LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 09 Ιουνίου 2024 16:29

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Δυο σπουδαίες διεθνείς παραστάσεις στην Πειραιώς 260 (εικόνες)

Με δυο σπουδαίες διεθνείς παραστάσεις θεάτρου και χορού συνεχίζεται το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην Πειραιώς 260.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Με το C la vie, μια παράσταση για την ανθρώπινη συνύπαρξη, επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ο γνωστός χορογράφος Σερζ Εμέ Κουλιμπαλί στις 12 και 13 Ιουνίου στην Πειραιώς 260.

Μετά την παρουσία του στο Φεστιβάλ το 2021 με την παράσταση Wakatt, που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, ο Κουλιμπαλί με τη νέα του δημιουργία μας καλεί να αμφισβητήσουμε τις επιλογές μας ως ανθρώπινα όντα και ως πολίτες και να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να δώσουμε νόημα στις ζωές μας.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Λίγα λόγια για την παράσταση

Συνομιλώντας με την πλούσια παράδοση της αφρικανικής κουλτούρας, ο σπουδαίος χορογράφος από την Μπουρκίνα Φάσο, Σερζ Εμέ Κουλιμπαλί μιλάει για την επιθυμία της εξέγερσης και μας καλεί να πάρουμε μέρος στο γκρέμισμα του παλιού κόσμου.

Σ’ αυτή την τελετουργική γιορτή, επτά χορεύτριες και χορευτές, μία τραγουδίστρια και ένας μουσικός εξερευνούν επί σκηνής εναλλακτικούς τρόπους συμβίωσης που γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στους πολιτισμούς. Άλλωστε η πρόκληση για τον Κουλιμπαλί είναι μία και μόνη: πώς να συνυπάρξουμε. Σε έναν κόσμο που στροβιλίζεται προς την αυτοκαταστροφή, η χαρά της συνύπαρξης παρουσιάζεται ως το μόνο αντίδοτο.

Οι εννέα περφόρμερ ενώνονται στη σκηνή – έναν δημόσιο χώρο όπου οτιδήποτε μπορεί να συμβεί και τίποτα δεν είναι χαμένο. Μπαίνοντας σε αυτή την περιπέτεια εξερευνούν μέσα από

τη χαρά και τη δύναμη του χορού τον σύγχρονο κόσμο και τις ζωές μας, με τις περίπλοκες και συχνά δυσάρεστες πραγματικότητες. Μέσα από την παράνοια της εποχής μας, την ασχήμια της,

την αποκρουστική πολλές φορές όψη της κοινωνίας μας, ψάχνουν τη μετάβαση προς το καινούριο χωρίς να έχουν έτοιμες απαντήσεις, παρά μόνο μια δέσμευση: να ζήσουν και να δημιουργήσουν μαζί.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ο δημιουργός Κουλιμπαλί

Στην παράσταση C la vie μέσα από την ψυχική ανάταση που προκαλούν ο χορός και η μουσική, ο Κουλιμπαλί επιχειρεί να θέσει ερωτήματα για το πώς μπορούμε να υπάρχουμε μαζί, ένα ερώτημα που επανέρχεται σήμερα ως τραγικά επείγον.

Ο Σερζ Εμέ Κουλιμπαλί αντιλαμβάνεται τον χορό ως πολιτική και κοινωνική πράξη. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Μπουρκίνα Φάσο της Δυτικής Αφρικής, είναι εξοικειωμένος με τις κοινωνικές ανισότητες και τη φτώχεια, και οι χορογραφίες του γεννιούνται από την αμφισβήτηση, την επιθυμία της εξέγερσης, την ελπίδα.

Για τον Σερζ Εμέ Κουλιμπαλί η πανανθρώπινη γλώσσα του Xορού προσεγγίζει σύνθετα ζητήματα, κλονίζοντας τις βεβαιότητές μας.

Άλλωστε, όπως ο ίδιος πιστεύει, παντρεύοντας την κίνηση με τον ρυθμό, η ενέργεια που απελευθερώνει ο χορός, αυτό ακριβώς το στοιχείο γεννά και τρέφει στον άνθρωπο: την ελπίδα.

Ο Κουλιμπαλί εργάζεται από το 2001 σε όλο τον κόσμο, και, όπως αναφέρει, επηρεάστηκε καθοριστικά από τη συνεργασία του με τον σημαντικό χορογράφο Αλέν Πλατέλ. Ωστόσο, η πηγή στην οποία πάντα επιστρέφει για να αντλήσει έμπνευση και να προσφέρει στην κοινότητα είναι η πατρίδα του. Το 2002 έφτιαξε εκεί την ομάδα Faso Danse Theatre, μια προσπάθεια να προσφέρει στους νέους της χώρας του δυναμισμό και θετική ματιά. Οι παραστάσεις του έχουν παρουσιαστεί σε πολλά θέατρα και φεστιβάλ στην Ευρώπη και την Αφρική, καθιστώντας τον έναν από τους πιο αναγνωρισμένους δημιουργούς του σύγχρονου χορού.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

INFO

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024

Serge Aime Coulibaly – Faso Danse Theatre

C la vie

12-13 Ιουνίου 2024 στις 21:00

Lacrima

Η σπουδαία Γαλλίδα σκηνοθέτις Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με την παράσταση Lacrima, που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 στις 13 και 14 Ιουνίου.

Η Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν που απέσπασε θερμό χειροκρότημα στο Φεστιβάλ του 2019 με τη μαγευτική Σαϊγκόν και το 2021 μας παρουσίασε τη συγκινητική παράσταση Fraternite, un conte fantastique (Αδελφοσύνη: μια φανταστική ιστορία), φέτος επανέρχεται με την καινούρια της δημιουργία, μια ανθρώπινη ιστορία για τα δάκρυα που κρύβονται πίσω από την ομορφιά.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ένας οίκος υψηλής ραπτικής δέχεται μια ασυνήθιστη παραγγελία: να φτιάξει το νυφικό μιας πριγκίπισσας της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας. Επί οκτώ μήνες διάφοροι άνθρωποι σε διαφορετικές τοποθεσίες εργάζονται για την υλοποίηση του σχεδίου, που πρέπει να κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν τίποτα για το τελικό προϊόν.

Η μοντελίστ στο Παρίσι, η πλέκτρια δαντέλας στη Νορμανδία, ο κεντητής στο Μουμπάι, όλοι δεσμεύονται να μην αποκαλύψουν το παραμικρό. Όμως επί σκηνής παρακολουθούμε να ξετυλίγονται η μοίρα και τα όνειρά τους.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Η δημιουργός Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν

Μια φανταστική πριγκίπισσα, τρεις πόλεις, οι εργαζόμενοι του οίκου υψηλής ραπτικής και ένα νυφικό που σταδιακά παίρνει μορφή. Την ίδια στιγμή επί σκηνής ξετυλίγονται οι προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών που είναι και οι δημιουργοί του πολυτελούς φορέματος. Οι ζωές τους ενώνονται σε μια κοινή μοίρα: είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν το ίδιο μυστικό.

Η Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν αφηγείται μια ιστορία για την ιστορία των δακρύων (lacrima στα Λατινικά σημαίνει δάκρυ). Στην παράστασή της - κατά την αγαπημένη της πρακτική - χρησιμοποιεί έναν θίασο όπου ενώνονται ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες, με στόχο να δείξει ότι το θέατρο που πρεσβεύει, δεν απευθύνεται μόνο σε ένα συγκεκριμένο κοινό.

Η ίδια λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ένας άλλος τρόπος να είμαι σίγουρη ότι η παράστασή μου τους αφορά όλους. Επιθυμώ να δώσω υπόσταση σε ένα θέατρο λαϊκό. Όταν φτιάχνω το καστ φαντάζομαι έναν χώρο όπου ο καθένας μπορεί να εκφραστεί».

Η Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν στο Lacrima πλέκει ιστορίες ανθρώπων με φόντο την κοπιώδη διαδικασία της δημιουργίας και αφηγείται μια ιστορία για τη βία, θεσμική και ενδοοικογενειακή, μια ιστορία για τον πόνο, τα δάκρυα που κρύβονται πίσω από την ομορφιά.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

INFO

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024

Caroline Guiela Nguyen

Lacrima

Πειραιώς 260 Χώρος Δ

13-14 Ιουνίου 2024 στις 20:00

Ειδήσεις σήμερα: 

Αμοργός: Συναγερμός για την εξαφάνιση Αμερικανού τουρίστα

Γεραπετρίτης: Η Κυβέρνηση πρέπει να συνδεθεί και πάλι με την κοινωνία

Πατήσια: Φωτιά σε διαμέρισμα – γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαύσωνας - Δευτέρα: Έως 41 βαθμούς Κελσίου, μπόρες και καταιγίδεςΧθες 17:59 | Ειδήσεις

Που και πότε αναμένονται οι βροχοπτώσεις. Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Μπάιντεν: Η ανατομία μιας πτώσηςΣήμερα 07:04 | Ειδήσεις

Από την "μία μόνο θητεία", στην δεύτερη υποψηφιότητα και τελικά στην ανακοίνωση της απόσυρσης από την προεκλογική κούρσα μετά από πιέσεις των Δημοκρατικών, διαβάστε το χρονικό της "πτώσης" του γηραιότερου προέδρου των ΗΠΑ. 

Αυτοψία του ΑΝΤ1 σε “απάτητες παραλίες” γεμάτες με... ξαπλώστρες και ομπρέλες (βίντεο)Χθες 20:27 | Ειδήσεις

Πρόκειται για ακρογιαλιές που βρίσκονται σε ζώνες προστασίας Natura 2000, στις οποίες ο νόμος απαγορεύει  κάθε δραστηριότητα αλλοίωσης του περιβάλλοντος και της φύσης.

Μύκονος: Τσουνάμι από πλοίο της γραμμής - Τραυματίστηκαν λουόμενοι (βίντεο)Χθες 18:55 | Ειδήσεις

Οι χειρισμοί του πλοίαρχου προκάλεσαν μίνι τσουνάμι που παρέσυρε τα πάντα στην παραλία. Δύο λουόμενοι τραυματίστηκαν από το τσουνάμι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μπάιντεν: Η ανατομία μιας πτώσης07:22Καύσωνας - Δευτέρα: Έως 41 βαθμούς Κελσίου, μπόρες και καταιγίδες07:08ΗΠΑ - Δημοκρατικοί: Η Κάμαλα Χάρις και οι άλλοι πιθανοί “διάδοχοι” του Μπάιντεν23:59Κάμαλα Χάρις: Επισήμως υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών23:45Μιχάλης Ανδριανάκης: Έφυγε από την ζωή ο αρχαιολόγος που λάτρεψε την Κρήτη23:32Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή23:18Άνοια: Ελληνίδα ανέπτυξε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση της νόσου23:03Κύπρος - Αγνοούμενοι: “Άνοιγμα” Κασσελάκη στον Ανδρουλάκη... μέσω της Χαρίτας Μάντολες22:50Ατλαντικός: Βρέθηκε νεκρό το ζευγάρι που διέσχιζε τον ωκεανό με ιστιοπλοϊκό22:36Φωτιά: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 2 Περιφέρειες την Δευτέρα (χάρτης) 22:23Κασσελάκης για Μπάιντεν: Πράξη πολιτικής γενναιότητας η παραίτηση του (εικόνες)22:09Βγήκε “βόλτα” με... ναυτικές φωτοβολίδες (εικόνες)21:56Τραμπ: Η Χάρις είναι ευκολότερος αντίπαλος από τον Μπάιντεν21:43ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια Πρόεδρο21:29EuroBasket U20: Χάλκινη η Εθνική Ελλάδος21:15ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αποσύρει την υποψηφιότητα του για την Προεδρία21:01Παπαδόπουλος: Ο σεισμός στα Χανιά έγινε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης δόνησης στην Μεσόγειο!20:48Αυτοψία του ΑΝΤ1 σε “απάτητες παραλίες” γεμάτες με... ξαπλώστρες και ομπρέλες (βίντεο)20:35Κυνουρία: Δύο συλλήψεις για τον θάνατο 64χρονου μετά από τσακωμό20:21Μάτι - Αυτοψία του ΑΝΤ1: Οι αλλαγές που θα γίνουν σε κτήρια και δρόμους (βίντεο)20:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο