LATEST NEWS
 
2014 FIBA Basketball World Cup /ΟμάδεςΔημοσίευση: 29 Ιουλίου 2014 01:46

Κροατία

Σημαία - Κροατία

Έχοντας ως οδηγό την εξαιρετική παρουσία της πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας (2013), η Εθνική Κροατίας επιδιώκει να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα και στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας.

Υπό τις οδηγίες και πάλι του Γιάσμιν Ρέπεσα, οι Κροάτες, που θα βρεθούν εκ νέου στον δρόμο της Εθνικής μας, επιδιώκουν να παρουσιάσουν στα ισπανικά γήπεδα το ίδιο δυνατό σύνολο, σε σύγκριση με εκείνο που έφτασε πέρυσι μέχρι τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, προκειμένου να καταφέρουν να διακριθούν ξανά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο 52χρονος τεχνικός δείχνει ότι θα στηριχθεί ξανά στον βασικό κορμό της ομάδας που κατέκτησε την 4η θέση στο περασμένο Ευρωμπάσκετ, τον οποίο συνθέτουν οι Μπογκντάνοβιτς, Ούκιτς, Ζόριτς, Τόμιτς, Σάριτς, Ρούντεζ, Άντριτς, Σίμον, Μάρκοτα και Μάριο Ντέλας. Ο Ρέπεσα τους συμπεριέλαβε και τους δέκα στην προεπιλογή του, δείχνοντας την πρόθεσή του να βασιστεί στην ομοιογένεια.

Η περσινή επιτυχία έχει ανοίξει για τα καλά την «όρεξη» στην Κροατία, με δεδομένο ότι είχε πολλά χρόνια να βρεθεί σε… τροχιά βάθρου. Οι Κροάτες πανηγύρισαν το τελευταίο τους μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1995, που διοργανώθηκε στην Ελλάδα και έκτοτε δεν έχουν καταφέρει να επαναλάβουν τις επιτυχίες του παρελθόντος, οι οποίες χρονολογούνται στις αρχές της δεκαετίας του ‘90

Η «Χρβάτσκα», στην πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1992 στη Βαρκελώνη, έφτασε μέχρι τον τελικό απέναντι στην Dream Team (ΗΠΑ) και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Αυτή ήταν η πρώτη ιστορική διάκριση της Κροατίας, ενώ ακολούθησε μία απόλυτα επιτυχημένη τριετία. Το 1993 κατέλαβε την 3η θέση στο Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας, έναν χρόνο αργότερα πανηγύρισε επίσης το χάλκινο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ του Καναδά (1994), στην παρθενική συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ το 1995 τερμάτισε και πάλι 3η στο Ευρωμπάσκετ που φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα.

Από τότε μέχρι και πέρυσι οι μεγαλύτερες διακρίσεις της ήταν η κατάκτηση της 6ης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008) και στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2007 και του 2009. Εντούτοις, η περσινή πορεία μέχρι τα ημιτελικά στο Ευρωμπάσκετ, άλλαξε την κατάσταση και… έφερε αισιοδοξία και πίστη στο «στρατόπεδο» της Κροατίας για ανάλογες επιτυχίες.

Οι Κροάτες θα λάβουν μέρος σε Μουντομπάσκετ για 3η φορά στην ιστορία τους, καθώς είχαν συμμετάσχει και στο τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη το 2010 στην Τουρκία, τερματίζοντας στην 14η θέση.

 

Απέναντί τους στον δεύτερο όμιλο της διοργάνωσης, εκτός από την Ελλάδα, θα βρεθούν η Αργεντινή, το Πουέρτο Ρίκο, η Σενεγάλη και οι Φιλιππίνες.

Το ρόστερ:

Ρόκο Λένι Ούκιτς (γκαρντ, Παναθηναϊκός)
Όλιβερ Λαφαγέτ (γκαρντ, Ολυμπιακός)
Ροκ Στίπτσεβιτς (γκαρντ, Τόφας)
Κρούνοσλαβ Σίμον (γκαρντ, Λοκομοτίβ Κούμπαν)
Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (σούτινγκ γκαρντ, σμαλ φόργουορντ, Νετς)
Μάριο Χεζόνια (γκαρντ, Μπαρτσελόνα)
Φραν Πίλεπιτς (γκαρντ, Τσεντεβίτα)
Λούκα Μπάμπιτς (σμαλ φόργουορντ, Τσεντεβίτα)
Ντάμιαν Ρούντεζ (φόργουορντ, Ιντιάνα Πέισερς)
Ντάριο Σάριτς (φόργουορντ, Αναντολού Εφές)
Μάριο Ντέλας (φόργουορντ, Τσεντεβίτα)
Μίρο Μπίλαν (σέντερ, Τσεντεβίτα)
Νταμίρ Μάρκοτα (σέντερ, Μπιλμπάο)
Ντάρκο Πλάνινιτς (σέντερ, Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ)
Άντε Τόμιτς (σέντερ, Μπαρτσελόνα)
Λούκα Ζόριτς (σέντερ, Φενέρμπαχτσε)
Λούκσα Άντριτς (σέντερ, Αστάνα)

 

Προπονητής: Γιάσμιν Ρέπεσα

 

Στείλε το σχολιό σου
Για να καταχωρήσετε σχόλιο πρέπει να είσατε συνδεδεμένος. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε
 
Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο στα σκουπίδια και του έβαλαν φωτιά07:15“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο07:01Ισπανία - Ουκρανία: Επιβεβαιώνεται η παράδοση πυραύλων Patriot06:48“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο06:34Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιων06:21Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες06:08Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο