LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 28 Μαΐου 2024 11:24 | Ανανέωση: 28 Μαΐου 2024 09:25

Συνέδριο Αρχόντων Οικουμενικού Πατριαρχείου: Βραβείο στην χήρα του Ναβάλνι

Συνεχίζονται οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που διεξάγεται στην Αθήνα. Οι ομιλητές επικεντρώνονται στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην Δημοκρατία και στην Θρησκευτική Ελευθερία.

Συνέδριο Αρχόντων Οικουμενικού Πατριαρχείου

Στη γενέτειρα της δημοκρατίας, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνεδρίαση του Τέταρτου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κοινός τόπος για τους συμμετέχοντες, που συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα, στη Στοά του Αττάλου, είναι ότι η θρησκευτική ελευθερία για όλους είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη δημοκρατική διακυβέρνηση, ενισχύει την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία για όλους, ενώ συμβάλλει παράλληλα στην προώθηση του σεβασμού, της ένταξης και της κοινωνικής αρμονίας. Οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης αυτών των ιδανικών και της μάχης για τους ανθρώπους της πίστης σε όλο τον κόσμο. 

Η Α.Θ. Παναγιότητα Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθομολαίος έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους συμμετέχοντες. Ο Παναγιώτατος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα δικαιώματα του ανθρώπου, με περισσήν ευκολίαν, χαρακτηρίζονται ως μία «αμιγώς δυτική ιδέα περί δικαίου», ακόμη και ως «δούρειος ίππος της Δύσης» διά πολιτισμικήν επιβολήν επί του λοιπού κόσμου. Και ευρύτερον, όμως, παρά τας επιμέρους προόδους που έχουν συντελεσθή εις το πεδίον της συνταγματικής κατοχυρώσεως και της διεθνούς προστασίας των, τα δικαιώματα του ανθρώπου παραβιάζονται βάναυσα και χρησιμοποιούνται ως πρόφασις και ως ανθρωπιστικός μανδύας διά παρεμβάσεις εις το εσωτερικόν άλλων κρατών».

 Συνέδριο Αρχόντων Οικουμενικού Πατριαρχείου

Αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες απ' όλο τον κόσμο, ο Δρ. Αντώνης Λυμπεράκης, Διοικητής των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική, ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο, οι Άρχοντες στην Αμερική θα απονείμουν στη χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, το «Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας» για το 2024. «Αναγνωρίζοντας τις ακούραστες προσπάθειες της κας Ναβαλνάγια να συσπειρώσει την αντίθεση στην τυραννική διακυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν μπροστά στη λυσσαλέα και βίαιη καταστολή, η Γιούλια Ναβάλναγια είναι ένα από τα πιο θαρραλέα άτομα στον πλανήτη» είπε ο κ. Λυμπεράκης. «Η οδυνηρή προσωπική της εμπειρία, από την απώλεια του συζύγου της, επειδή αντιστάθηκε σε έναν τύραννο, είναι μια ζωντανή απεικόνιση του ανθρώπινου κόστους της αυταρχικής διακυβέρνησης και της άρνησης των βασικών ελευθεριών» κατέληξε ο Διοικητής των Αρχόντων από τις ΗΠΑ.

Το Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στην Ετήσια Δεξίωση των Αρχόντων στη Νέα Υόρκη σε ένα άτομο ή οργανισμό που έχει επιδείξει με συνέπεια, δράση, σκοπό, αφοσίωση και ενδιαφέρον για τα βασικά δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία όλων των ανθρώπων. Το Βραβείο έχει απονεμηθεί στο νυν Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, τη Μητέρα Τερέζα, τo Mikhail Gorbachev, τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Jimmy Carter, τον Πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ George W. Bush και την πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Barbara Bush και την περασμένη χρονιά στο Ίδρυμα Prince’s Trust και το Βασιλιά Κάρολο Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Συνέδριο Αρχόντων Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, Πρόεδρος της Αδελφότητας Παμμακαρίστου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τόνισε τη σημασία της συνάντησης των Αρχόντων στην Αθήνα και συνέχισε: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, λόγω της ηγετικής και χαρισματικής προσωπικότητας του, χαίρει μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης τόσο από την τουρκική κυβέρνηση, ειδικά από τον Πρόεδρο Ερντογάν όσο και από την πνευματική και οικονομική ηγεσία της γείτονος χώρας. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται τη διεθνή σημασία και απήχηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που σαν θεσμός προϋπήρχε χίλια χρόνια πριν από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Τολμώ να πω ότι η όποια Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνάει μέσα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο». 

Ως Πατριαρχικός εκπρόσωπος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος χαιρέτησε το Συνέδριο: «Ζούμε σε εποχές μεγάλης σύγκρουσης και μεγάλης αμηχανίας. Όλοι οι Χριστιανοί κλυδωνίζονται σε θυελλώδη και σκοτεινά νερά. Και είναι το Φανάρι, εκείνο το Φως της καθαρής Ορθόδοξης διδασκαλίας και πνευματικότητας, που φωτίζει το δρόμο προς τα εμπρός για όλους τους Χριστιανούς, στα ασφαλή λιμάνια όπου η ειρήνη επικρατεί του πολέμου και η αγάπη νικά κάθε μορφή μίσους και κακίας».

Συνέδριο Αρχόντων Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε αυτή την  εποχή όπου πολλοί σφετερίζονται κοινές αξίες της ανθρωπότητας και  απαξιώνουν άλλες με τρόπο αυθαίρετο, η προβολή από το Συνεδριό σας του τρίπτυχου της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προοπτική της πνευματικής μας Παράδοσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία». 

«Η Ελληνική Δημοκρατία ήταν και είναι αλληλέγγυα σε κάθε δράση που προάγει τον αλληλοσεβασμό στις παραδοσιακές θρησκευτικές πεποιθήσεις των λαών της Μεσογείου. Συγχρόνως όμως καταδικάζει οποιονδήποτε θρησκευτικό ριζοσπαστισμό που μόνο δεινά συνεισέφερε διαχρονικά στην ανθρωπότητα» είπε  ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση. 

Στην πρώτη συνεδρίαση των Αρχόντων νωρίς το απόγευμα με θέμα «Δημοκρατία, Αυταρχισμός και οι επιπτώσεις του (ευκαιρίες και προκλήσεις) για τις θρησκευτικές κοινότητες διεθνώς», κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Vilnius Gintaras Grusas, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE).

Συνέδριο Αρχόντων Οικουμενικού Πατριαρχείου

Την Τρίτη, το Συνέδριο συνεχίζεται στο Ζάππειο, με ομιλητές τον πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο και την Δρ. Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, Γενική Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης 

Ο κ. Μάικ Πομπέο, ο οποίος  στο παρελθόν έχει επισκεφθεί στην Κωνσταντινουπολη τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έχει στηλιτεύσει την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκια, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας. Στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί και στα πρόσφατα γεγονότα με την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.


Ειδήσεις σήμερα:

Εμίρης του Κατάρ - Αλ Θάνι: Η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και η σημασία της 

Ενδοοικογενειακή βία: 1000 κλήσεις και εκατοντάδες συλλήψεις την τελευταία εβδομάδα

Πρέσβης του Ισραήλ κατά Κασσελάκη με αιχμές για την επίσκεψη μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά στην Ύδρα: Συνελήφθησαν 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού - Κατασχέθηκε το σκάφοςΣήμερα 19:16 | Ειδήσεις

Πότε οδηγούνται ενώπιον των εισαγγελικών αρχών για την πρόκληση της φωτιάς. Πώς έφτασαν, Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα, στη διαπίστωση ότι τα πυροτεχνήματα προκάλεσαν την πυρκαγιά στο Μπίστι.

Φωτιά στη Ροδόπη – Επιχειρούν εναέρια μέσα (εικόνες)Σήμερα 19:47 | Ειδήσεις

Κοντά σε ποιο χωριό μαίνεται η πυρκαγιά. Μήνυμα για ετοιμότητα από την Πολιτική προστασία και τον αριθμό 112. Πόσες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν.

Φωτιά στην Εύβοια καίει δασική έκταση (εικόνες)Σήμερα 18:14 | Ειδήσεις

Σε ποιο ακριβώς σημείο του νησιού καίει η πυρκαγιά. Αγωνία στους ντόπιους για την έκβαση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τι δηλώνει ο δήμαρχος της περιοχής.

Λύτρας: Ανθρωποφαγία, ψέματα και ανακρίβειες εις βάρος των παιδιών μουΣήμερα 16:25 | Ειδήσεις

Τι καταγγέλλει ο γνωστός δικηγόρος μέσα από νέο δελτίο Τύπου του. Τι αναφέρει για τις οικονομικές του οφειλές, αλλά και για τον ισχυρισμό ότι εμποδίστηκε να παραλάβει προσωπικά αντικείμενα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόλος: Γυναίκα κατέρρευσε σε εστιατόριο και πέθανε21:17Πορτογαλία – EURO 2024: Επικράτηση–“περίπατος” επί της Τουρκίας (εικόνες)21:01Σεισμός στο Ηράκλειο20:46Βόλος: Μεθυσμένος έσερνε τη μάνα του από το πόδι για να την διώξει από το σπίτι20:32Μακρόν: Να μην αφήσουμε στα άκρα να περάσουν20:17Φωτιά στη Ροδόπη – Επιχειρούν εναέρια μέσα (εικόνες)20:03Λουιζιάνα: Οι Δέκα Εντολές θα αναρτηθούν σε όλα τα σχολεία19:48Ιταλία: Νεκρός Ινδός εργάτης ακρωτηριάστηκε και ο εργοδότης τον εγκατέλειψε έξω από το σπίτι του19:35Φωτιά στην Ύδρα: Συνελήφθησαν 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού - Κατασχέθηκε το σκάφος19:15Φωτιές σε Ηλεία και Αχαΐα: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus18:59EURO 2024: Ισοπαλία... σαν ήττα μεταξύ Γεωργίας και Τσεχίας (εικόνες)18:44Φωτιά στην Εύβοια καίει δασική έκταση (εικόνες)18:30myPhoto: Διαθέσιμη και για ανήλικους η εφαρμογή18:16Φωτιά στην Άνδρο: Οι φλόγες περικυκλώνουν σπίτια – Φεύγουν ενισχύσεις από Αττική (εικόνες)18:02ΡΑΣ: Δεν έδωσε στον ΟΣΕ έγκριση ασφάλειας για συγκεκριμένες γραμμές17:47Ο Μπαπέ ζητάει 100000000 από την Παρί Σεν Ζερμέν17:32Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε Αττική και Εύβοια (χάρτης)17:18Μιλλιέτ - ΟΑΣΕ: Οι εντυπώσεις για την ομοφωνία Ελλάδας – Τουρκίας17:04ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως το τέλος Ιουνίου16:50Λύτρας: Ανθρωποφαγία, ψέματα και ανακρίβειες εις βάρος των παιδιών μου16:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο