Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος
Δημοσίευση: 26 Μαΐου 2014 20:13ΣΕΒΕ: Να αυξηθεί η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή
Πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «ΤΗΕ MET HOTEL» στην Θεσσαλονίκη, η 39η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒΕ, η οποία ξεκίνησε με το κλειστό μέρος (μόνο για μέλη) στο οποίο παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Συνδέσμου για το διάστημα Μάιος 2013-Μάιος 2014, καθώς και η νέα έντυπη έκδοση με τις θέσεις του ΣΕΒΕ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΟΑΕΠ.
Στο κλειστό μέρος, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Κυριάκος Λουφάκης εστίασε στην προσπάθεια του ΣΕΒΕ να αναπτύξει δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της διεθνοποίησης των μελών του Συνδέσμου, είτε με παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία και φορείς, είτε με θεσμικές συνεργασίες, είτε με εκδηλώσεις και ενημερωτικές ημερίδες, είτε με προγράμματα εκπαίδευσης-κατάρτισης, είτε με νέες καινοτόμες δράσεις εξωστρέφειας, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες. Ο κ. Λουφάκης παρουσίασε τα πεπραγμένα της Διοίκησης του ΣΕΒΕ για το 2013, δίνοντας έμφαση κυρίως στις παρεμβάσεις του ΣΕΒΕ για την ενίσχυση της ρευστότητας και της μείωσης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.
Ακολούθησε η ανοικτή συνεδρίαση στην οποία ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς και ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Διευθυντής-Επικεφαλής του Γραφείου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θόδωρος Καράογλου και η κα. Μάγδα Καρακόλη, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, άνοιξε την ομιλία του αναφερόμενος στο χθεσινό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και κυρίως την ερμηνεία που έχει αυτό για τον επιχειρηματικό κόσμο και την υγιή οικονομία της παραγωγής, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, ενώ τόνισε ότι ο ΣΕΒΕ στηρίζει σταθερά τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και ζητάει την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της Κυβέρνησης.
Ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε εκ νέου στο οικονομικό μοντέλο που προτείνει ο ΣΕΒΕ «Παράγω & Εξάγω», με αναπτυξιακή αιχμή στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα αναπτυξιακό μοντέλο που βασίζεται στους ακόλουθους πυλώνες:
- Εθνικός στόχος για συμμετοχή της συνολικής εξωστρέφειας (εξαγωγές αγαθών, υπηρεσιών και ακαθάριστες ξένες επενδύσεις) στο 50% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2020
- Εφαρμογή Ενιαίου Φορολογικού Συντελεστή – Flat Tax Rate, σε Φυσικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις σε ποσοστό 15%
- Μείωση του κρατισμού και υποκατάσταση του δημόσιου από τον υγιή ιδιωτικό τομέα
- Μείωση του διοικητικού βάρους, το οποίο αποτελεί το 6,8% του ΑΕΠ
- Αποκατάσταση του περί κοινού δικαίου αισθήματος, με την καταπολέμηση της διαφθοράς και όλων εκείνων που βρίσκουν θαλπωρή στην φωλιά του κρατισμού
- Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΣΕΣ) να κατευθυνθεί στην πραγματική αγορά, δηλαδή στις παραγωγικές, εξαγωγικές και καινοτομικές επιχειρήσεις και όχι στους ενδιάμεσους
- Να προχωρήσουν αλλαγές που θα βοηθήσουν να ξεκινήσει η ανάπτυξη και θα διαφοροποιούνται ανά περιφέρεια. Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία είναι απαραίτητο να προχωρήσει η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε στρατηγικό αξιόπιστο επενδυτή
- Στοχευόμενη σεισάχθεια στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με την εφαρμογή μέτρου 120 δόσεων όπως στην Ιταλία για την τακτοποίηση υποχρεώσεων προς το κράτος, με ευέλικτα κριτήρια ή συμψηφισμό
- Εφαρμογή ειδικής τραπεζικής πολιτικής σχετικά με τη ρευστότητα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με κόστος χρήματος όχι μεγαλύτερο του 4,5% και κατάργηση της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75, τουλάχιστον για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, η οποία επιβαρύνει το επιτόκιο χορηγήσεων
- Εφαρμογή ειδικής πολιτικής ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), η οποία θα ενισχύσει σημαντικά την απασχόληση των νέων, με συγκεκριμένο μέτρο, οι επιχειρήσεις startups για νέους έως των 30 ετών για τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας τις οποίες εγκρίνουν θεσμοθετημένοι-εγκεκριμένοι φορείς να φορολογούνται με 3% επί του κύκλου εργασιών (αντίστοιχο μοντέλο εφαρμόζεται στη Ρουμανία) και να υιοθετηθεί υπέρ τους ειδική πολιτική για το ΦΠΑ
- Θέσπιση και οριοθέτηση της ΑΟΖ εντός του 2014, γεγονός που θα φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία
- Πτώση της ανεργίας κάτω του 20% το συντομότερο δυνατόν με απορρόφηση από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να είναι διατηρήσιμη η απασχόληση.
Ο κ. Λακασάς τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνουμε το λάθος ως κοινωνία και ως οικονομία και να επιστρέψουμε στη δεκαετία του ’80 με τα τραγικά σφάλματά της και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διακινδυνέψουμε την έξοδό μας από το Ευρώ και το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Συμπλήρωσε επίσης ότι στο χέρι μας είναι να έχουμε επιχειρηματίες και εξαγωγείς - πρότυπα για όλη την κοινωνία και τη διεθνή αγορά και όχι οικονομικές κλίκες τοπικής εμβέλειας και παρασιτικού πλουτισμού. Αυτό θέλει η Ευρώπη από εμάς, αυτό πρέπει να δείξουμε στην Ευρώπη για να φανούμε αντάξιοι του πολιτισμού μας και του Ευρωπαϊκού οράματος.
Ο κ. Λακασάς ολοκληρώνοντας δύο διετείς θητείες στο τιμόνι του ΣΕΒΕ, δήλωσε ότι θα παραμείνει δίπλα στο Σύνδεσμο και θα βοηθά ενεργά τη δράση του. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης εξήγγειλε τη δημιουργία του «Think tank ΣΕΒΕ», το οποίο θα λειτουργεί ως μια δεξαμενή σκέψης, με ευρύτερα θέματα οικονομικής, πολιτικής, γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής φύσης, με προσωπικότητες του Ελληνισμού αλλά και του Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Λακασάς προσκάλεσε τις προσωπικότητες του Ελληνισμού που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στο «Think tank ΣΕΒΕ», το οποίο θα συντονίζει ο ίδιος, να απευθυνθούν στο ΣΕΒΕ.
Στη συνέχεια, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στην ομιλία του εξήρε τη δράση του ΣΕΒΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για μια ανταγωνιστική οικονομία που παράγει και εξάγει. Στη συνέχεια τόνισε ότι η κρίση ανέδειξε κάτι που οι επιχειρηματίες και ειδικά οι εξαγωγείς, γνώριζαν πολύ καλά και πριν από όλους, ότι δεν υπάρχει ευημερία σε μια κοινωνία χωρίς μια υγιή, ανταγωνιστική οικονομία που εξάγει και σήμερα όλοι αναγνωρίζουν αυτή την αναγκαιότητα, συνειδητοποιώντας ξανά τη σημασία ενός υγιούς εξαγωγικού πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, τη σημασία της παραγωγής και της βιομηχανίας. Τέλος, πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα συντελείται μια ταχύτατη προσαρμογή από ένα αντι-εξαγωγικό περιβάλλον σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο οικονομικής επανεκκίνησης μέσω των εξαγωγών.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θόδωρος Καράογλου, απευθύνθηκε στους επιχειρηματίες που παρευρίσκονταν στην αίθουσα, τονίζοντας ότι αυτοί αποτελούν σήμερα τους πρωτοπόρους σε αυτό που ονομάζουμε νέα «βαριά» βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας γνωστό σε όλο τον κόσμο το «made in Greece», συμπληρώνοντας ότι οι τρεις αυτές λέξεις είναι το όχημα εξωστρέφειας που έχει σήμερα ανάγκη η πατρίδα μας προκειμένου να αποκτήσει προοπτικές ανάπτυξης και να γίνει επιτέλους ανταγωνιστική. Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Καράογλου επεσήμανε ότι αυτό που χρειάζεται από εδώ και στο εξής η χώρα μας είναι μια περίοδος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και ασφάλειας, προκειμένου να κάνουμε σίγουρα βήματα μπροστά.
Στον χαιρετισμό της η Αναπληρώτρια ΓΓ ΔΟΣ & ΑΣ κα. Καρακόλη, επεσήμανε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ότι ο κρατικός μηχανισμός απαιτεί για την αποτελεσματικότερη δράση του, την ισχυρή παρουσία και συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Για το λόγο αυτό και οφείλει να ενισχύει και να συμπράττει σε κάθε δράση του. Πρόσθεσε επίσης, ότι η ενθάρρυνση των εξαγωγών και των καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων μπορούν να ανοίξουν δρόμους ευημερίας για όλους τους επιχειρηματίες και έκλεισε τον χαιρετισμό της λέγοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι αρωγός και σύμμαχος των επιχειρήσεων.