LATEST NEWS
 
Οικονομία /Τραπεζικά προϊόντα /

Eurobank

Δημοσίευση: 03 Απριλίου 2015 18:49

Η Eurobank διοργάνωσε το 1ο Greek Exports Convention in Thessaloniki

Σειρά επαφών με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, είχε η Διοίκηση της Eurobank κατά τη διάρκεια περιοδείας στη συμπρωτεύουσα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ομίλου κ. Νίκος Καραμούζης και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Φωκίων Καραβίας συναντήθηκαν  με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, ενώ το κλιμάκιο της Διοίκησης, στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι Ανώτατοι Γενικοί Διευθυντές κκ. Σταύρος Ιωάννου και Θεόδωρος Καλαντώνης και πολλά ανώτατα και ανώτερα στελέχη της Eurobank, είχε πλήθος συναντήσεων με πελάτες αλλά και με τα τοπικά στελέχη της Τράπεζας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της Διοίκησης και σε συνέχεια των πρωτοβουλιών υποστήριξης του κρίσιμου για την ελληνική οικονομία εξαγωγικού τομέα, η Eurobank διοργάνωσε το 1o Eurobank Greek Exports Convention in Thessaloniki. Το συνέδριο, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, είχε θέμα: «Ανταγωνιστικότητα. Εξωστρέφεια. Κίνητρα και αντικίνητρα για τις ελληνικές εξαγωγές» και διεξήχθη  την Πέμπτη 2 Απριλίου με μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency» της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης περιέγραψε πέντε βασικούς άξονες για την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ριζικό περιορισμό του κοινωνικού κόστους από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμούζης ανέφερε ότι απαιτείται σημαντική προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων, σημαντική αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και των επενδύσεων στις υποδομές, ολόπλευρη και σταθερή αύξηση της εξωτερικής ζήτησης, επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην ομαλότητα, και εφαρμογή με συνέπεια ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου που θα στοχεύει στο να βελτιώνει καθημερινά την εμπιστοσύνη των πολιτών, των εταίρων και των αγορών στις προοπτικές της χώρας.

 «Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές και οικονομίες είναι σήμερα ιδανικές και θα ήταν λάθος, μόνοι εμείς από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, να μην τις αξιοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε ο κ. Καραμούζης. «Απαιτείται χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και  αξιόπιστο ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας με στόχους, δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα , το δικό μας υπεύθυνο σχέδιο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην ανάπτυξη και την προοπτική. Προσδοκούμε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θ’ ακολουθήσουν ηπιότερη στάση, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε υλοποιήσει σκληρές προσαρμογές με μεγάλο κοινωνικό κόστος, δείχνοντας σεβασμό & εκτίμηση στις θυσίες μιας χώρας.

Η επίτευξη συμφωνίας θα οδηγήσει σε ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημαντική επιστροφή της ρευστότητας και των καταθέσεων, σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές και έντονα θετική αύξηση τιμών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου», είπε ο κ. Καραμούζης.

Αναφερόμενος στις κινήσεις της τράπεζας για τη στήριξη της εξωστρέφειας και των εξαγωγικών δραστηριοτήτων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank  κ. Φωκίων  Καραβίας επισήμανε ότι «οι μακροοικονομικές προκλήσεις, όσο μεγάλες κι αν είναι, παραμένουν συγκυριακές. Διατηρώ τη βεβαιότητα», είπε, «πως βρισκόμαστε σε τροχιά λύσης.

Ίσως η διαδρομή να επιφυλάσσει μερικές ακόμη αναταράξεις, αλλά προσβλέπω με βεβαιότητα στη θετική κατάληξη και εκτιμώ ότι αυτή δεν είναι μακριά. Θετική κατάληξη σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής της προοπτικής, αίτημα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα μας έχει ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης.»

Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε ο κ. Καραβίας, «η δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η ελληνική οικονομία είναι ισχυρότερη από ό, τι γενικά πιστεύεται. Δεν το λέω συμβατικά και δεν το λέω μόνον εγώ. Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος μέτοχός μας, η Fairfax Financial Holdings, και ο Prem Watsa, που έχουμε την τιμή να είναι δίπλα μας, με τη μοναδική εμπειρία και τη διεθνή περιωπή του, και να μας στηρίζει, έκαναν μια σημαντική κίνηση τις προηγούμενες ημέρες. Αύξησαν σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank.

Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης κορυφαίων μακροπρόθεσμων επενδυτών στην Τράπεζα, στη διοίκηση και τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, αλλά και στη θετική προοπτική της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού μέσα στην ευρωζώνη. Η άρση της αβεβαιότητας θα ανοίξει μεγάλες δυνατότητες για την αξιοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων που υπάρχουν, αλλά σχολάζουν ή υποαποδίδουν. Δέσμευσή μου είναι ότι η Eurobank θα βρεθεί δίπλα σε αυτές τις δυνάμεις της δημιουργίας και της ανάπτυξης.»

