Τρόικα
Δημοσίευση: 02 Δεκεμβρίου 2014 19:46«Τυχερό λαχείο» για αύξηση εσόδων προτείνει στην τρόικα η Κυβέρνηση
Του Νίκου Ρογκάκου
Στο κυνήγι της «τυχερής απόδειξης» θέλει να βάλει η κυβέρνηση τους φορολογούμενους με κληρώσεις και δώρα άξια 10.000€ για όσους τις ζητούν και κρατούν απόδειξης για τις αγορές τους.
Με βάση τις προτάσεις μέτρων που παρουσίασε στην Τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να καταστήσει «λαχείο» την κάθε απόδειξη για τον φορολογούμενο. Υπολογίζει μάλιστα σε αύξηση εσόδων από ΦΠΑ κατά 500.000.000 ευρώ.
Ειδικότερα, το μέτρο θα συνδεθεί είτε με την ίδια την απόδειξη και ενδεχομένως με την πληρωμή αγορών μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Η κυβέρνηση επικαλείται μία λεπτομερή έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εκτενή τεκμηρίωση για τη μεγάλη επιτυχία παρόμοιων προγραμμάτων σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Σλοβακία. Εάν τα πρόσθετα έσοδα στην περίπτωση της Πορτογαλίας ήταν 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.
Ωστόσο, η πρόταση προβλέπει ότι φορολογούμενος θα αποστείλει στο υπουργείο οικονομικών τον αριθμό της απόδειξης μέσω sms. Έτσι ο φορολογούμενος θα μετέχει σε κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα κλπ) ή χρηματικών επάθλων με βάση τον αριθμό του κάθε «λαχνού» (μοναδική απόδειξη συναλλαγής). Κάθε μήνα θα γίνονται κληρώσεις και οι τυχεροί θα κερδίζουν δώρα που θα φτάνουν έως 10.000 ευρώ.
Τα έπαθλα μπορεί να είναι μεγαλύτερα αν γίνεται μια μεγάλη κλήρωση στο τέλος της χρονιάς (πχ με βάση τον αριθμό του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου που θα κληρωθεί).
Όπως λένε αρμόδια στελέχη, για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει 10.000 ευρώ ή ένα αυτοκίνητο είναι σημαντικό δέλεαρ, ενώ η δαπάνη για τον προϋπολογισμό είναι ανεπαίσθητη μπροστά στο όφελος που θα προκύψει από τη συλλογή αποδείξεων.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν το παράδειγμα της Βραζιλία, όπου στο τέλος κάθε μήνα μετέχουν σε κλήρωση όλοι όσοι χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες, με «δώρα» που τους προσφέρει το δημόσιο από τα έσοδα που συλλέγει από ΦΠΑ.
Το πρόβλημα όμως που διαπιστώνεται και πάλι είναι ότι μπορεί να ζητά κάποιος δυο και τρεις μικρότερες αποδείξεις για μικροποσά, αντί για μία μεγάλης αξίας που θα έπαιρνε κανονικά για το σύνολο κάθε συναλλαγής.