Πλεόνασμα
Δημοσίευση: 23 Απριλίου 2014 16:48«Άνεμος αισιοδοξίας» μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος
Θετικό είναι το κλίμα μετά και την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας ανέρχεται στα 3,4 δις. ευρώ.
Συγκεκριμένα, βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Αρχής το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 23,109 δισ. ευρώ και εξαιρουμένης της στήριξης των τραπεζών, οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ, στοιχείο ευθυγραμμισμένιο απόλυτα με τις πρόσφατες αντίστοιχες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, στις 14 Απριλίου.
Αναφερόμενος στις σχετικές ανακοινώσεις της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο' Κόνορ, επισήμανε την αξιοσημείωτη πρόοδο της χώρας μας και σημείωσε ότι οι επιδόσεις αυτές έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος Ελλάδας για το 2014.
Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να σημειώνει ότι η επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η Ελληνική Οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων. «Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος λίγο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στάθηκε στα πόδια της και ατενίζουμε το μέλλον πια, με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Όλα τα άλλα, όπως ξέρετε, είναι κανονισμένα στις συμφωνίες που έχουμε κάνει» σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ερωτηθείς αν η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι «η ανακοίνωση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα επιβεβαιώνει το πολύ μεγάλο επίτευγμα του ελληνικού λαού, αποτέλεσμα των μεγάλων θυσιών του. Με το πλεόνασμα και την επιστροφή στις αγορές, βγαίνουμε από την κρίση και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Κάποιοι, όμως, λυπούνται αντί να χαίρονται. Αυτά συνδέονται με την ανεργία και με το εισόδημα του πολίτη. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι εντυπωσιακά χαμηλό και το επόμενο βήμα είναι η επισημοποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
Αντίθετα στον ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, με τον υπεύθυνο Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο να σημειώνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους που αυξήθηκε το 2013 και ανήλθε στο 175% του ΑΕΠ.
Ο κ. Τσακαλώτος αμφισβητεί ότι υπάρχει επιτυχία επισημαίνοντας ότι πρέπει η χώρα να παρουσιάσει πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ φέτος και 9 δισ. ευρώ το 2016, και επισημαίνει ότι «αυτοί όμως οι "άθλοι" οικοδομήθηκαν και θα συνεχίσουν να στηρίζονται πάνω σε απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού και την κατάρρευση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού».
Συγχρόνως, προσθέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «τα συνεχόμενα πλεονάσματα σημαίνουν ότι μια φτωχή χώρα θα μεταφέρει διαρκώς πόρους στις πλουσιότερες, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο στο ελάχιστο τα διαθέσιμα ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας».
Το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, που αυξήθηκε το 2013 και ανήλθε σε 175% του ΑΕΠ, και για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μεγάλο κούρεμα.
«Αναγνωρίζουμε τη χρησιμότητα και την ανάγκη δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Τόνισε, ωστόσο, ότι «η δημιουργία πλεονάσματος πρέπει να στηρίζεται σε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι στην "υπερφορολόγηση", τη μείωση των δημοσίων δαπανών, σε υφεσιακά μέτρα και σε δημιουργική λογιστική».
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, σημειώνοντας όμως πως για να υπάρξει μείωση του χρέους, απαιτείται οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να προβούν στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων -όπως η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση αποπληρωμής-, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου αναπτυξιακής ανασυγκρότησης, προκειμένου να εξοβελιστούν οι μεγάλες απώλειες που υπέστη η ελληνική οικονομία κατά την διάρκεια της εφαρμογής των μνημονιακών προγραμμάτων.