Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος
Δημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2013 10:19Μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση «Παράγω και Εξάγω»
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Δημήτρης Λακασάς αναφέρθηκε στη σημασία του χρηματοοικονομικού εργαλείου της ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων και τόνισε την ανάγκη για τη διεύρυνση του εξαγωγικού δυναμικού της χώρας και την περαιτέρω επέκταση των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς - όπως είπε - μόνο έτσι θα αυξηθεί η απασχόληση και θα αρχίσει να ανακάμπτει η χώρα.
«Ωστόσο, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες – και αναφέρομαι κυρίως στο μείζον πλέον πρόβλημα της ρευστότητας - είναι υπερβολικά δύσκολο έως αδύνατο για μία εξαγωγική μονάδα –πόσο μάλλον για μία που δεν εξάγει ακόμα - να προσεγγίσει πελάτες σε αναπτυσσόμενες αγορές, υψηλών προσδοκώμενων εσόδων αλλά ακόμα υψηλότερου ρίσκου», πρόσθεσε.
O κ. Λακασάς τόνισε το κρίσιμο πρόβλημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες αδυνατούν να εκτελέσουν παραγγελίες από το εξωτερικό, λόγω έλλειψης κεφαλαίων κίνησης. Με αυτό το δεδομένο επανήλθε και στην πρόταση του ΣΕΒΕ για ειδική χρηματοδότηση του δειγματοχώρου των 2.500 εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες πραγματοποιούν το 80% του συνόλου των εξαγωγών τα τελευταία 5 χρόνια, με κόστος χρήματος όχι πάνω του 5% και ζήτησε την απαλλαγή τους από την εισφορά του 0,6%.
Κατά την εκδήλωση τονίστηκε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ευρώπης δανείζονται με 2%, του Ευρωπαϊκού Νότου με 4-5% και οι ίδιες με 7-8%.
Ο κ. Λακασάς χαιρέτησε παράλληλα τον πρόσφατο διπλασιασμό του ορίου χρηματοδότησης του προγράμματος «Εξωστρέφεια» του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) από 500.000 σε 1.000.000€ προκειμένου να διευκολυνθούν περαιτέρω οι εξαγωγικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων, αναγνώρισε το σημαντικό έργο και τη συνεισφορά του ΟΑΕΠ στη στήριξη των εξαγωγέων και ζήτησε από τον τραπεζικό τομέα μια καλύτερη στρατηγική στήριξης των παραγωγικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΟΑΕΠ, κ. Θέμης Καλπακτσόγλου, αναφέρθηκε στον χαρακτήρα και τον ρόλο του Οργανισμού που είναι η στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων ασφάλισης και χρηματοδότησης. Συμπλήρωσε δε στο δόγμα του ΣΕΒΕ «Παράγω και Εξάγω» την ανάγκη του «Ασφαλίζω και Χρηματοδοτούμαι».
Στην ομιλία της η Προϊσταμένη του Τμήματος Συμβολαίων και Εξυπηρέτησης Πελατών Θεσσαλονίκης κα. Λυδία Μουρατίδου τόνισε την ανάγκη της ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων προς αγοραστές του εξωτερικού. Ο ΟΑΕΠ προσφέρει δύο προγράμματα ασφάλισης βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων: το πρόγραμμα ‘Μεμονωμένων Φορτώσεων’ και το ‘Global’, καλύπτοντας τόσο εμπορικούς όσο και πολιτικούς κινδύνους.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΕΠ κ. Άγγελος Κωτσιόπουλος παρουσίασε το Ασφαλιστικό Πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ», το οποίο αποτελεί έναν άριστο συνδυασμό ασφάλισης και χρηματοδότησης των εξαγωγικών πιστώσεων που παρέχουν οι Έλληνες εξαγωγείς σε αγοραστές του εξωτερικού.
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την άμεση κάλυψη της έντονης ανάγκης για ρευστότητα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς στηρίζοντας τη γενικότερη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του προγράμματος είναι η άμεση χρηματοδότηση των εξαγωγέων που ασφαλίζουν τα εμπορεύματά τους στον ΟΑΕΠ, η οποία είναι ισόποση της ασφαλισμένης αξίας των τιμολογίων του και μέχρι 1.000.000 ευρώ, με αποπληρωμή έως 4 μήνες, με ευνοϊκό επιτόκιο και χωρίς εμπράγματες διασφαλίσεις, υπό τον όρο πλήρωσης όλων των προϋποθέσεων του Προγράμματος «Εξωστρέφεια».
Οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων με τον ΟΑΕΠ Τραπεζών για το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»: από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ η κα. Κανέλλα Τζαβάρα, την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ο κ. Ευάγγελος Ιωάννου, τη EUROBANK ο κ. Θάνος Ταντανόζης και την ALPHA BANK η κα. Μαρία Καραθανάση, παρουσίασαν τις δράσεις και τα προϊόντα τους για τη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων και την εφαρμογή του προγράμματος «Εξωστρέφεια» του ΟΑΕΠ, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω μετά τον πρόσφατο διπλασιασμό του ορίου χρηματοδότησης του προγράμματος από 500.000 σε 1.000.000€, τη μείωση του προβλεπόμενου επιτοκίου και την πιο δυναμική προώθηση του προγράμματος στους εξαγωγείς.