LATEST NEWS
 
Life /Υγεία Δημοσίευση: 25 Φεβρουαρίου 2017 21:48

Έκρηξη νέων θεραπειών για την πολλαπλή σκλήρυνση

Οδηγούμαστε σε περιορισμό των επιπτώσεων της πάθησης και σε τεράστια βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών, αναφέρει καθηγητής Νευρολογίας.

νέοι ερευνητές - έρευνα - επιστήμονας

Ελπιδοφόρες προοπτικές για τον έλεγχο της πολλαπλής σκλήρυνσης και τον περιορισμό των επιπτώσεων της πάθησης, δίνουν τα αποτελέσματα πολύχρονων ερευνών.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκρηξη νέων θεραπειών για την πολλαπλή σκλήρυνση, που οδηγούν σε περιορισμό των επιπτώσεων της πάθησης και στην τεράστια βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών. Βήμα-βήμα οι στόχοι για θεραπείες καλά ανεκτές από τους ασθενείς, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και με μεγάλη αποτελεσματικότητα επιτυγχάνονται», αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Δήμος Μητσικώστας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο ΕΚΠΑ.

Οι νεότερες εξελίξεις στην πολλαπλή σκλήρυνση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στο Συνέδριο «Ημέρες Νευρολογιας 2017», που διεξήχθη για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στο διάστημα 17-19 Φεβρουαρίου από την Νευρολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Ο κ. Μητσικώστας, εστίασε στα δεδομένα από τη χρήση της νεότερης θεραπείας, του φουμαρικού διμεθυλεστέρα, υποστηρίζοντας ότι η κλινική εμπειρία διεθνώς -230.000 ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία - αποδεικνύει μείωση κατά 50% των υποτροπών της πάθησης και περιορισμό κατά 30% της εξέλιξη της αναπηρίας. Χορηγείται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που έχουν υποτροπές, αλλά και σε πρωτοδιαγνωσμένους ασθενείς, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

«Για περισσότερο απο μια δεκαετία», αναφέρει ο κ. Μητσικώστας, «η πολλαπλή σκλήρυνση είναι στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος, καρπός του οποίου αποτελεί η έγκριση πέντε νέων φαρμάκων για την τροποποίηση της εξέλιξης της πάθησης, ανεβάζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων παραγόντων για τον έλεγχο της πολλαπλής σκλήρυνσης σε 12. 'Αλλοι τρεις νέοι βιολογικοί παράγοντες και μόρια είναι σε τελική φάση μελετών και η έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency) αναμένεται στους επόμενους 18 μήνες. Βρισκόμαστε, επομένως, σε μια έκρηξη νέων θεραπειών για την πολλαπλή σκλήρυνση. Λιγότερο σημαντικά αποτελέσματα έχουμε στον τομέα της πρόληψης. Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια πολυπαραγοντική διαταραχή και φαίνεται πως δεν αρκεί η τροποποίηση μερικών προδιαθεσικών παραγόντων για την πρόληψη της πάθησης. Είναι γνωστό, πάντως, ότι η διακοπή καπνίσματος και η επάρκεια βιταμίνης D, αποτελούν προστατευτικούς παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης».

Μικροσκόπιο - Λεφτά

Οι στόχοι είναι υψηλοί, αλλά βήμα-βήμα επιτυγχάνονται

«Στην ιατρική η πλήρης αντιμετώπιση μιας διαταραχής είναι εξαιρετικά σπάνια, ακόμη και μιας λοίμωξης. Στην ουσία, η ιατρική παρέμβαση βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό για τη θεραπεία μιας διαταραχής μέσω του ανοσιακού συστήματος. Στην πολλαπλή σκλήρυνση πάσχει το ίδιο το ανοσιακό σύστημα, οπότε οι θεραπευτικές παρεμβολές είναι περιορισμένες, σε σχέση με άλλες χρόνιες παθήσεις. Παρόλα αυτά, η πρόοδος είναι τεράστια στην καθημερινότητα των ασθενών, μετά την εφαρμογή των νέων θεραπειών. Στην Γερμανία, επί παραδείγματι, το 1992 το 70% των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση ήταν άνεργοι εξαιτίας της πάθησης, ενώ το 2012 το ποσοστό αυτό έπεσε στο 30%, καταγράφοντας μια πτώση 60%. Οι προσδοκίες των ασθενών είναι φυσικά μεγαλύτερες και αυτό είναι φυσιολογικό, αναζητούν πλήρη ίαση, αλλά αυτό είναι μάλλον ανέφικτο. Ωστόσο, ο περιορισμός των επιπτώσεων της πάθησης είναι πολύ μεγάλος με τις νέες θεραπείες. Και οι προσδοκίες των ιατρών είναι ανεκπλήρωτες επί του παρόντος. Θέλουμε θεραπείες που γίνονται καλά ανεκτές απο τους ασθενείς μας, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Οι στόχοι αυτοί είναι υψηλοί. Αλλά βήμα-βήμα επιτυγχάνονται».

