LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 23 Απριλίου 2024 18:27

Μελισσοκόμοι: Τα αντιπυρικά μέτρα βάζουν τέλος στα μελίσσια μας

Οι επαγγελματίες του κλάδου διαμαρτύρονται γιατί η απαγόρευση πρόσβασης στο δάσος τις ημέρες με υψηλό κίνδυνο, θα εξοντώσει τη δραστηριότητά τους.

AP - μέλισσες - μέλισσα - μέλι

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με τον κρατικό μηχανισμό, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα δασαρχεία, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τους εθελοντές αλλά και τους πολίτες να βρίσκονται στο... κόκκινο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη περίοδος που έρχεται. Την ίδια ώρα στιγμές αγωνίας ζουν κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, ρητινοπαραγαγωγοί, υλοτόμοι και πολλοί ακόμα επαγγελματίες που εξαρτώνται από το δάσος και την ύπαιθρο.

Ο νέος αντιπυρικός νόμος προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή για τους πολίτες που θα προκαλέσουν πυρκαγιά ακόμα και από αμέλεια, ενώ από την προηγούμενη ημέρα θα υπάρχει ενημέρωση για αποκλεισμούς. Τα επικαιροποιημένα και αυστηρά μέτρα επηρεάζουν άμεσα τους μελισσοκόμους που εκπέμπουν σήμα κίνδυνου για την επιβίωση τους, αλλά και για την επιβίωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας που αποτελεί κινητήριο μοχλό της αγροτικής παραγωγής.

«Τα μελίσσια θα εξαφανιστούν στην Αττική»

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 30.000 οικογένειες που ζουν από τη μελισσοκομία. Το 1/10 των παραγωγών, δηλαδή, περίπου 3.000 είναι στην Αττική, είτε είναι επαγγελματίες, είτε είναι ερασιτέχνες. Με τους αυστηρούς περιορισμούς που θα επιβληθούν από 1η Μαΐου λόγω της αντιπυρικής περιόδου θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά στην Αττική τα μελίσσια θα εξαφανιστούν», δήλωσε o Νίκος Παλαιοκώστας, πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοπαραγωγών Ανατολικής Αττικής «Ο Κηφήνας».

Η Γη έχει 4 χρόνια ζωής χωρίς μέλισσες

Όπως τονίζει ο Νίκος Παλαιοκώστας, οι μελισσοκόμοι βρίσκονται υπό διωγμό και τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, με δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, αλλά και για την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Άλλωστε όπως είχε πει και ο Αϊνστάιν, εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν η Γη μπορεί να αντέξει μόλις για 4 χρόνια.

Ο «Ντάνιελ» και οι πυρκαγιές αφάνισαν τα μελίσσια

Ο αφανισμός περίπου 5.000.000 στρεμμάτων δάσους τα τελευταία 4 χρόνια στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών ο αφανισμός των δασών σε βόρεια Εύβοια, Έβρο αλλά και Αττική και κυρίως στην Πάρνηθα, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία «Ντάνιελ» που αφάνισε όλη την παραγωγή της Θεσσαλίας, έχουν προκαλέσει τη μείωση του αριθμού των μελισσοκόμων και κατ’ επέκταση τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου.

Απαγορεύεται η είσοδος, κατά τα στάδια 4 και 5

Τα αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας που θα ισχύσουν από 1η Μαΐου 2024 είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα. Μεταξύ άλλων θα απαγορεύεται η είσοδος στο δάσος και η πρόσβαση στα μελίσσια, όταν η Πολιτική Προστασία έχει εκδώσει προειδοποίηση για στάδιο 4 και 5 μετά από συνδυασμό δυσμενών καιρικών συνθηκών (ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλά ποσοστά υγρασίας κλπ). Επίσης, στα υπόλοιπα στάδια οι εργασίες επιτρέπονται το αργότερο μέχρι τις 12 το μεσημέρι κάθε ημέρας.

«Σε 15-20 ημέρες στην Αττική δεν θα υπάρχουν μελίσσια. Λόγω του ξηρόθερμου κλίματος και των συνθηκών που θα επικρατήσουν σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας θα αναγκάσουν τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες παραγωγούς είτε να χαλάσουν τα μελίσσια είτε να τα μεταφέρουν σε άλλες περιοχές και κυρίως εκτός Αττικής», τονίζει ο Νίκος Παλαιοκώστας.

μελίσσι - μελίσσια - κυψέλες - μέλι

«Όλα γίνονται για το καπνιστήρι»

Οι μελισσοκόμοι για να φροντίσουν τα μελίσσια πρέπει να κάνουν χρήση του παραδοσιακού καπνιστηριού. Η χρήση καπνού για τον «χειρισμό» των μελισσών γίνεται από τους αρχαίους χρόνους. Με τον καπνό οι μέλισσες ζαλίζονται. Η εκτίμηση είναι πως ο καπνός είτε παραλύει το νευρικό τους σύστημα, είτε εμποδίζει την μετάδοση των φερομονών συναγερμού και επομένως την μεταξύ τους επικοινωνία. Κατάλληλα υλικά για καύσιμη ύλη στο καπνιστήρι, θεωρούνται οι πευκοβελόνες, τα πριονίδια πεύκου, οι ακαθαρσίες αγελάδας κ.α. Τα υλικά αυτά έχουν την ιδιότητα να καίγονται σιγά σιγά και να διατηρούν τον καπνό τους σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Όσο για το ηλεκτρονικό καπνιστήρι, μπορεί να ακούγεται ως ιδανική λύση διότι δεν υπάρχει φωτιά, αλλά για επαγγελματίες με μεγάλη παραγωγή δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθώς η μπαταρία του κυμαίνεται από 30 μέχρι 60 λεπτά. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις οι παραγωγοί χρησιμοποιούν και ψεκαστήρα νερού.

«Ο πρώτος που θα καταστραφεί σε μία φωτιά είναι ο μελισσοκόμος»

«Ως συνδικαλιστής αλλά και ως πρώην στρατιωτικός με 25ετή θητεία δεν θα χαϊδέψω τα αφτιά κανενός συναδέλφου, ούτε θα μιλήσω συντεχνιακά. Όλοι οι μελισσοκόμοι είμαστε πολίτες και ως πολίτες πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και ενημερωμένοι. Δε γίνεται να ανάβουμε ανεξέλεγκτα το καπνιστήρι μέσα στο δάσος όταν έχει δοθεί στάδιο 4 και 5. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τους μελισσοκόμους και το καπνιστήρι τους για όλες τις πυρκαγιές γιατί αποδεδειγμένα αυτό δεν ισχύει. Επίσης δεν πρέπει να λαμβάνονται οριζόντια μέτρα κατά των μελισσοκόμων με αποκλεισμούς και διωγμούς. Πολλές φορές έχει διαδοθεί στα ΜΜΕ ελαφρά την καρδία η είδηση πως για τις πυρκαγιές ευθύνονται οι μελισσοκόμοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών της Πυροσβεστικής που ανακοινώνονται μετά από μήνες δείχνουν τελικά άλλες αιτίες. Να ξέρετε πως εάν πάρει φωτιά το δάσος ο πρώτος που θα καταστραφεί είναι ο μελισσοκόμος, επομένως ο μελισσοκόμος πονάει και νοιάζεται το δάσος. Ο μελισσοκόμος χρειάζεται να βρίσκεται μέσα στο δάσος για να φροντίσει τις μέλισσες και οι μέλισσες χρειάζονται μέσα στο δάσος για να φροντίσει το δάσος καθώς με την επικονίαση εγγυάται την αειφορία. Η παρουσία όμως των μελισσοκόμων πρέπει να γίνεται οργανωμένα και συντεταγμένα με όλα τα μέτρα ασφαλείας».

«Εμείς είμαστε οι προστάτες του δάσους»

Ο Νίκος Παλαιοκώστας τόνισε πως οι μελισσοκόμοι είναι οι προστάτες του δάσους και πως ο σύλλογος του θα πάρει σύντομα πρωτοβουλίες ώστε τα μέλη του να ενταχθούν σε εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας και γενικότερα στο μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας, και εξήγησε: «Οι μελισσοκόμοι δεν πρέπει να είναι ξένο σώμα από το μηχανισμό πυροπροστασίας. Πρέπει να ενταχθούν στη δύναμη της Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει να αποκτήσουμε όλοι την κουλτούρα ασφαλείας. Να περάσουμε όλοι σεμινάρια και να πάρουμε πιστοποιήσεις. Έχουμε να διδαχτούμε πολλά αλλά και εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να διδάξουμε πολλά».

«Όλοι οι μελισσοκόμοι μέλη της Πολιτικής Προστασίας»

«Όλοι οι μελισσοκόμοι είναι άριστοι γνώστες των μονοπατιών και των δύσβατων σημείων. Έχουν γνώσεις επιβίωσης. Γνωρίζουν καλά τους νόμους του δάσους. Η πρόταση μας είναι να γίνουν μέρος της πυροπροστασίας και να περιπολούν και οι ίδιοι. Έτσι θα αισθανθούν μέρος του κοινωνικού μηχανισμού και δεν θα αισθάνονται πως βρίσκονται «απέναντι» και σε μόνιμη απόρριψη. Εκκρεμεί μία συνάντηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια όπου θα του θέσουμε αυτά τα ζητήματα».

«Να μπουν GPS»

«Μία άλλη πρόταση είναι η τοποθέτηση GPS στα μελίσσια. Αναμένουμε οδηγίες για το θέμα. Εκτός του ότι είναι θέμα ασφάλειας θα λυθούν πολλά ζητήματα και θα δοθούν πολλές απαντήσεις το που βρίσκονται τα μελίσσια, εάν οι κυψέλες έχουν ασφάλεια και ένα σορό χρήσιμες πληροφορίες που θα μας δώσει η τεχνολογία. Κυρίως όλοι οι παραγωγοί ακόμα και οι ερασιτέχνες θα πρέπει να είναι ενταγμένοι σε έναν σύλλογο και να μην λειτουργούν αυτόνομα».

«Κοινός στόχος η ευημερία της μέλισσας»

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου «Κηφήνας», η ευημερία της μέλισσας είναι το διακύβευμα όλων και εξήγησε: «Η ευημερία της μέλισσας πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων. Οι μέλισσες πρέπει να έχουν σωστή διατροφή και να είναι ασφαλείς. Αυτός πρέπει να είναι στόχος όλων μας. Εμείς θέλουμε να παραμείνουμε μελισσοκόμοι και να μην γίνουμε μελισσοτρόφοι. Αν πάψουμε να είμαστε μελισσοκόμοι και γίνουμε μελισσοτρόφοι θα πρέπει να δίνουμε στις μέλισσες ζαχαρόνερο και αυτό θα είναι ολέθριο για την ευζωία της μέλισσας, την παραγωγή και την τροφική αλυσίδα».

Πηγή: ethnos.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ανακάλυψη: Ο τάφος του Πλάτωνα εντοπίστηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος

Καναδάς: Φλεγόμενο τρένο περνάει από το κέντρο του Λονδίνου στο Οντάριο (βίντεο)

“Daniel” και “Elias” - Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δις το κόστος αποκατάστασης των ζημιών (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜέση Ανατολή - Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Η απόφαση για τη Ράφα και οι αντιδράσεις του ΙσραήλΣήμερα 18:41 | Ειδήσεις

«Δεν αποδεχόμαστε την απόφαση» λέει ο Σμότριχ με τις αντιδράσεις από το Ισραήλ να ειναι έντονες. "Χαιρετίζει" την απόφαση η Χαμάς, θέλει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για ολόκληρη τη Γάζα.

Ακρίβεια - Μητσοτάκης: Ο “ροζ ήλιος”, ο “λαϊκισμός πλειοδοσίας” και ο Ανδρέας ΠαπανδρέουΣήμερα 17:15 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε "πυρά" απαντώτας στα θέματα που έθεσε η αντιπολίτεση κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. Τι είπε για την "Πλεύση Ελευθερίας", το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΟΥ Χαλκίδας: Προφυλακιστέες η διευθύντρια και μία υπάλληλοςΣήμερα 15:11 | Ειδήσεις

Μετά την απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέες η διευθύντρια και μία υπάλληλος από τη ΔΟΥ Χαλκίδας, κατηγορούμενες για εμπλοκή στο κύκλωμα εκβιαστών.

“Κιβωτός του Κόσμου”: Καταθέσεις για ξυλοδαρμούς και σκληρή εργασία παιδιώνΣήμερα 18:51 | Ειδήσεις

Οι καταθέσεις τριών μαρτύρων για όσα καταγγέλλονται πως διαδραματίστηκαν στη δομή του Βόλου στο παρελθόν.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Κιβωτός του Κόσμου”: Καταθέσεις για ξυλοδαρμούς και σκληρή εργασία παιδιών19:22Μέση Ανατολή - Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Η απόφαση για τη Ράφα και οι αντιδράσεις του Ισραήλ19:08Γαλάζιες Σημαίες: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση παγκοσμίως18:55Ιράν - Ραϊσί: Η έκθεση του στρατού για τη συντριβή του ελικοπτέρου18:42Κιλκίς: Ελεύθερος ο κτηνοτρόφος, προσωρινά κρατούμενος ο 38χρονος18:28Πάτρα: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας σταμάτησε κουκουλοφόρο ληστή18:15Λουιζιάνα: Εγκρίνει νόμο που χαρακτηρίζει χάπια άμβλωσης επικίνδυνες ουσίες18:02Ακρίβεια - Μητσοτάκης: Ο “ροζ ήλιος”, ο “λαϊκισμός πλειοδοσίας” και ο Ανδρέας Παπανδρέου17:48Κασσελάκης: Δεν είναι “λεφτόδεντρα”, αλλά πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα17:35Final 4 – Βερολίνο: Επεισόδια πριν τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Φενερμπαχτσέ (βίντεο)17:22Κόκκινος Κατάλογος: Υπό απειλή 1 στα 5 ζώα και φυτά στην Ελλάδα17:09Θεσσαλονίκη – Fly Over: Ενίσχυση της Τροχαίας με αστυνομικούς16:57Γιάννενα: Οδηγός αυτοκινήτου προκάλεσε σκόπιμα τραυματισμό δικυκλιστή και... εξαφανίστηκε16:43Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα16:29Φθιώτιδα: Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του μετά από 20 ημέρες16:16Reuters: Ο Πούτιν θέλει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία16:03Euroleague – Final 4: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο Βερολίνο15:51F1: GP Μονακό αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+ και στον ΑΝΤ115:38ΔΟΥ Χαλκίδας: Προφυλακιστέες η διευθύντρια και μία υπάλληλος15:24Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σε αργία τέθηκαν έξι υπάλληλοι με καταγγελία περί χρηματισμού (βίντεο)15:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο