LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 17 Ιουνίου 2024 09:52

Πυρηνικά όπλα: “Απογειώνονται” οι δαπάνες στην “κούρσα” των εξοπλισμών

Όλες οι χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα, δαπανούσαν 2.898 δολάρια το δευτερόλεπτο, αναφέρει μελέτη.

Πυρηνικά όπλα - πυρηνική απειλή

Εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων σε παγκόσμια κλίμακα, οι πυρηνικές δυνάμεις συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν τα οπλοστάσιά τους, ενώ οι δαπάνες στο πεδίο αυτό αυξήθηκαν κατά το ένα τρίτο τα τελευταία πέντε χρόνια, καταγράφουν δυο εκθέσεις που δίνονται στη δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσιο (η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ινδία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πακιστάν κι η Βόρεια Κορέα) δαπάνησαν συνολικά την περασμένη χρονιά 91 δισεκ. δολάρια (85 δισεκ. ευρώ) γι’ αυτά.

Το κείμενο τονίζει, όπως και άλλη έκθεση, από το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη (SIPRI), πως οι χώρες αυτές αύξησαν σημαντικά τις δαπάνες τους, καθώς προχωρούν σε εκσυγχρονισμό των όπλων τους και αναπτύσσουν νέα.

«Νομίζω πως είναι ακριβές να πούμε πως βρίσκεται σε εξέλιξη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», δήλωσε η διευθύντρια της ICAN, η Μελίσα Παρκ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Γουίλφρεντ Γουάν, ο διευθυντής του προγράμματος για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο SIPRI, υπογραμμίζει από την πλευρά του πως «είχαμε να δούμε τα πυρηνικά όπλα να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις από τον ψυχρό πόλεμο».

Κατά τα δεδομένα του SIPRI, ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο μειώθηκε: ανερχόταν σε 12.121 στην αρχή της χρονιάς, από 12.512 στις αρχές της περασμένης.

Μέρος τους καταστράφηκε, όμως οι 9.585 ήταν έτοιμες να χρησιμοποιηθούν δυνητικά, δηλαδή εννέα περισσότερες από ό,τι πέρυσι.

Και από αυτές, οι 2.100 διατηρούνταν σε κατάσταση «υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού», τοποθετημένες σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Σχεδόν όλες αυτές οι πυρηνικές κεφαλές ανήκουν στη Ρωσία και στις ΗΠΑ — πρόκειται άλλωστε για τις δύο χώρες που κατέχουν το 90% των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα.

Για πρώτη φορά ωστόσο, τονίζει επίσης το SIPRI, η Κίνα έθεσε «ορισμένες κεφαλές σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού» — που σημαίνει έτοιμες να εκτοξευθούν αμέσως.

Μολονότι «ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών συνεχίζει να μειώνεται, στο μέτρο που τα όπλα της εποχής του ψυχρού πολέμου προοδευτικά καταστρέφονται», παρατηρείται αύξηση «του αριθμού των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών» από χρονιά σε χρονιά από πλευράς των πυρηνικών δυνάμεων, παρατήρησε ο διευθυντής του SIPRI, ο Νταν Σμιθ.

Πυρηνικά όπλα - πυρηνική απειλή

2.898 δολάρια το δευτερόλεπτο

Σύμφωνα με την ICAN, οι παγκόσμιες δαπάνες για τα πυρηνικά όπλα αυξήθηκαν κατά 10,8 δισεκ. δολάρια το 2023 σε ετήσια βάση, με το 80% αυτή της αύξησης να αναλογεί στις ΗΠΑ.

Το μερίδιο της Ουάσιγκτον στις συνολικές δαπάνες (51,5 δισεκ. δολάρια) «είναι υψηλότερο από αυτό όλων των άλλων χωρών με πυρηνικά όπλα μαζί», λογαριάζει.

Ακολουθούν η Κίνα (11,8 δισεκ. δολάρια) και η Ρωσία (8,3 δισεκ. δολάρια). Η Βρετανία αύξησε κατά πολύ τις δαπάνες της (+17% στα 8,1 δισεκ. δολάρια) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Όλες μαζί, οι πυρηνικές δυνάμεις δαπανούσαν 2.898 δολάρια το δευτερόλεπτο για να πυρηνικά όπλα τους, τονίζεται στην έκθεση της ICAN. Τα ποσά αυξήθηκαν αλματωδώς, κατά 33%, από το 2018 (όταν ανέρχονταν σε 68,2 δισεκ. δολάρια), δηλαδή τη χρονιά που άρχισε η συγκέντρωση δεδομένων από την εκστρατεία.

Πυρηνικά όπλα - πυρηνική απειλή

«Επενδύουν στον Αρμαγεδδώνα»

Η κυρία Παρκ κατήγγειλε την «απαράδεκτη» χρήση «δημόσιου χρήματος», χαρακτηρίζοντας το ύψος των ποσών που δαπανώνται για πυρηνικά όπλα «χυδαίο».

Σημείωσε πως τα ποσά αυτά είναι μεγαλύτερα από αυτά που εκτιμά το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ότι θα απαιτούνταν για να τερματιστεί εντελώς η πείνα στον κόσμο. Και «θα μπορούσαμε να φυτεύουμε ένα εκατομμύριο δέντρα κάθε λεπτό δαπανών για πυρηνικά όπλα», συμπλήρωσε.

Οι επενδύσεις δεν είναι μόνο ανώφελες, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες, τόνισε η διευθύντρια της ICAN, η οποία έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 2017 για τη συμβολή της στην υιοθέτηση της συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Τη συνθήκη έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα 70 χώρες, πλην όμως καμία από τις πυρηνικές δυνάμεις.

«Αντί να επενδύουν στον Αρμαγεδδώνα, τα εννιά κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μισών χωρών χωρών του κόσμου και να εφαρμόσουν τη συνθήκη», ανέφερε η Αλίσια Σάντερς-Ζάκρε, εκ των συγγραφέων της έκθεσης της ICAN.

«Ζούμε σήμερα σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους στην ιστορία της ανθρωπότητας», προειδοποίησε από την πλευρά του ο διευθυντής του SIPRI Σμιθ.

«Οι πηγές αστάθειας είναι πολυάριθμες: πολιτικές αντιπαλότητες, οικονομικές ανισότητες, περιβαλλοντικές επιπλοκές, επιτάχυνση της κούρσας εξοπλισμών. Βρισκόμαστε μπροστά στην άβυσσο κι είναι καιρός οι μεγάλες δυνάμεις να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν. Κατά προτίμηση μαζί».

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη Νέα START — «την τελευταία (...) που περιόριζε τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ». Το Ινστιτούτο καταγράφει ότι η Μόσχα διεξήγαγε τον Μάιο γυμνάσια με τακτικά πυρηνικά όπλα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η τάση εκσυγχρονισμού των πυρηνικών οπλοστασίων θα συνεχιστεί και «πιθανόν θα επιταχυνθεί» τα επόμενα χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαγιόρκα: Ντόπιοι διώχνουν τουρίστες από τις παραλίες (βίντεο)

Ιωάννινα: “Γιατρός” πήρε μια.. περιουσία από ηλικιωμένη

Τουρκικά ΜΜΕ: Το Κατάρ “πούλησε” την Τουρκία… και αγκαλιάζει τους Ελληνοκύπριους

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈκτακτο δελτίο ΕΜΥ - Κακοκαιρία: χαλάζι, μπουρίνια και ισχυρές μπόρεςΣήμερα 11:48 | Ειδήσεις

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Σε ποιες περιοχές και πότε αναμένονται τα εντονότερα φαινόμενα.

Βοιωτία: Την απήγαγαν τέσσερις άνδρες, της έδεσαν τα μάτια και την βίασανΣήμερα 10:30 | Ειδήσεις

Η γυναίκα, περιέγραψε στους αστυνομικούς τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια των τεσσάρων ανδρών.

Μπάιντεν: Εγκατέλειψα για να σωθεί η ΔημοκρατίαΣήμερα 07:34 | Ειδήσεις

Τι είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για την απόφασή του να αποχωρήσει από την εκλογική μάχη για την προεδρία. Πυρά από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι αθλητές με τα περισσότερα μετάλλιαΣήμερα 08:53 | Ειδήσεις

Ποιος αθλητής έχει τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια. Ποιο είναι το ρεκόρ και πότε καταρρίφθηκε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέα φωτιά στα Χανιά: Μήνυμα 112 και εκκενώσεις οικισμών12:17Φωτιά στα Χανιά: Συνελήφθη άνδρας για την πρόκληση της πυρκαγιάς12:09Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ - Κακοκαιρία: χαλάζι, μπουρίνια και ισχυρές μπόρες11:55Λουκιανός Κηλαηδόνης - Tο Πάρτυ στη Βουλιαγμένη: Σαν σήμερα έγινε η συναυλία που άφησε εποχή (βίντεο)11:41Ισραήλ: Βρέθηκαν τα πτώματα 5 ομήρων 11:28Λάρισα: Φωτιά σε αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης (βίντεο)11:14Ρεύμα: Το “ηλεκτροσόκ” και η επιδότηση του Αυγούστου11:01Βοιωτία: Την απήγαγαν τέσσερις άνδρες, της έδεσαν τα μάτια και την βίασαν10:47Ηράκλειο: “Πνίγηκε” τρώγοντας... σουβλάκι - Πως σώθηκε ο νεαρός10:33Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμών - ΕΕΣ: Οδηγίες για την αντιμετώπιση τω πνιγμών (βίντεο)10:19Ολυμπιακός: Ο Σάσα Βεζένκοφ επιστρέφει στο ΣΕΦ10:06Παρίσι 2024 - Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι αθλητές με τα περισσότερα μετάλλια09:52Βραζιλία: Καρχαρίες στις ακτές του Ρίο “παίρνουν”... κοκαΐνη!09:39Κάσος - Χουριέτ: To “κόκκινο τηλέφωνο” απέτρεψε την κρίση στο Αιγαίο09:26Κύπρος - Τατάρ: Η Ελλάδα αισθάνεται ένοχη απέναντι στους Ελληνοκύπριους09:12Παναθηναϊκός: Ο Τετέ και τυπικά στα πράσινα08:59Missing Alert: 32χρονος αγνοείται επί 9 μήνες08:45Φωτιά στα Χανιά: Συνεχίζεται η κατάσβεση (βίντεο)08:31Συντάξεις Αυγούστου: Πότε πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων08:17Άγιου Μελετίου: Φωτιά σε καφετέρια - Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμών (βίντεο)08:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο