Υπουργείο Οικονομικών
Δημοσίευση: 06 Αυγούστου 2014 20:40Εξαιρούνται από υποβολή ΦΠΑ 420.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Του Νίκου Ρογκάκου
Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, και αφορά συνολικά το 42% των επιχειρήσεων. Έτσι, συνολικά 420.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και αμειβόμενοι με μπλοκάκια οι οποίοι σήμερα ταλαιπωρούνται από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ κάθε τρίμηνο αποκτούν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την υποβολή ΦΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η απαλλαγή από τον ΦΠΑ δεν θα είναι υποχρεωτική. Όσοι θέλουν μένουν στο σύστημα, όσοι θέλουν βγαίνουν, εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την εξαίρεση και αν κρίνουν πως δεν τους ταιριάζει να ξαναμπούν στο σύστημα ΦΠΑ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούν να μην χρεώνουν ΦΠΑ 6,5% έως 23%, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. «Αποκτούν έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αφού δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ», τόνισε ο κύριος Χαρδούβελης, ενώ θα απαλλαγούν από τα κόστη και την ταλαιπωρία για να υποβάλλουν κάθε τρεις και λίγο δηλώσεις ΦΠΑ στην εφορία.
Είχε προηγηθεί πάντως μια μακρά διαπραγμάτευση του αρμόδιου υφυπουργού κυρίου Γιώργου Μαυραγάνη με την Τρόικα, προκειμένου να απαλλαχθούν από τον ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Η απαλλαγή από ΦΠΑ των επιχειρήσεων με πολύ μικρό τζίρο βρίσκει σύμφωνη την Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλιμάκια του ΔΝΤ και κυβέρνηση διαφωνούσαν για το όριο του τζίρου που θα επιλεγεί.
Στο «παζάρι» αυτό, το οικονομικό επιτελείο ζητούσε να τεθεί χαμηλό όριο στα 10.000 ευρώ, κάτω από το οποία δεν θα υπάγεται ένας επιτηδευματίας σε ΦΠΑ. Έτσι απαλλάσσονται 420.000 και πλέον επιτηδευματίες. Αντιθέτως το ΔΝΤ πίεζε να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ σχεδόν 600.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, ανεβάζοντας το όριο τζίρου στα 20.000-25.000 ευρώ.
Οι κερδισμένοι από την τροπολογία
Μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν θα χρεώνουν ΦΠΑ, αποφεύγουν όλες τις απαιτήσεις συμμόρφωσης σχετικά με την είσπραξη του φόρου, δηλαδή την εγγραφή, την τήρηση λογιστικών βιβλίων, την τιμολόγηση, την υποβολή δηλώσεων, εμβάσματα κλπ.