Ο κ. Μητσικώστας υπογραμμίζει ότι «οι νεότερες από του στόματος θεραπείες εκπληρώνουν μια φυσική ανάγκη του ανθρώπου, να παίρνει ένα φάρμακο με το φυσικό τρόπο που παίρνει οποιαδήποτε άλλη ουσία, τις στέρεες τροφές και τα υγρά που χρειάζεται. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος είναι αφύσικος και ενοχλητικός. Η εύκολη χορήγηση αυξάνει τη συμμόρφωση με τη θεραπεία, επομένως και την αποτελεσματικότητά της και επιπλέον τα νεότερα φάρμακα είναι ασφαλέστερα, δεν έχουν δηλαδή ανεπιθύμητες ενέργειες που περιορίζουν την ποιότητα της ζωής».

Νεότερα δεδομένα κλινικών μελετών

«Ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας είναι μια νεότερη από του στόματος θεραπεία, που περιορίζει την εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης, μειώνοντας τις υποτροπές κατά 50% και τις βλάβες στον εγκέφαλο που αυτή προκαλεί. Έχει επαρκώς μελετηθεί σε κλινικές μελέτες και υπάρχει σημαντική διεθνής κλινική εμπειρία, αφού περισσότεροι απο 230.000 ασθενείς έχουν πάρει αυτή τη θεραπεία διεθνώς. Στην Ελλάδα η κλινική εμπειρία είναι επίσης σημαντική. Πρόκειται για θεραπεία, που μειώνει σημαντικά τις υποτροπές της πάθησης, περιορίζει κατά 30% την εξέλιξη της αναπηρίας και διπλασιάζει τον αριθμό των ασθενών που δεν εμφανίζουν κανένα νέο σημάδι της πάθησης, είτε κλινικά, είτε στη μαγνητική τομογραφία. Επίσης, περιορίζει το ρυθμό της εγκεφαλικής ατροφίας που παρατηρούμε στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Τα ευρήματα αυτά συμπίπτουν απόλυτα με την προσωπική μου εμπειρία απο τη θεραπεία 68 ασθενών».

Ποιοι ασθενείς ωφελούνται περισσότερο

«Όπως όλες οι θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση, ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας έχει μελετηθεί και χορηγείται στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση που έχουν υποτροπές. Οι ασθενείς που εμφανίζουν προοδευτικά εξελισσόμενη πολλαπλή σκλήρυνση χωρίς υποτροπές, δεν ωφελούνται από αυτή τη θεραπεία. Το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί σαν πρώτη θεραπεία σε πρωτοδιαγνωσμένους ασθενείς, αλλά και σαν δεύτερη θεραπεία σε ασθενείς που εμφάνισαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε κάποια άλλη. Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας είναι αποτελεσματικός και στην καλπάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση, στις περιπτώσεις εκείνες δηλαδή που ένας ασθενής εμφανίζει πολλές υποτροπές, ή πολλές ενεργές εστίες στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Γενικά, το φάρμακο θα πρέπει να χορηγείται νωρίς στην έναρξη της πάθησης, όπως άλλωστε όλες οι θεραπείες. Όταν η πάθηση έχει εξελιχθεί, η αποτελεσματικότητα όλων των διαθέσιμων θεραπειών μειώνεται πολύ».

Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία

Ο κ. Μητσικώστας, τονίζει παράλληλα, τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και έναρξης θεραπείας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν έχουν πειστεί ακόμη όλοι οι νευρολόγοι επ' αυτού, αλλά τα δεδομένα είναι αδιάσειστα και το μήνυμα προς τους συμπολίτες μας θα πρέπει να είναι σαφές. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, έχει αναπτυχθεί μια δημόσια φοβία προς την πάθηση και πολλοί απευθύνονται σε νευρολόγο αιτιώμενοι γενικά συμπτώματα, κυρίως μουδιάσματα που έρχονται και φεύγουν, τα οποία τελικώς δεν σχετίζονται με κάποια νευρολογική διαταραχή. Γενικά, θα έλεγα πως οποιοδήποτε σύμπτωμα που σχετίζεται με το νευρικό σύστημα, όπως θάμβος όρασης, μούδιασμα, αστάθεια, απώλεια ούρων, ίλιγγος, αδυναμία σε χέρι ή πόδι, που διαρκεί σταθερά για περισσότερες απο δύο ημέρες, θα μπορούσε να είναι σημάδι πολλαπλής σκλήρυνσης. Προσοχή,όμως, μόνο η ιατρική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή την οδηγία».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Το Πρωινό” - Πετράκος: Ο κορονοϊός, η πολιτική και ο Κιάμος (βίντεο)Σήμερα 12:05 | Ειδήσεις

Ο Γρηγόρης Πετράκος μίλησε για όλους και για όλα στην εκπομπή του ΑΝΤ1, "Το Πρωινό". 

“Ήλιος”: νέα επεισόδια με έναν φόνο και ένα μοιραίο τροχαίο (εικόνες)Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 11:50 | Ειδήσεις

Με ανατροπές και οδυνηρές εκπλήξεις συνεχίζεται ο β΄ κύκλος της σειράς «Ήλιος», που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. 

Μαρία Κωνσταντάκη: Θα περπατήσει 210 χιλιόμετρα για καλό σκοπό (βίντεο)Σήμερα 09:47 | Ειδήσεις

Η ηθοποιός και ραδιοφωνική παραγωγός μίλησε στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” για την πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση της “Φλόγας”.

Pyramidos: “Του Βοτανικού ο μάγκας” (βίντεο)Σήμερα 08:05 | Ειδήσεις

Ο κιθαρίστας του ιαπωνικού συγκροτήματος “ξαναχτύπησε”, ερμηνεύοντας άλλο ένα αγαπημένο ελληνικό τραγούδι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κινέτα: Αυτοκίνητο έκανε βουτιά 12 μέτρων από κατεστραμμένη γέφυρα (εικόνες)13:17Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Μία καλή εβδομάδα ξεκινά (βίντεο)13:05Κολωνός: Συμμορία ανηλίκων σκορπά τον τρόμο12:53Κορονοϊός – Παγώνη: Μετά τον Δεκέμβριο τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ12:40Ντόρα Μπακογιάννη: Διαγνώστηκε με καρκίνο12:28“Το Πρωινό” - Πετράκος: Ο κορονοϊός, η πολιτική και ο Κιάμος (βίντεο)12:15Πλεύρης για κορονοϊό: η μόνη λύση προς το παρόν είναι ο εμβολιασμός12:03Κορονοϊός - Μητσοτάκης: Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν11:51Καιρός: Έφυγε ο “Μπάλλος”, έρχεται ποιος; 11:39Τσιτσιπάς – Σάκκαρη: η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη11:26Μαρία Κωνσταντάκη: Θα περπατήσει 210 χιλιόμετρα για καλό σκοπό (βίντεο)11:14“Το Πρωινό” - Αλέξης Κούγιας: Πώς έγινε το τροχαίο (βίντεο)11:01Κορονοϊός - Τσίπρας: Παταγώδης η αποτυχία στην προστασία των πολιτών10:47“Το Πρωινό” - Βάπτιση μικρής Λυδίας: Ποιοι βρέθηκαν στο τραπέζι και ποιο ήταν το κλίμα (βίντεο)10:35Μπακογιάννης στον ΑΝΤ1: Πρέπει να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην Αθήνα (βίντεο)10:22Ηράκλειο: Απείλησε υπαλλήλους καθαριότητας και τους πέταξε δυναμιτάκι!10:07Καρδίτσα: Νεκρό ζευγάρι από αναθυμιάσεις 09:54Γιαννιτσά - Ατύχημα Motocross: Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες09:41Αχαϊα: Πήγαινε να αρραβωνιαστεί και βρέθηκε... στο αστυνομικό τμήμα09:27“Ήλιος”: νέα επεισόδια με έναν φόνο και ένα μοιραίο τροχαίο (εικόνες)09:14
00:00:21"ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ": Το τρέιλερ της ταινίας22-03-2019 07:44 
00:21:33 
Η Νάταλι Θάνου στο "The 2Night Show"22-03-2019 06:54
00:07:56 
Ο Γ. Μαυρίδης ζητά τη γνώμη του κοινού για να κατέβει υποψήφιος22-03-2019 10:45
00:42:23 
Ο Σάκης Κεχαγιόγλου στο "The 2Night Show"22-03-2019 06:51
00:17:11 
Ο Δημ. Μακρυνιώτης ετοιμάζει τα πιο νόστιμα αφράτα εκλέρ22-03-2019 12:34
00:24:45 
Ο Μιχ. Ιατρόπουλος στο "The 2Night Show"22-03-2019 06:51
00:17:02 
Μακαρόνια στο φούρνο με μανιτάρια από τον Βασ. Καλλίδη22-03-2019 12:05
00:01:29 
Η Met Opera παρουσιάζει την επική «Βαλκυρία» του Βάγκνερ 21-03-2019 20:47
00:08:07 
Ο Γιώργος Μαργαρίτης στο Πρωινό22-03-2019 11:04
00:10:56 
Νηστίσιμη τούρτα με σοκολάτα και ταχίνι από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη20-03-2019 12:56
00:11:33 
Η Νατάσα Μποφίλιου αποκαλύπτεται στο “Πρωινό”20-03-2019 12:25
00:12:15 
Κάρρυ λαχανικών με μπασμάτι από τον Βασίλη Καλλίδη20-03-2019 11:54
00:08:22 
Η Λάουρα Νάργες, ο Μιχάλης Μουρούτσος και η αιτία του χωρισμού20-03-2019 11:18
00:02:12 
“Άναψε φωτιές” η Κόνυ Μεταξά με την φωτογράφιση της20-03-2019 11:12
00:04:40 
Ο Τόλης Βοσκόπουλος τραγουδάει μαζί με την κόρη του επί σκηνής και...“λιώνει”!19-03-2019 11:38
00:09:57 
Γιώργος Αγγελόπουλος: Είμαι αυτοδίδακτος ακόμα και στα... κορίτσια!19-03-2019 11:44
00:00:31 
Η Μπάρμπαρα Πάλβιν είναι ο νέος Άγγελος της Victoria’s Secret18-03-2019 12:13
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο