LATEST NEWS
 
Τεχνολογία - Επιστήμη /Γενικά /

CES

Δημοσίευση: 07 Ιανουαρίου 2015 18:56

Στο Λας Βέγκας παρουσιάζονται τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα

Άνοιξε τις πύλες της για το κοινό η ετήσια διεθνής έκθεση CES, με ανθρωποειδή ρομπότ, αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και το περίφημο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων».

διεθνής έκθεση CES - Λας Βέγκας - Consumer Electronics Show -  Διεθνή Έκθεση Καταναλωτικών Προϊόντων

Το λειτουργικό σύστημα Android της Google εξαπλώνεται πλέον για τα καλά, μετά τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές - ταμπλέτες, στη νέα γενιά «έξυπνων» τηλεοράσεων, οι οποίες επιπλέον αποκτούν ολοένα υψηλότερη ανάλυση (ultra HD). Παράλληλα, το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things), που θα διασυνδέει μέσω ίντερνετ όλες τις συσκευές, κερδίζει συνεχώς έδαφος, μαζί με τους τρισδιάστατους εκτυπωτές, που γίνονται ολοένα πιο φθηνοί και δημιουργικοί. Αυτές είναι οι κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις που αναδεικνύονται στη μεγάλη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων CES του Λας Βέγκας (6 έως 9 Ιανουαρίου).

Η Sony, η Sharp και η Philips ανακοίνωσαν ότι έως το καλοκαίρι θα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, νέες «έξυπνες» τηλεοράσεις (smart TVs) που θα βασίζονται στο λογισμικό Android, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τη βρετανική «Γκάρντιαν» και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

«Όταν κυκλοφορήσαμε το Android σε ένα μόνο τηλέφωνο το 2008, δεν είχαμε ποτέ φανταστεί ότι θα διασυνδέαμε τελικά πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Και τώρα εργαζόμαστε στενά με ένα ολόκληρο οικοσύστημα εταίρων στο πεδίο της τηλεόρασης -παραγωγούς συσκευών, παρόχους υπηρεσιών και κατασκευαστές επεξεργαστών- για να ξαναεφεύρουμε το καθιστικό του σπιτιού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Google Χιρόσι Λοκχάιμερ.

διεθνής έκθεση CES - Λας Βέγκας - Consumer Electronics Show -  Διεθνή Έκθεση Καταναλωτικών Προϊόντων

Η Google κυκλοφόρησε το Android TV στο τέλος του 2014 και τα νέα μοντέλα τηλεοράσεων αρκετών κατασκευαστών θα ενσωματώνουν πλέον αυτό το λογισμικό, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει στον χρήστη - θεατή να κάνει φωνητική αναζήτηση και περιήγηση στο διαδίκτυο μέσω της τηλεόρασής του, καθώς επίσης να «κατεβάσει» διάφορες εφαρμογές (apps) και βιντεοπαιχνίδια.

Όμως, το Android TV θα έχει έναν ανταγωνιστή, το νέο λειτουργικό σύστημα Tizen TV της Samsung, το οποίο αρχικά λανσαρίστηκε για τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, αλλά πλέον θα αξιοποιηθεί και στις νέες «έξυπνες» τηλεοράσεις της κορεατικής εταιρείας, η οποία θέλει να σπάσει την εξάρτησή της από το Android της Google. Όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν θα είναι εύκολο για την Samsung να δημιουργήσει ένα ολόκληρο οικοσύστημα εφαρμογών γύρω από το Tizen.

διεθνής έκθεση CES - Λας Βέγκας - Consumer Electronics Show -  Διεθνή Έκθεση Καταναλωτικών Προϊόντων

Άλλες εταιρείες ακολουθούν άλλους δρόμους: η επίσης κορεατική LG παρουσίασε στην έκθεση CES μια αναβαθμισμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματός της webOS για «έξυπνες» τηλεοράσεις, ενώ η ιαπωνική Panasonic έχει συμμαχήσει με την Mozilla για να χρησιμοποιήσει το ανοικτό λειτουργικό σύστημα Firefox OS στις δικές της τηλεοράσεις.

Στο μεταξύ, σχεδόν όλες οι εταιρείες εμφανίζουν νέα μοντέλα με πολύ υψηλή ανάλυση οθόνης, ώστε να γοητεύσουν τους καταναλωτές για να αλλάξουν την παλαιότερη συσκευή τους. Μεταξύ άλλων, η Sony παρουσίασε 12 νέα μοντέλα με ανάλυση ultra HD (γνωστή και ως 4K), ενώ η LG παρουσίασε τις πρώτες τηλεοράσεις OLED ultra HD στις 55 και 77 ίντσες.

διεθνής έκθεση CES - Λας Βέγκας - Consumer Electronics Show -  Διεθνή Έκθεση Καταναλωτικών Προϊόντων

Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things)

Σε ένα άλλο «μέτωπο», αυτό του Διαδικτύου των Πραγμάτων, που φιλοδοξεί να διασυνδέσει από ψυγεία και τοστιέρες μέχρι αυτοκίνητα και φωτεινούς σηματοδότες, ο διευθύνων σύμβουλος της Samsung ΒΚ Γιουν υποσχέθηκε ότι η εταιρεία του θα επενδύσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια για να δημιουργήσει ένα «ανοικτό» σύστημα, που θα διευκολύνει την επερχόμενη επανάσταση. Όπως είπε, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων δεν θα «απογειωθεί» πραγματικά, παρά μόνο αν όλες οι εταιρείες υιοθετήσουν «ανοικτές» προδιαγραφές, έτσι ώστε τα μέχρι σήμερα «χαζά» προϊόντα τους να γίνουν «έξυπνα», διασυνδεόμενα μέσω Ίντερνετ.

Προς το παρόν, πάντως, η πολλά υποσχόμενη τεχνολογική επανάσταση έχει «φρεναριστεί» από την έλλειψη διαλειτουργικότητας (interoperability) μεταξύ των ξεχωριστών τεχνικών προδιαγραφών που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία, με συνέπεια τα μηχανήματά τους να μην επικοινωνούν με αντίστοιχα άλλων εταιρειών. Ένα άλλο εμπόδιο, όπως είπε ο ΒΚ Γιουν, είναι η ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια σε κάθε επίπεδο αυτοματισμού, αλλά και η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

διεθνής έκθεση CES - Λας Βέγκας - Consumer Electronics Show -  Διεθνή Έκθεση Καταναλωτικών Προϊόντων

διεθνής έκθεση CES - Λας Βέγκας - Consumer Electronics Show -  Διεθνή Έκθεση Καταναλωτικών Προϊόντων

Έξυπνα πετάλια και κράνη για ποδηλάτες

Μεταξύ άλλων καινοτομιών στην έκθεση CES, σύμφωνα με το BBC, παρουσιάστηκαν έξυπνα πετάλια που προειδοποιούν πότε ένα ποδήλατο κλάπηκε, καθώς και έξυπνα κράνη που προειδοποιούν τον αναβάτη ότι επίκειται σύγκρουση.

Τα πετάλια, που κατασκευάστηκαν από τη γαλλική εταιρεία Connected Cycle, διαθέτουν ενσωματωμένους αισθητήρες, οι οποίοι -μέσω GPS και σύνδεσης GPRS- μπορούν να στείλουν σήμα για το πού βρίσκεται το ποδήλατο μετά την κλοπή του. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, έξι ποδήλατα κλέβονται στην Ευρώπη κάθε λεπτό.

Το κράνος, δημιούργημα της σουηδικής Volvo, προειδοποιεί τον ποδηλάτη πότε τον έχει πλησιάσει ανησυχητικά κάποιο αυτοκίνητο. Μια ανάλογη προειδοποίηση δίνεται και στον οδηγό του αυτοκινήτου Volvo, ακόμη και αν ο ποδηλάτης βρίσκεται στο «τυφλό» σημείο του. Το «έξυπνο» σύστημα μπορεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου και να φρενάρει, αν κρίνει ότι η σύγκρουση είναι πολύ πιθανή. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι μισοί ποδηλάτες σκοτώνονται στους δρόμους μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο.

διεθνής έκθεση CES - Λας Βέγκας - Consumer Electronics Show -  Διεθνή Έκθεση Καταναλωτικών Προϊόντων

Στην έκθεση CES παρουσιάζονται και άλλες καινοτομίες, όπως νέες ηλεκτρονικές συσκευές που φοριούνται από τον χρήστη πάνω στο σώμα του, μια σειρά από φθηνότερους τρισδιάστατους εκτυπωτές για οικιακή χρήση, νέες υβριδικές συσκευές κινητών τηλεφώνων ταμπλετών (phablets), νέα προϊόντα εικονικής πραγματικότητας, καλύτερα ηλεκτρονικά συστήματα για αυτόνομα «έξυπνα» αυτοκίνητα κ.α. Πάνω από 150.000 επισκέπτες αναμένεται να επισκεφθούν τους περίπου 3.500 εκθέτες στο Λας Βέγκας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αιγαίο: Τούρκοι απειλούν την ζωή Ελλήνων ψαράδων (βίντεο)20:07Χανιά: Στα κρατητήρια μητέρα δύο ανήλικων παιδιών για ένα… σκυλόσπιτο (εικόνες)19:55Θεσσαλονίκη: Παιδί έφυγε από νηπιαγωγείο - Χειροπέδες στην νηπιαγωγό19:41Θεσσαλονίκη: Έψαχναν οικογένεια για να πουλήσουν... μωρό19:28Χιλιάδες ποτά - “μπόμπες” από τη Βουλγαρία στην ελληνική αγορά (εικόνες)19:16“Ο Πύργος του Downton” σε α΄ προβολή στον ΑΝΤ1 (εικόνες)19:06Mad Clip: Βρέθηκαν ο σταυρός και το κινητό του18:54Θεμιστοκλέους για τρίτη δόση εμβολίου: 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα18:41Moody’s: αναβάθμιση για τις συστημικές τράπεζες18:29Κορονοϊός - Θεοδωρίδου: τρίτη δόση εμβολίου σε τρεις κατηγορίες πληθυσμού (βίντεο)18:16Κορονοϊός - Εμβόλια: Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους για την τρίτη δόση (βίντεο)18:02Κορονοϊός: Ο “χάρτης” με τα κρούσματα της Δευτέρας - “Φωτιά” στην Θεσσαλονίκη17:55Κορονοϊός: δεκάδες θάνατοι και 2126 νέα κρούσματα17:44ΤΑΙΠΕΔ - Λιμάνι Ηρακλείου: Ικανοποίηση για το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον17:31Ο Μέσι, η δυσαρέσκεια για την αλλαγή και το tweet για Ποτσετίνο17:20Ηφαίστειο στη Λα Πάλμα: η λάβα “καταπίνει” σπίτια στο πέρασμά της (εικόνες)17:07Άλλαξε ο “χάρτης” των ελληνικών εξαγωγών16:54ΕΝΦΙΑ: αναρτώνται τα εκκαθαριστικά - μεταφέρεται η πρώτη δόση16:42“Άγριες Μέλισσες”: πως ξεκινά ο γ΄ κύκλος (βίντεο)16:29Αρνητές κορονοϊού: γονείς έστειλαν εξώδικο σε εκπαιδευτικούς16:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο