ΥΠΟΙΚ
Δημοσίευση: 06 Φεβρουαρίου 2015 09:38 | Ανανέωση: 06 Φεβρουαρίου 2015 16:38Συνάντηση Βαρουφάκη με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ
Με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Νταλίπ Σάιν και την επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης και Εργασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών Λια Μπούζις, συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Προσερχόμενος στο υπουργείο ο κ Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτηση για τη χθεσινή δήλωσή του οτι "συμφωνεί με το 67% του μνημονίου" είπε: "Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Δεν είναι το μνημόνιο αυτή η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Το μνημόνιο είναι αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που μας προτείνουν είναι καλές".
"Το Μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος το οποίο είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο" είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως "οι πιέσεις θα αρθούν μέσα από τον ορθό λόγο που δημιούργησε η Ευρώπη".
Νωρίτερα, οι αμερικανοι αξιωματούχοι συαντήθηκαν και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρα.
Στη χθεσινή του συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε, στο Βερολίνο, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι αυτό που ζητά η κυβέρνηση είναι χρόνος ως τον Μάιο, προκειμένου να παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα στους εταίρους της και ένα πρόγραμμα - γέφυρα, για το διάστημα ως τότε. Υποσχέθηκε δε «λογική, ειλικρίνεια και ετοιμότητα για την εφαρμογή αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων». «Ζητάμε την ευκαιρία να θέσουμε την πρότασή μας» με στόχο να προκύψει σύνθεση και να φθάσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Διαβεβαίωσε δε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε η λέξη «χρεοκοπία» να εξαφανιστεί από τη συζήτηση.
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι αυτές που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα δεν είναι όλες «για πέταμα», αλλά υποστήριξε ότι θέτουν λάθος προτεραιότητες, στοχεύοντας όχι στην κορυφή, αλλά στη βάση.
Την Πέμπτη το απόγευμα η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ.Δραγασάκη, ο οποίος ανέπτυξε το πρόγραμμα της κυβέρνησης που αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, στο νέο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και στο ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους. Η αμερικανική πλευρά άκουσε με ενδιαφέρον τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.