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ Κυριάκος Λουφάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «η ρευστότητα είναι στο ελάχιστο. Το γεγονός ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας εξυπηρετούνται με τις ίδιες δυνάμεις σημαίνει ότι η ρευστότητα αντλείται ουσιαστικά από την ιδιωτική οικονομία και συσσωρεύονται περαιτέρω οι οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Η αξιοπιστία της χώρας μας και των επιχειρήσεών της στο εξωτερικό πλήττεται.

 Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις ελληνικές εξαγωγές. Οι προσπάθειες για μείωση του μη μισθολογικού κόστους και του κόστους ενέργειας καθώς και για διευκόλυνση των διαδικασιών διεθνούς εμπορίου σε συνδυασμό με την υποτίμηση του ευρώ συνθέτουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό ή, με άλλα λόγια, μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί.

Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της σκληρής διαπραγμάτευσης και, όπως όλοι οι Έλληνες, στηρίζουμε την Κυβέρνησή μας σε αυτό. Οι διαδικασίες όμως θα πρέπει να επιταχυνθούν και να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, ώστε να διασφαλισθεί ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική επιχείρηση για να επιβιώσει θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τα δύο βασικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα: 1) Τη γεωγραφική της θέση και την ενδοχώρα, 2) Το άριστα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό (επιστήμονες και μηχανικοί).»

Στο συνέδριο έγινε και παρουσίαση πολυπρισματικής έρευνας για τις ελληνικές εξαγωγές και την εξωστρέφεια, που εκπονήθηκε από ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον δρα Πλάτωνα Μονοκρούσο, Επικεφαλής Οικονομολόγο της Eurobank. Ο δρ. Πλάτων Μονοκρούσος υπογράμμισε ότι η διαχρονική εξέλιξη των εξαγωγών της Ελλάδας,  επιβεβαιώνει υστέρηση σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, κάποιες εκ των οποίων εισήλθαν σε πρόγραμμα προσαρμογής μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

  • Κατά τις εργασίες του συνεδρίου αναπτύχθηκε το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός εξαγωγικός  κλάδος  και παρουσιάστηκε  μια σειρά προτάσεων πολιτικής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣταϊκούρας: ρεαλιστική αισιοδοξία για την ελληνική οικονομίαΧθες 08:23 | Ειδήσεις

Στις πρωτοβουλίες των επόμενων τριών μηνών αναφέρθηκε ο ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Φορολογία: Έρχονται ελαφρύνσεις 1,2 δις ευρώΧθες 09:05 | Ειδήσεις

Νέο τοπίο στην φορολογία το 2020 με ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις.

Αυξήσεις σε 260000 επικουρικές φέρνει το νέο ΑσφαλιστικόΧθες 16:42 | Ειδήσεις

Στα σκαριά ο σχετικός νόμος του υπουργείου Εργασίας για τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Σκρέκας στον ΑΝΤ1: ξεπαγώνουν επενδύσεις 1,5 δις στον αγροτικό τομέα (βίντεο)Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 09:54 | Ειδήσεις

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι ο ΕΛΓΑ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ελλειμματικός και υπάρχουν περιπτώσεις αποζημιώσεων που εκκρεμούν 2-3 χρόνια.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θρίλερ με τη σορό σε κατασχεμένο πλοίο06:41Πρόεδρος Χιλής για τις διαδηλώσεις: Βρισκόμαστε σε πόλεμο (εικόνες)06:27Ζώδια: οι προβλέψεις της Δευτέρας06:14Καιρός: Ζέστη και υγρασία την Δευτέρα06:00Αγόρασε καναπέ 25 δολαρίων και βρήκε το πιο σπάνιο Rolex23:59Η “συγκατοίκηση” με σκύλο κάνει καλό στην υγεία23:46Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες αρχαίων κοιλάδων στον Άρη23:35Βαρθολομαίος: Η υποκρισία η μεγαλύτερη πληγή του εκκλησιαστικού βιώματος23:21Πέθανε από… μια μπουκιά κοτόπουλο23:07Φονικές διαδηλώσεις στη Χιλή (βίντεο)22:53Έφοδος της αστυνομίας σε κινηματογράφο που έπαιζε το “Τζόκερ”22:40Αντιδράσεις για τη μετονομασία αίθουσας του Rex σε “Ελένη Παπαδάκη” (βίντεο)22:26Επέστρεψε στις νίκες ο Παναθηναϊκός22:12Μόνο στον ΑΝΤ1: Ο “αγώνας” εκείνων που βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο (βίντεο)21:59“Καθάρισε” με… ανατροπή η ΑΕΚ21:46Βόρεια Μακεδονία: “Κλείδωσε” η ημερομηνία των εκλογών21:33“Πλημμύρισαν” οι παραλίες της Αττικής (βίντεο)21:26Σάμος: 700 αιτούντες άσυλο φεύγουν την Δευτέρα21:13Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μιλούν στον ΑΝΤ1 για την νέα τους ζωή (βίντεο)21:00“Άγριες Μέλισσες”: συγκρούσεις, πάθη και νέα πρόσωπα στο Διαφάνι (εικόνες)20:47
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο