Υπόθεση ΤΤ
Δημοσίευση: 17 Ιανουαρίου 2014 06:40Μύδροι Προβόπουλου κατά Φιλιππίδη
Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου
Για τουλάχιστον αταίριαστες σε κρατική τράπεζα επενδυτικές πρακτικές και για σύστημα χορήγησης επιχειρηματικών δανείων με ελλείψεις, που δεν διορθώνονταν ούτε μετά τις συστάσεις της εποπτεύουσας αρχής, έκανε λόγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κυρίως την περίοδο που είχε οριστεί εκεί επικεφαλής ο Άγγελος Φιλιππίδης.
Ο Γιώργος Προβόπουλος ήταν λάβρος για την επί μακρόν «εκτός κανόνων» συμπεριφορά των κρατούντων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κατά βάση της περιόδου ως το 2010 και κυρίως σε ότι αφορά την μέθοδο έγκρισης δανείων προς επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον Διοικητή της, η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε το 2008 από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να αναθεωρήσει το εύρος του κινδύνου σε ήδη χορηγημένα δάνεια, καθώς είχαν δοθεί χωρίς αντικειμενική και ρεαλιστική αποτίμηση του ρίσκου που είχε αναλάβει η τράπεζα.
Όμως οι οδηγίες αργούσαν πολύ να εφαρμοστούν, δεν είχαν υιοθετηθεί πλήρως όχι μόνο μέσα στο 2009 αλλά ούτε το 2010, οπότε επιβλήθηκε στο Ταμιευτήριο περιορισμός χορήγησης δανείων μόνο σε επιχειρήσεις με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση.
Ο έλεγχος του 2011 σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, όπως είπε ο κ. Πρόβοπουλος, έδειξε ότι το ΤΤ είχε μόλις 7% «κόκκινα» στο σύνολο των χορηγημένων δανείων του, καθώς τα περισσότερα ήταν ή «εξασφαλισμένα» στεγαστικά δημοσίων υπαλλήλων, οι δόσεις των οποίων παρακρατούνταν από τον μισθό τους ή επρόκειτο για δάνεια που είχαν δοθεί με την εγγύηση του Δημοσίου.
Ωστόσο, σε ότι αφορούσε αποκλειστικά στα επιχειρηματικά δάνεια, τα κόκκινα ανέρχονταν σε 33,2% του συνόλου και μάλιστα αφορούσαν ανώριμα δάνεια, καθώς είχαν δοθεί από το 2008 κι ύστερα. Επρόκειτο δηλαδή για ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία έπαψαν νωρίς-νωρίς να είναι ενήμερα, αφού ήταν πολύ «φρέσκα» για να κοκκινήσουν.
Η έρευνα εντόπισε και «σκιές» που γεννούσαν ερωτηματικά σε κάποια από αυτά, για τα οποία η ΤτΕ ενημέρωσε την Αρχή για το «ξέπλυμα χρήματος», η οποία συνδυάζοντας και άλλα δεδομένα που είχε υπ΄ όψιν της προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, δρομολογώντας τις εξελίξεις.
Ο κ. Προβόπουλος υπεραμύνθηκε της στάσης που τήρησε στην πορεία του χρόνου η ΤτΕ ως εποπτεύουσα αρχή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Τράπεζα της Ελλάδας έπραξε τα δέοντα. Έχοντας θέσει την τράπεζα υπό στενή παρακολούθηση, όταν διαπίστωσε ασυνήθεις κινήσεις, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές. Όταν δίνει μια τράπεζα ένα δάνειο, συνήθως δεν «σκάει». Αν «σκάει» αμέσως κάτι περίεργο συμβαίνει. Εάν με το «καλημέρα» γίνεται «κόκκινο» μπαίνουν ερωτηματικά. Χωρίς να αποκλείεται να είναι όλα εντάξει, βεβαίως».
«Το ΤΤ «πόνταρε» στην χρεοκοπία της χώρας»
Ο Γιώργος Προβόπουλος, απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αλλά εμμέσως πλην σαφώς και σε πολλά από τα επιχειρήματα του Άγγελου Φιλιππίδη, τόνισε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια την συγκεκριμένη περίοδο, χάρη στην σημαντική κρατική ενίσχυση που είχε λάβει, ενώ σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της Διοίκησης του ΤΤ, υπογράμμισε ότι προκλήθηκαν σημαντικές απώλειες από την τοποθέτηση κεφαλαίων σε πολύπλοκα επενδυτικά προϊόντα.
Εξαιρετικά δηκτικός, αν και απέφυγε τους οξείς χαρακτηρισμούς ήταν ο Γιώργος Προβόπουλος για την επιλογή των τότε επικεφαλής του κρατικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να τζογάρουν, επενδύοντας χρήματα του Δημοσίου CDS, να στοιχηματίσουν δηλαδή υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας, λέγοντας πως επρόκειτο για τουλάχιστον «αταίριαστη τακτική για ταμιευτήριο».
Βιάζεται να εκδοθεί ο Φιλιππίδης
Στην αντίπερα όχθη, ως «καλές» χαρακτήρισε τις συνθήκες κράτησης του Άγγελου Φιλιππίδη, ο αδελφός του, που τον επισκέφθηκε στις φυλακές του Μάλτεπε κοντά στην Κωνσταντινούπολη, από όπου, όπως ισχυρίζεται ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, επιδιώκει να φύγει το ταχύτερο για να βρεθεί ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Ο συνήγορος του υπέβαλε χθες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εκδόσεων αίτημα παραίτησης του κ. Φιλιππίδη από την επίσημη μετάφραση στην τουρκική γλώσσα των εγγράφων της δικογραφίας, βάσει των οποίων ζητείται η έκδοση του στην χώρα μας, για την οποία επιμένουν όμως οι τουρκικές αρχές, ώστε να ικανοποιήσουν το ελληνικό αίτημα.
Παρά τις χρονοβόρες τυπικές διαδικασίες, η πλευρά Φιλιππίδη εκτιμά ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα σε 3 ως 4 εβδομάδες και πάντως πριν παρέλθει το 40ήμερο, ανώτατο όριο κράτησης του στην Τουρκία, στο πλαίσιο του διεθνούς εντάλματος σύλληψης.
Εν τω μεταξύ ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία της στον ανακριτή η εγκυμονούσα Φωτεινή Κρέστα, πρώην στέλεχος του ΤΤ που συμμετείχε στην επιτροπή δανειοδότησης μεγάλων επιχειρήσεων, η οποία ενέκρινε τα περιβόητα επισφαλή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δάνεια.