LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Ιουνίου 2024 12:59

Χατζηδάκης: Οι 6 άξονες της οικονομικής πολιτικής και το μήνυμα της κάλπης

Για μείωση φόρων σε συνάρτηση με την πάταξη της φοροδιαφυγής, έκανε λόγο σε ομιλία του ο "τσάρος της οικονομίας", αναφερόμενος και στο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις Ευρωεκλογές.

Κωστής Χατζηδάκης

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έξι άξονες πολιτικής για ακόμη πιο ανταγωνιστική οικονομία παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του σήμερα στο 22ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών με θέμα «Modern CFO-Strategy, Innovation, Leadership» που διοργάνωσε η KPMG.

Ο υπουργός τόνισε ότι μετά τις ευρωεκλογές η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων περιμένουν από την κυβέρνηση να γίνει ακόμη περισσότερο αποτελεσματική σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής: Ασφάλεια, Υγεία, Δικαιοσύνη και, βεβαίως, την Οικονομία. «Τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώνουμε πολύ θετικές επιδόσεις: Με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης πολλαπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, ενίσχυση της απασχόλησης. Ταυτόχρονα, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο ο ρυθμός υλοποίησης του σωστού μείγματος οικονομικής πολιτικής για το οποίο μιλάω. Θα ήταν τεράστιο λάθος να θεωρήσουμε ότι το μήνυμα των πολιτών προς την κυβέρνηση ήταν η ακινησία ή επιστροφή στις εποχές των ελλειμμάτων και του κρατισμού», σημείωσε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό οι βασικοί πυλώνες της οικονομικής πολιτικής περιλαμβάνουν:

  1. Περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και της φορολογίας ώστε να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας. «Έχουμε δεσμευτεί για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή επιπλέον μονάδα από 1/1/2025 και κατά μια συνολικά έως το τέλος της τετραετίας. Ενώ ετοιμάζουμε και νομοσχέδιο το οποίο θα παρέχει φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης που προωθούν την καινοτομία», ανέφερε. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι οι δυνατότητες για μειώσεις φόρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με μια δέσμη 11 διαφορετικών μέτρων που εφαρμόζεται με ταχύτητα και χωρίς παρεκκλίσεις και εκτιμάται ότι στην πλήρη εφαρμογή της μέχρι το 2027 θα αποφέρει επιπλέον έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
  2. Ενδυνάμωση και βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, τόσο στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών όσο και συνολικά στην οικονομία. Έχουμε περάσει διάταξη για τη δυνατότητα λειτουργίας και μη τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία μπορούν να δίνουν, όχι μόνο καταναλωτικά, αλλά και στεγαστικά και κάποιων μορφών επιχειρηματικά δάνεια. Παράλληλα, θα εντείνουμε την προσπάθεια ενίσχυσης του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα με την δημιουργία του λεγόμενου 5ου πυλώνα. Και στο προσεχές διάστημα θα φέρουμε προς ψήφιση και νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν ακόμη περισσότερες επιλογές για την άντληση κεφαλαίων», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
  3. Βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Στόχος είναι η στήριξη του παραγωγικού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας, με έμφαση στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της καινοτομίας, της ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας και της εξωστρέφειας.
  4. Μεγέθυνση των επιχειρήσεων, μέσω της ενθάρρυνσης συγχωνεύσεων και οι εξαγορών, και υποστήριξη της καινοτομίας. «Κατά τεκμήριο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξημένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτομούν. Προχωράμε λοιπόν τους επόμενους μήνες στην απλοποίηση του διάσπαρτου και αποσπασματικού νομοθετικού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις το οποίο περιλαμβάνει νόμους ηλικίας πολλών δεκαετιών», ανέφερε ο υπουργός.
  5. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης στο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε χθες για την υιοθέτηση ενός νέου πιο σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης για το Υπερταμείο και τις θυγατρικές του, και τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου για τη δημιουργία του οποίου το Υπερταμείο θα διαθέσει αρχικά 300 εκατομμύρια ευρώ. Το Επενδυτικό Ταμείο όπως είπε θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία, άρα και σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Υπενθύμισε ακόμη ότι τους τελευταίους 11 μήνες ολοκληρώθηκαν 10 αποκρατικοποιήσεις και συμβάσεις παραχώρησης, οι οποίες απέφεραν στα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 7,1 δισ ευρώ.
  6. Δημοσιονομική σταθερότητα, που θα αποτυπωθεί και στο Fiscal Structural Plan της χώρας το οποίο θα υποβληθεί εντός των επόμενων μηνών. 

«Όχι μόνο γιατί αυτό απαιτούν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ. Αλλά γιατί γνωρίζουμε ότι τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι προϋπόθεση για όλα τα άλλα και ότι ο δημοσιονομικός λαϊκισμός εντοπίζεται και τιμωρείται άμεσα από τις αγορές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε:

«Τα τελευταία πέντε χρόνια η ελληνική οικονομία έχει αναδειχθεί σε μια ευχάριστη έκπληξη για την Ευρώπη. Και αυτό γιατί εφαρμόσαμε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις -ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος- που έφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα: αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το πατριωτικό μας καθήκον είναι να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια, να μην συμβιβαστούμε με το λαϊκισμό, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουμε σταθερά μπροστά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της κοινής λογικής και της επιτυχίας για την πατρίδα μας. Οι λαϊκιστές δεν είναι ποτέ λύση για καμία κοινωνία, είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα, Ο δύσκολος δρόμος μπορεί να έχει προσωρινά αντιδράσεις, οδηγεί όμως σε αποτελέσματα. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες των τελευταίων πέντε ετών και οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Και να ανέβουμε όλοι μαζί ακόμη ψηλότερα».

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγελία - Αχαΐα: Έβγαλαν ζευγάρι από αυτοκίνητο και βίασαν την γυναίκα

Κούγιας: Στην Ελλάδα εγκαθιδρύθηκε χούντα ομοφυλόφιλων

Θεσσαλονίκη: Κατήγγειλε τον πατέρα της για βιασμό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓυναικοκτονία - Αμφιλοχία: Ο σπαραγμός της μάνας, το ιστορικό και τα παιδιά τραγικές φιγούρες (βίντεο)Χθες 18:49 | Ειδήσεις

Η μητέρα της 36χρονης μίλησε με δάκρυα στα μάτια για την σχέση της κόρης της με με τον εν διαστάσει σύζυγό της.

Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Συμπλοκή οπαδών του ΠαναθηναϊκούΧθες 19:47 | Ειδήσεις

Οι οπαδοί συνεπλάκησαν μεταξύ τους, ενώ "έπεσαν" και πυροβολισμοί.

Πιερία: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την φονική πτώση κλαδιού (βίντεο)Χθες 21:59 | Ειδήσεις

Θρήνος για τον θάνατο της 44χρονης μητέρας που έχασε τη ζωή της από πτώση κλαδιού στην Πιερία. Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες και το βίντεο ντοκουμέντο.

Σλοβακία: Τραυματίες από καταιγίδα κατά τη διάρκεια μουσικού φεστιβάλ (βίντεο)Χθες 22:32 | Ειδήσεις

Τουλάχιστον 15 τραυματίες από καταιγίδα κατά τη διάρκεια υπαίθριου μουσικού φεστιβάλ στη Σλοβακία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Πέθανε η Δρ Ρουθ, διάσημη τηλεοπτική σεξολόγος (εικόνες)23:59Γάζα: Θρίλερ με τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς23:45Euro 2024: Μεθυσμένος Βρετανός έκανε τατουάζ υπερ της Αγγλίας και πήγαν όλα λάθος (βίντεο)23:32ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της εβδομάδας23:18Μισθοί: Στο “ναδίρ” η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων23:04Δήμος Αθηναίων: Τριήμερος δωρεάν δερματολογικός έλεγχος σε τρία δημοτικά ιατρεία22:50Σλοβακία: Τραυματίες από καταιγίδα κατά τη διάρκεια μουσικού φεστιβάλ (βίντεο)22:36Μοτοπορεία στη Θεσσαλονίκη: Πτώσεις τριών μηχανών - Δύο τραυματίες, κάηκε η μια22:22Πιερία: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την φονική πτώση κλαδιού (βίντεο)22:08Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι 2024: Αποκλείστηκαν χιλιάδες ύποπτα άτομα21:55Έκτακτες κοιλιακές συστολές: πότε θα πρέπει να ανησυχούμε;21:41Τουρνουά Γκστάαντ: Η κλήρωση του Στέφανου Τσιτσιπά21:27Κικίλιας: Σε λιγότερο από μιάμιση ώρα αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια (βίντεο)21:13Μυτιλήνη: Στέλεχος του Λιμενικού συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία20:59Καιρός: Καύσωνας με 42άρια την Κυριακή20:44Μπάιντεν: Ο Μπέρνι Σάντερς τον στηρίζει για το χρίσμα των Δημοκρατικών20:30Γυναικοκτονία - Αμφιλοχία: Ο σπαραγμός της μάνας, το ιστορικό και τα παιδιά τραγικές φιγούρες (βίντεο)20:16Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγουν οι αιτήσεις για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες20:02Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Συμπλοκή οπαδών του Παναθηναϊκού19:48Μιτσκόσκι: Δεν είμαι ευτυχής με την συμφωνία των Πρεσπών19:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο