LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 20 Μαΐου 2024 09:51

Γυναικοκτονία - Φλωρίδης: οι δικαστές πρέπει να προσαρμοστούν στους νέους νόμους

Τι είπε στον ΑΝΤ1 για το ότι ο δολοφόνος της 40χρονης στο Μενίδι, παρότι συνελήφθη μετά την καταγγελία της, αφέθηκε ελεύθερος. Τι απαντά για την νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ

«Η Δικαιοσύνη ειναι το τελευταίο καταφύγιο ενός ανθρώπου που κινδυνεύει απο κάποιον συνάνθρωπο του. Αλίμονο αν από κάποιες περιπτώσεις χάσει κάποιος την εμπιστοσύνη του. Καθε ημέρα εκδίδονται χιλιάδες δικαστικές αποφάσεις και οι δικαστές προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους με ένα μεγάλο φορτίο υποθέσεων που καλούνται να διαχειριστούν», είπε την Δευτέρα, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο Γιώργος Φλωρίδης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δέχθηκε «βροχή» από ερωτήματα για την υπόθεση της γυναικοκτονίας στο Μενίδι και το γεγονός ότι παρότι συνελήφθη μετά την καταγγελία της εν διαστάσει συζύγου του, που επικαλέστηκε φόβους για την ζωή της, ο 50χρονος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να γίνει η δίκη του, καθώς μεταξύ άλλων δεν είχε κληθεί για να καταθέσει στην δίκη η καταγγέλλουσα και δεν είχε φτάσει στο δικαστήριο το ιατροδικαστικό πόρισμα.

Απαντώντας, ο κ. Φλωρίδης είπε μεταξύ άλλων, ότι «Οι νέοι Κώδικες τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Μαΐου, αφήσαμε ένα περιθώριο δύο μηνών από την ψήφιση μέχρι την εφαμρογή τους, για να ενημερωθούν όλοι, δικηγόροι και πολίτες, καθώς γίνεται μια πολύ μεγάλη μεταβολή και το ενδεχόμενο να υποστούν κυρώσεις είναι πολύ σοβαρή, σε σχέση με ένα μεγάλο διάστημα στο παρελθόν που δεν θα τιμωρούνταν».

«Τελευταία απασχόλησαν την επικαιρότητα αποφάσεις δικαστηρίων που έτυχαν της αποδοχής του κοσμου και άλλες όχι. Η Δικαιοσύνη έχει στον οργανισμό της το σύστημα αν έγινε κάτι λάθος να διορθώνεται, όπως πχ. με την αποφαση για το Μάτι, όπου ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι η εκδίκαση δε έγινε σωστά και η δίκη πρέπει να ξαναγίνει», σημείωσε ο Υπ. Δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στην υποθεση της άτυχης 40χρονος, ανέφερε «Τι προβλέψαμε στις περιπτώσεις του Αυτοφώρου; Ότι όταν ένας άνθρωπος προσάγεται στο δικαστήριο με την διαδικασία του Αυτοφώρου, να μπορεί το δικαστήριο να τον κρατήσει για 3 ημέρες. Πήγε στις 7 του μηνός, ο Εισαγγελέας έκανε το κατηγορητήριο στις 8 του μήνα και μπορούσε να κρατηθεί μέχρι τις 11 Μαΐου».

Μενίδι - γυναικοκτονία

Συνέχισε λέγοντας, «Πείτε ότι δεν εκλήθη το θύμα στο δικαστήριο. Στις 7 του μηνός κατατέθηκε η μήνυση, 8 του μηνός ο εισαγγελέας κάνει κατηγορητήριο, το δικαστήριο επειδή δεν έχει την ιατροδικαστική έκθεση και επειδή δεν έχει κληθεί η παθούσα, αναβάλλει την δίκη. Αν οριζόταν η ημερομηνία έως τις 11 του μηνός, θα έπρεπε ο εισαγγελέας να φροντίσει να έρθει η ιατροδικαστική έκθεση και να κληθεί η παθούσα. Εμείς νομοθετήσαμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, που ο κατηγορούμενος μπορεί να ζητήσει τριήμερη αναβολή, να μπορεί το δικαστήριο να αποφασίσει την κράτηση του για τρεις ημέρες. Δεν κρατήθηκε, γιατί το δικαστήριο έβαλε ημερομηνία δικασίμου που υπερέβαινε τις τρεις ημέρες».

Είπε ακόμη, «Εμείς νομοθετήσαμε την κράτηση του για τρεις ημέρες. Η Πολιτεία αυτό αποφάσισε και αυτό σημαίνει ότι αν η δίκη γίνει μέσα στο τριήμερο: ο κατηγορούμενος είναι στο κρατητήριο, η έκθεση του ιατροδικαστή είναι στον φάκελο της υπόθεσης και η καταγγέλλουσα έχει κληθεί ως μάρτυρας στο δικαστήριο. Αν ο δικαστής έκανε σωστά την δουλειά του, αν αξιολόγησε σωστά το υλικό, πρέπει να το κρίνουν οι ανώτεροι του. Είναι σαφές αυτό; Έστω και ατελές, υπάρχει τέτοιο σύστημα, καθώς κάθε χρόνο οι δικαστικοί έχουν δύο αξιολογήσεις: από τον προϊστάμενο τους και από τον Άρειο Πάγο».

Ακόμη, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι «Το συνολικότερο πρόβλημα ποιο είναι; 113 χρόνια εκκρεμούσε το ζήτημα έαν θα καταργηθούν τα ειρηνοδικεία και θα έχουμε ενιαίο πρώτο βαθμό δικαιοσύνης. Υπήρχε νόμος του Βενιζέλου που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου εκδικάζονται το 50% των υποθέσεων τον χρόνο, έχεις το 35% των δικαστών. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοσύνης, αυξάνεται ο αριθμός των δικαστών κατά 50%, άρα θα υπάρξει και επιτάχυνση στην εκδίκαση».

«Οι δικαστές πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα νομοθετικά δεδομένα. Δεν ξέρω και θα ήταν λάθος μου να πω αν υπάρχει κάποια έρευνα για τον δικαστή», που χειρίστηκε την υπόθεση της σύλληψης του 50χρονου, μετά από την καταγγελία της 40χρονης, τόνισε ο κ. Φλωρίδης, εξηγώντας παράλληλα ότι ο ορισμός των τριών ημερών για την κράτηση και ο περιορισμός του χρόνου για τα αυτόφωρα αδικήματα προβλέπεται στο άρθρο 6 του Συντάγματος.

«Μαζί με τον Ποινικό Κώδικα ψηφίσαμε ένα κεφάλαιο ολόκληρο για τις διατάξεις της ενδοοικογενειακής βίας. Έχουμε ψηφίσει μια διάταξη που λέει ότι οι επαγγελματίες υγείας: πχ. γιατρός, νοσηλευτής, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, που έχουν μπροστά τους ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας θα έχουν ασυλία αν αναφέρουν στις Αρχές το περιστατικό, καθώς μέχρι τώρα τι γινόταν; Τους έκανε μήνυση ο φερόμενος ως δράστης και έπρεπε να τρέχουν στον εισαγγελέα...», είπε ακόμη ο Υπ. Δικαιοσύνης.

«Δεν υπάρχει ποινικό σύστημα που να ειναι τέλειο. Τα ποινικά συστήματα εξελίσσονται, συμπληρώνονται, ανατρέπονται. Εμείς κάναμε μια εκτεταμένη αλλαγή. Είναι σωστή η παρατήρηση ότι όταν εντοπίζουμε κάποια κενά πρέπει να ενεργούμε γρήγορα. Μην σας μείνει καμία ιδέα ότι δεν θα το κάνουμε έτσι», υπογράμμισε ο κ. Φλωρίδης.

Σχετικά με το αίτημα πολλών να υπάρξει αναγνώριση νομικά της γυναικοκτονίας, ο Γιώργος Φλωρίδης είπε στον ΑΝΤ1, «το υπέρτατο αγαθό που προστατεύεται από το ποινικό σύστημα είναι η ανθρώπινη ζωή, χωρίς καμία διάκριση. Η ανθρώπινη ζωή δεν πρέπει να κομματιάζεται σε διάφορες εκδοχές πχ. αν είναι άνδρας, γυναίκα, παιδί, ηλικιωμένος. Το αδίκημα της ανθρωποκτονίας τιμωρείται με την μεγαλύτερη ποινή. Ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να παραμείνει στην δημόσια σφαίρα, γιατί ως κοινωνία έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά και πρέπει να μείνει για να μπορούμε να διαμορφώνουμε ως κοινωνία καινούριες αντιλήψεις για τις ζωές των ανθρώπων».

Προσέθεσε ότι «όταν αφαιρείται μια ανθρώπινη ζωή, η ποινική μεταχείριση είναι για όλους ίδια. Δεν θα αλλάξει κάτι, εκτός αν κάποιοι έρθουν να πουν ότι στην γυναικοκτονία πρέπει να υπάρχει βαρύτερη ποινή».

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα – τροχαίο: Εγκλωβίστηκαν μητέρα και παιδί

ΠΑΟΚ – Τούμπα: Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί στην απονομή (εικόνες)

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Το θύμα δεν είχε κληθεί να καταθέσει στη δίκη του πρώην άντρα της

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Θα στηρίξουμε την Ουκρανία για διαρκή ειρήνη μέσω αξιόπιστων διαπραγματεύσεωνΣήμερα 15:32 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός τόνισε τις σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για την επισιτιστική ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο και τη σημασία της απρόσκοπτης παροχής βασικών διατροφικών προμηθειών.

Κέρκυρα - Μαθράκι: Νεκρός ο τουρίστας που είχε χαθείΣήμερα 14:05 | Ειδήσεις

Νεκρός εντοπίστηκε ο 55χρονος Αμερικανός τουρίστας που αναζητούσαν τις τελευταίες ημέρες στο Μαθράκι.

Euro 2024 - Αμβούργο: Άνδρας απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι και τον πυροβόλησαν (βίντεο)Σήμερα 14:40 | ΕιδήσειςΤο περιστατικό συνέβη στην περιοχή Ζανκτ Πάουλι της πόλης, όπου η Πολωνία και η Ολλανδία θα παίξουν στην πρεμιέρα του EURO 2024.Ενδοοικογενειακή βία: Κρατείται ο γνωστός δικηγόρος που φέρεται να ξυλοκόπησε την σύζυγό τουΣήμερα 15:10 | Ειδήσεις

Πότε θα απολογηθεί ο δικηγόρος που συνελήφθη καθώς φέρεται να ξυλοκόπησε άγρια την σύζυγο του, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με την κακουργηματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Euro 2024: Η Ολλανδία κέρδισε την Πολωνία με ανατροπή18:22Γιορτή του Πατέρα: Η συγκινητική ανάρτηση της Πυροσβεστικής18:08ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Χάρτης πληρωμών μέχρι και 21 Ιουνίου17:55Σύνοδος κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ελπίζει πως θα υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα17:41Τροχαίο: Νεκρός μοτοσικλετιστής που χτύπησε σε δύο αυτοκίνητα17:28ΗΠΑ - Ένοπλη επίθεση σε υδάτινο πάρκο ψυχαγωγίας στο Μίσιγκαν: Ποιος είναι ο ύποπτος17:14Πέλλα - Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης: Ετάφη με τιμές ο έως τώρα αγνοούμενος17:01Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ψέματα και αθλιότητες16:47Κόρινθος: Γυναίκα ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την θάλασσα (βίντεο)16:34Γιορτή του Πατέρα: Το τρυφερό βίντεο της Finos Film – “Μπαμπάκα μου να σε φιλήσω!”16:20Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη άνδρας για ναρκωτικά και όπλα – Είχε μετατρέψει το σπίτι του σε οπλοστάσιο16:07Χανιά - Συμπλοκή σε μίνι μάρκετ: Πώς έζησε ο ιδιοκτήτης την επίθεση15:53Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε την Ουκρανία για διαρκή ειρήνη μέσω αξιόπιστων διαπραγματεύσεων15:39Ενδοοικογενειακή βία: Κρατείται ο γνωστός δικηγόρος που φέρεται να ξυλοκόπησε την σύζυγό του 15:24Γαλλία: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα κατά της Ακροδεξιάς (εικόνες)15:10Euro 2024 - Αμβούργο: Άνδρας απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι και τον πυροβόλησαν (βίντεο) 14:55Ελευσίνα: Ηλικιωμένος ανασύρθηκε νεκρός από πηγάδι 14:42Ινστιτούτο Τσίπρα: Ξεκινά σήμερα την λειτουργία του14:28Τραμπ: Iron Dome υποσχέθηκε στη συγκέντρωση του Μίσιγκαν 14:15Κέρκυρα - Μαθράκι: Νεκρός ο τουρίστας που είχε χαθεί14:01
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο