LATEST NEWS
 
Οικονομία /Γενικά /

ΔΕΗ

Δημοσίευση: 21 Ιουλίου 2014 15:44

Για ποιους θα ισχύσουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Αυξήσεις για εξοχικά και μειώσεις για επιχειρήσεις στα νέα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ.

ΔΕΗ - πυλώνας - σήμα

Αυξήσεις της τάξης του 11,1% μεσοσταθμικά (έως 11,5%) προκύπτουν για τις καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο σύμφωνα με τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσε η ΔΕΗ.

Οι αυξήσεις αυτές αφορούν κυρίως σε εξοχικές και δεύτερες κατοικίες, και σύμφωνα με τη ΔΕΗ ισοδυναμούν σε αύξηση της τάξης του 1,9 ευθρώ το μήνα για τις 400 κιλοβατώρες το τετράμηνο και στα 3,8 ευρώ το μήνα για καταναλώσεις των 800 κιλοβατωρών.

Για τις άλλες οικιακές καταναλώσεις τα τιμολόγια παραμένουν αμετάβλητα, ενώ και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου δεν επηρεάζονται.

 Εξορθολογισμός Τιμολογίων Ηλεκτρικής Ενέργειας

Μειώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών και γραφείων

Αυξήσεις κυρίως σε εξοχικές και δεύτερες κατοικίες

Ουδέτερο το οικονομικό αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ

Με στόχο την εναρμόνιση με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες για κοστοβαρή τιμολόγια, από 25 Ιουλίου 2014 αναπροσαρμόζονται οι χρεώσεις ορισμένων τιμολογίων της ΔΕΗ ΑΕ, που αφορούν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και εξοχικές και δεύτερες κατοικίες.

Η μείωση των σταυροειδών επιδοτήσεων, οδηγεί σε πιο αναλογική τιμολόγηση της κατανάλωσης ρεύματος με βάση το κόστος και αποτρέπει ένας πελάτης να επιβαρύνεται αδικαιολόγητα με ακριβότερες χρεώσεις προκειμένου ένας άλλος να απολαμβάνει φθηνότερες τιμές.

Πρόκειται ουσιαστικά για εξορθολογισμό και εξομάλυνση της αγοράς με δικαιότερη τιμολόγηση για όλους.

Συνοπτικά οι μεταβολές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ ΑΕ αφορούν:

Μειώσεις στα τιμολόγια περίπου 1,4 εκατομμύρια καταναλωτών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (γραφεία, μικρά εμπορικά καταστήματα, φούρνοι, εργαστήρια, μικρές βιοτεχνίες, συνεργεία, επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους, κτίρια γραφείων, μεγάλα καταστήματα, μεσαίου μεγέθους βιοτεχνίες, λοιπές παραγωγικές μονάδες κλπ) καθώς και κοινόχρηστους χώρους.

o Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ21, για τη μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών, περιλαμβανομένων και των κοινόχρηστων χώρων, η μεσοσταθμική μείωση είναι 3,4% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με κατανάλωση 2.000 kWh το τετράμηνο, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου €3,7/μήνα.

o Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ22, η μεσοσταθμική μείωση είναι 1% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με τριφασική παροχή και μηνιαία κατανάλωση 7.000 kWh, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου €11,6/μήνα.

o Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ23, η μεσοσταθμική μείωση είναι 2,2% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με μονοφασική παροχή και κατανάλωση το τετράμηνο 2.750 kWh την ημέρα και 2.250 kWh τη νύχτα, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου €6 /μήνα

Κατάργηση της κλίμακας οικιακής χρέωσης για καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες (kWh) το τετράμηνο και ενσωμάτωσή της στην επόμενη κλίμακα χρέωσης, γεγονός που οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση 11,1%, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά το 11,5% και αφορά μόνο στην κατηγορία αυτή και στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, η αύξηση αντιστοιχεί στο σύνολο του λογαριασμού σε €1,9/μήνα για κατανάλωση 400 kWh το τετράμηνο, και €3,8/μήνα για κατανάλωση 800 kWh το τετράμηνο – και που αποτελεί τη μέγιστη αύξηση. Σημειώνεται ότι στην κατηγορία καταναλώσεων από 1 έως 800 κιλοβατώρες (kWh) υπάρχουν περίπου 2.160.000 παροχές που αφορούν στην πλειονότητα εξοχικές και δεύτερες κατοικίες.

 Τα τιμολόγια όλων των άλλων οικιακών πελατών που καταναλώνουν περισσότερες από 800kWh το τετράμηνο παραμένουν αμετάβλητα, όπως επίσης δεν αλλάζει και η χρέωση του νυχτερινού τιμολογίου το οποίο χρησιμοποιείται διεθνώς και σε ευρεία κλίμακα, με στόχο την προώθηση της ορθολογικής χρήσης ενέργειας. 

Το σύνολο των ευάλωτων καταναλωτών και ενταγμένων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν επηρεάζεται καθόλου και δεν υπάρχει καμία μεταβολή. Οι δικαιούχοι συνεχίζουν να λαμβάνουν έως και 49% έκπτωση.

Όσοι έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 κιλοβατώρες και είναι η πρώτη τους κατοικία, καλούνται να υποβάλουν μια απλή αίτηση στο Διαχειριστή του Δικτύου στο www.deddie.gr και ακόμα πιο εύκολα για πελάτες ΔΕΗ με ένα τηλεφώνημα στο 11770, προκειμένου να εξεταστεί εάν πληρούν τους όρους ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της Πολιτείας.

Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έχουν ήδη ενταχθεί 565.000 καταναλωτές (Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα, Γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα, Άνεργοι, Άτομα με αναπηρία, Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, Πολύτεκνοι). Με τη πρόσφατη διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από την Πολιτεία ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Η ΔΕΗ δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος ή απώλεια από τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, καθώς οι αναπροσαρμογές οδηγούν σε ουδέτερο αποτέλεσμα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ θα ανακοινώσει και νέα εμπορικά κίνητρα προς τους καταναλωτές.

Το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα παραμένει από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Με Ελίασον στις Βρυξέλλες η ΑΕΚ11:41Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Γεραπετρίτη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Τάρας Κατσκά 11:27Τροχαίο στην Αγία Παρασκευή: Έχασε τη ζωή του μοτοσικλετιστής μετά από σύγκρουση με Ι.Χ.11:12ΑΑΔΕ: Πάνω από 100 παραβάσεις σε μία εβδομάδα σε επιχειρήσεις δημοφιλών τουριστικών προορισμών10:58Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας ενέκρινε το σχέδιο κατάληψης της Πόλης της Γάζας, επιστράτευσε 60.000 εφέδρους10:44Άνδρας συνελήφθη για ενδοοιγενειακή βία - Είχε "οπλοστάσιο" στο σπίτι του10:30Καλαμπάκα: Θανατηφόρο τροχαίο στην Αύρα – Νεκρός μοτοσικλετιστής (εικόνες)10:16Θεσσαλονίκη: Πρόστιμο σε 60χρονη, γιατί παράτησε σκύλο στο αυτοκίνητο μέσα στη ζέστη10:02Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Αυγούστου09:48Τροχαίο Χανιά: Όχημα εκσφενδόνισε πεζό μέτρα μακριά09:34ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος απέκτησε επίσημο λογαριασμό στο TikTok09:20Έξι ανθρώπινα κεφάλια σε δρόμο στο κεντρικό Μεξικό09:05Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη08:50Πρόωρος αποκλεισμός για τον Τσιτσιπά 08:35Δήμος Αθηναίων: Ξήλωσε δεκάδες εγκαταλελειμμένους τηλεφωνικούς θαλάμους καρτοτηλεφώνων08:20ΗΠΑ – Χάρλεμ: Πέντε νεκροί από λεγεωνέλλωση23:59Αφγανιστάν: Τροχαίο με περισσότερους από 70 νεκρούς23:44Αντιμέτωπος με 10 χρόνια φυλάκιση ο Πρίγκιπας της Νορβηγίας23:29Ο Καραλής πήρε την πρώτη του νίκη σε σειρά Diamond League23:13Ιταλία: Λιώνει ραγδαία ο παγετώνας - Αλλάζει μετά από 130 χρόνια ο τρόπος μέτρησης22:58
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο