Υπουργείο Οικονομικών
Δημοσίευση: 08 Ιουλίου 2014 15:40Αφαίρεση ΑΦΜ σε επιχειρήσεις-επαγγελματίες που δεν κάνουν δηλώσεις ΦΠΑ
Του Νίκου Ρογκάκου
Στην αφαίρεση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) θα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ και άρα φοροδιαφεύγουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνεται σε Νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την αντιμετώπιση της μη απόδοσης στο Δημόσιο του ΦΠΑ και συνακόλουθα της ραγδαίας αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, το υπουργείο προχωρά στην κατάργηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου στο Τaxis, για περισσότερες από 120.000 επιχειρήσεις που έχουν «ξεχάσει» την εφορία και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά το ΦΠΑ.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Νομοσχεδίου «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της Οικονομίας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δόθηκε σήμερα σε διαβούλευση, «η φορολογική διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα».
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο φορολογούμενος θα έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν έχει υποπέσει σε παραβατική συμπεριφορά.
Άλλωστε, όπως προβλέπεται και στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2015 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων», το οποίο έχει παρουσιαστεί στην Τρόικα, έως τον Ιούλιο πρέπει να διαγραφούν τα ΑΦΜ των θεωρούμενων ως «ανενεργών» επιχειρήσεων. Το μέτρο αφορά, αρχικά τουλάχιστον, τα νομικά πρόσωπα και όχι τα φυσικά πρόσωπα. Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις (από τις περίπου 220.000 συνολικά) θα χάσουν έτσι την φορολογική τους «ταυτότητα», η οποία θα απενεργοποιηθεί.
Σε άλλο άρθρο προβλέπεται ότι: «για αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ από υποκειμένους μη εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας, η Φορολογική Διοίκηση αποφαίνεται εντός τεσσάρων μηνών από τη λήψη του σχετικού αιτήματος, εκτός εάν απαιτείται η προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων οπότε η ως άνω προθεσμία παρατείνεται μέχρι οκτώ μήνες».