Ροδακινοπαραγωγοί
Δημοσίευση: 11 Αυγούστου 2014 10:15Συσκέψεις και διαβεβαιώσεις με φόντο το ρωσικό εμπάργκο
Σε αναζήτηση λύσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων, βρίσκονται τόσο οι παραγωγοί, όσο και η κυβέρνηση.
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει δεσμευτεί πως οι παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας. Διαβεβαίωση ότι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν από το πλήγμα που προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος.
Oι αγρότες που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο θα αποζημιωθούν είτε από την κυβέρνηση είτε από την ΕΕ, διαβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η χώρα δεν θα αλλάξει συμμαχίες.
Έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, με θέμα τις εξελίξεις σχετικά την επιβολή κυρώσεων από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις εισαγωγές τροφίμων και οπωροκηπευτικών από χώρες της ΕΕ, πραγματοποιείται στο ΥΠΕΞ κατόπιν εντολής του αντιπροέδρου της και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα γίνει εκτίμηση των μέχρι τώρα επιπτώσεων από την επιβολή μέτρων απαγόρευσης εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία και θα εκτιμηθούν οι τρόποι αντιμετώπισής της.
Νωρίτερα, δράσεις στήριξης της εξαγωγικής δραστηριότητας σημαντικών προϊόντων της χώρας, υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος. Ειδικότερα υπεγράφησαν συμβάσεις για προώθηση εξαγωγών Φρέσκων Φρούτων (Ροδάκινο – Πορτοκάλι) και των προϊόντων Λάδι ΠΓΕ Θάσου, Ελιά Θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, Κασέρι ΠΟΠ, Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και Φέτα ΠΟΠ στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. Οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από την Ε.Ε., 20% από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και 30% από τους συμβαλλόμενους φορείς.
Για "καταστρεπτικό πλήγμα" που δέχονται οι Έλληνες μικρομεσαίοι αγρότες, ιδιαίτερα παραγωγοί οπωροκηπευτικών, από το ρωσικό εμπάργκο, κάνουν λόγο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σε επιστολή που απέστειλαν, στον Ζ.Μπαρόζο, στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Κάθριν Άστον και στους αρμόδιους επιτρόπους Γ.Κατάινεν και Ν. Τσόλος, ενώ εκτιμούν ότι «μπαίνει σε μακροπρόθεσμο κίνδυνο η πρόσβαση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά τα επόμενα χρόνια».
Το «niet» του Βλαντιμίρ Πούτιν στα προϊόντα της Δύσης πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως όμως τον Νότο, γι αυτό και η κατάσταση θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη. Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας θα συζητήσουν τις συνέπειες της κρίσης, ενώ μια ειδική ομάδα θα εξετάσει τις δυνητικές συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο και θα προτείνει λύσεις.
Μέχρι αυτή την πρώτη αποτίμηση της ζημιάς για όλη την Ευρώπη, οι Έλληνες παραγωγοί καταγράφουν τη ζημιά που έχουν υποστεί από το ρωσικό εμπάργκο.
Το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εξαγωγέων Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, για να γίνει εκτίμηση της κατάστασης. Το Σάββατο παραγωγοί της Ημαθίας και της Κοζάνης ζήτησαν την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν στα αζήτητα λόγω του εμπάργκο, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων.
Με τα ψυγεία τους γεμάτα με χιλιάδες τόνους αδιάθετων ροδάκινων και νεκταρινιών ελληνικής παραγωγής άρχισαν ήδη να επιστρέφουν στην Ημαθία και την Πέλλα δεκάδες νταλίκες-ψυγεία, που είχαν ξεκινήσει για τη Ρωσία τις προηγούμενες ημέρες, αλλά βρέθηκαν στη "δίνη" του ρωσικού εμπάργκο.
"Μόνο από το τελωνείο της Βέροιας αναχώρησαν τις τελευταίες ημέρες 70 φορτηγά με κατεύθυνση τη Ρωσία, χωρητικότητας περίπου 20 τόνων έκαστο. Ήδη, προχτές επέστρεψε ένα και χτες άλλα δύο, τα οποία όμως είχαν φτάσει μόνο μέχρι τη Ρουμανία. Για όσα φορτηγά δεν πρόλαβαν να βγουν εκτός των συνόρων της ΕΕ, η επιστροφή είναι ευκολότερη" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.
Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τα φορτία που βρίσκονται στα όρια της ρωσικής επικράτειας. Εκεί, την κατάσταση περιπλέκουν οι τελωνειακές διαδικασίες για την επανεισαγωγή των φρούτων στην ΕΕ, αλλά και οι μεγάλες αποστάσεις. Κάποια από αυτά τα φορτία "βρίσκονται ήδη δέκα ημέρες στον δρόμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για ένα ευπαθές προϊόν, το οποίο συν τοις άλλοις σε μεγάλο μέρος της διαδρομής μεταφέρεται σε κακούς δρόμους με πολλούς κραδασμούς. Αύριο εκτιμούμε ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν και αυτά τα φορτηγά" πρόσθεσε.
Μεγάλες ποσότητες φρούτων έφυγαν προς εξαγωγή στη Ρωσία και από το τελωνείο της Σκύδρας. Όπως πληροφορήθηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το τελωνείο Σκύδρας έχουν αναχωρήσει (από την 1η Αυγούστου) άλλα 50 φορτία.
Οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, οι αποζημιώσεις των παραγωγών, αλλά και η απόσυρση, απογραφή και καταστροφή της παραγωγής ως μόνη διέξοδος, θα συζητηθούν στο πλαίσιο σημερινής σύσκεψης, που συγκαλεί η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας με τους εξαγωγείς των νομών Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κιλκίς.