Κοινή υπουργική απόφαση Μηταράκη-Ντόλιου
Δημοσίευση: 03 Νοεμβρίου 2014 23:17Άδεια διαμονής και στα στελέχη των επιχειρήσεων που επενδύουν στην Ελλάδα
Μέχρι τώρα επιτρέπονταν η είσοδος και η διαμονή στην Ελλάδα, μόνο για τα φυσικά πρόσωπα ή τους ιδιοκτήτες εταιρειών που πραγματοποιούσαν επενδύσεις πάνω από 250.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της ίδιας επένδυσης, θα μπορούν ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, να παίρνουν άδειες εισόδου και διαμονής μέχρι και 10 στελέχη των επιχειρήσεων. Ειδικότερα:
Αρμόδια υπηρεσία για την εισήγηση σχετικά με τον χαρακτηρισμό της επένδυσης και τη σκοπιμότητα της παραμονής των συγκεκριμένων στελεχών θα είναι η διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Για τον χαρακτηρισμό της επένδυσης οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλλουν μέσω των προξενικών αρχών όλα τα δεδομένα του business plan όπως:
- Τα στοιχεία του υφιστάμενου ή υπό σύσταση φορέα της επένδυσης
- Τον τόπο εγκατάστασης
- Το ύψος της επένδυσης και το χρηματοδοτικό σχήμα
- Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης
- Τα προβλεπόμενα αποτελέσματα για τα πέντε πρώτα έτη λειτουργίας της επένδυσης (προβλέψεις βιωσιμότητας και ταμειακές ροές)
- Το συνολικό αριθμό εργασίας που θα δημιουργηθούν από της λειτουργία της επένδυσης
Επιπλέον θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία για το στέλεχος ή τα στελέχη για τα οποία ζητείται η άδεια διαμονής και ειδικότερα:
- Ονοματεπώνυμο, υπηκοότητα, στοιχεία διαβατηρίου και βιογραφικό σημείωμα
- Ιδιότητα του ατόμου και το αντικείμενο που θα αναλάβει σχετικά με την επένδυση
- Προβλεπόμενο χρόνο εισόδου και παραμονής, ο οποίος συναρτάται με τα στάδια υλοποίησης της επένδυσης
436 άδειες σε επενδυτές μέσα σε ένα χρόνο
Σύμφωνα με τον απολογισμό για τις άδειες παραμονής που χορηγούνται σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν στην ελληνική κτηματαγορά, ο οποίος παρουσιάστηκε πρόσφατα από τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, από το Μάιο του 2013 μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 436 άδειες διαμονής για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης ακόμη 83. Αναλυτικότερα:
• Σε Ρώσους επενδυτές 185
• Σε Κινέζους 119
• Σε Αιγύπτιους 33
Επιπλέον από την 1η Μαΐου έως και φέτος στις 30 Σεπτεμβρίου, έχουν εκδοθεί:
• 210 άδειες διαμονής για ιδιοκτήτες και
• 182 για μέλη οικογενειών τους.
Συνολικά ο «τζίρος» της αγοράς κατοικιών από ξένους υπηκόους φτάνει στα 67 εκατομμύρια ευρώ, με τη μέση τιμή ανά ακίνητο να ανέρχεται σε 317.000 ευρώ. Ταυτόχρονα η καταγραφή δείχνει ότι για κάθε συμβόλαιο εκδίδονται λιγότερες από δυο άδειες (1.186), διαψεύδοντας τις αρχικές ανησυχίες, ότι με αυτόν τον τρόπο θα έρχεται πλήθος αλλοδαπών.
Παράλληλα μελετώνται προσθήκες που θα καταστήσουν ελκυστικότερο το ελληνικό περιβάλλον, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι θετικές επιπτώσεις στον τομέα των επενδύσεων. Μια από τις ώριμες αλλαγές που ετοιμάζονται, θα αφορά- όπως λένε στον ant1news παράγοντες που εμπλέκονται στην εκπόνηση των σχεδίων-στην πρόσβαση σε ιθαγένεια και για τους συγγενείς εξ’αίματος ή εξ’αγχιστείας των αλλοδαπών ιδιοκτητών που έχουν πάρει άδειες διαμονής.
Για παράδειγμα το παιδί μίας οικογένειας που αγοράζει μια κατοικία, θα μπορεί να φέρει στην Ελλάδα τον πατέρα του και τη μητέρα του με άδεια διαμονής, ενώ εάν παντρευτεί θα μπορεί να φέρει τη νόμιμη σύζυγό του και αυτή τους δικούς της γονείς. Ακόμη, η πενταετής άδεια διαμονής θα γίνει μόνιμη και θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια ενώ, αν η ιδιοκτησία μεταβιβαστεί στη διάρκεια της πενταετίας, ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να πάρει άδεια διαμονής, σε περίπτωση που είναι αλλοδαπός.