΑΝΤ1: Η επιδημία αναπτύχθηκε νωρίτερα φέτος - Τι πρέπει να προσέξουμε 20:51Καλλιθέα: Φωτιά σε διαμέρισμα μετά από έκρηξη - Δύο άτομα απανθρακωμένα20:37Το ασήμι ξεπερνά τα 75 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία 20:23Ant1 Sports: Σενάρια για την επιστροφή Φορτούνη και Τσιμίκα… στο λιμάνι20:09Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο19:55Αταλάντη: Σκύλος δάγκωσε και ακρωτηρίασε γυναίκα - Έχασε δύο δάχτυλα19:40Ροδόπη: Σε κατάσταση σοκ η μητέρα - Δεν γνωρίζει για τον θάνατο του 7χρονου γιού της19:26Φωκίδα: Νεκροί εντοπίστηκαν οι ορειβάτες στα Βαρδούσια19:11Αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους λαμβάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι18:57Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο στις Μοίρες – 78χρονος δικυκλιστής με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις18:43Παναθηναϊκός: Ξεκάθαρη διάψευση για Τετέ: Καμία πρόταση, δεν παραχωρείται δανεικός18:29Μαρούσι – Παναθηναϊκός: Αναβλήθηκε ο αγώνας… λόγω γρίπης18:15
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο