LATEST NEWS
 
Οικονομία /Τραπεζικά προϊόνταΔημοσίευση: 18 Νοεμβρίου 2013 19:39

Μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3,5% το 2013

Μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3,5% το 2013 και θετικό ρυθμό τριμηνιαίας μεταβολής το 1ο τρίμηνο του 2014 βλέπει η Eurobank, με βάση τις προκαταρτικές εκτιμήσεις του νέου οικονομετρικού υποδείγματος που χρησιμοποίησε για την εκτίμηση του ελληνικού ΑΕΠ σε πραγματικό χρόνο.

Eurobank

Σύμφωνα με τη νέα έκδοση του περιοδικού δελτίου της Eurobank Greece Macro Monitor, η εγκυρότητα των εκτιμήσεων αυτών προϋποθέτει την απουσία κάποιας σημαντικής αναθεώρησης των επίσημων εκτιμήσεων για το ΑΕΠ της χώρας το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή/και προηγούμενων τριμήνων.

Αναλυτικότερα:

Η έκθεση παρουσιάζει τη βασική δομή και τα αποτελέσματα σχετικής οικονομετρικής μελέτης για την παραγωγή εκτιμήσεων του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ελλάδας σε πραγματικό χρόνο. Τονίζεται ότι τα επίσημα στοιχεία του ΑΕΠ αλλά και άλλων βασικών δεικτών για την ελληνική οικονομία δημοσιεύονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ) και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς με σημαντική χρονική υστέρηση που, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να προσεγγίσει ή και να υπερβεί το διάστημα των τεσσάρων μηνών.

Η χρονική υστέρηση που χαρακτηρίζει τη δημοσίευση των περισσότερων μακροοικονομικών στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς είναι ένα πρόβλημα που συναντάται σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες οικονομίες, καθώς η συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων απαιτεί συνήθως χρόνο. Το πρόβλημα αυτό παρεμποδίζει την κατανόηση των πλέον πρόσφατων τάσεων και εξελίξεων σε σχέση με τις οικονομικές αποφάσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, κατ επέκταση, αποτελεί αρνητικό παράγοντα για τη λήψη  αποφάσεων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Έχει επίσης σημαντικές δυνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των τιμών (price discovery process) στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, μετοχών και σταθερού εισοδήματος.

Η μεθοδολογία που αναλύεται στην παρούσα μελέτη επιχειρεί να αναδείξει και να  αμβλύνει το μείζον πρόβλημα της χρονικής υστέρησης που χαρακτηρίζει τη δημοσίευση των περισσότερων μακροοικονομικών δεικτών. Η εν λόγω μεθοδολογία μπορεί να τροποποιηθεί καταλλήλως και να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή εκτιμήσεων (σε πραγματικό χρόνο) όχι μόνο για το τρέχον ΑΕΠ μια χώρας αλλά και για σειρά άλλων μακροοικονομικών δεικτών. όπως π.χ. δείκτης τιμών καταναλωτή και παραγωγού.

Στο ειδική εφαρμογή (case study) της μελέτης παρουσιάζονται εκτιμήσεις για το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας το τρέχον (4ο) τρίμηνο του 2013, βάσει σειράς σχετικών μακροοικονομικών στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί έως την 15η Νοεμβρίου 2013. Αποτελεί δε την πρώτη δημοσιευμένη μελέτη αυτού του είδους για το ελληνικό ΑΕΠ στη διεθνή βιβλιογραφία, στο βαθμό που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Σημειώνεται, τέλος, ότι η πρώτη επίσημη εκτίμηση (από την ΕΛ.ΣΤΑΤ) για το ΑΕΠ της Ελλάδας το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δεν αναμένεται να δημοσιευθεί πριν το Φεβρουάριο του 2014 (4Q 2013 GDP flash estimate).

Συνοπτικά, οι προκαταρτικές εκτιμήσεις του οικονομετρικού υποδείγματος υποδηλώνουν μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3,5% το 2013 και θετικό ρυθμό τριμηνιαίας μεταβολής (σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους) το 1ο τρίμηνο του 2014. Η εγκυρότητα των εκτιμήσεων αυτών προϋποθέτει την απουσία κάποιας σημαντικής αναθεώρησης των επίσημων εκτιμήσεων για το ΑΕΠ της χώρας το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή/και προηγούμενων τριμήνων  Επιπροσθέτως, η μελέτη μας αναδεικνύει την σημαντική προβλεπτική ικανότητα του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ για την εξέλιξη της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ EurobankGreece Macro Monitor
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο