LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 22 Απριλίου 2024 17:36

Τουρκία: Η “μοναξιά” του Στάινμαγερ και η επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράκ… συνοδεία μαχητικών αεροπλάνων

Τι συζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών, συνάντησής του με Ιρακινούς αξιωματούχους. Πότε αναμένεται να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του. 

Ερντογαν - Ιράκ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον ομόλογό του του Ιράκ, Αμπντούλ Λατίφ Ρασίντ, στη Βαγδάτη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Το προηγούμενο διάστημα, πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία χαρακτήριζαν ιστορική την επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος τελευταία φορά είχε επισκεφθεί τη Βαγδάτη πριν από 12 χρόνια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του Τούρκου προέδρου στην ιρακινή πρωτεύουσα θα υπογραφούν πάνω από 20 συμφωνίες.

Η τουρκική πλευρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε δύο συμφωνίες: Η πρώτη αφορά στην από κοινού στρατιωτική αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, που χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τους το Βόρειο Ιράκ. Η Τουρκία και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν έχει προαναγγείλει ότι εντός του καλοκαιριού θα γίνει μεγάλη επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ για την εκκαθάριση της περιοχής από το ΡΚΚ και προς αυτή την κατεύθυνση η Άγκυρα αναζητά τη συνεργασία της Βαγδάτης.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα που ζητά η Τουρκία από το Ιράκ είναι η υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία του σχεδιαζόμενου από την Άγκυρα οδικού άξονα που θα ενώνει τον Περσικό Κόλπο με την Τουρκία, δημιουργώντας έναν άξονα μεταφορών εναλλακτικό και ανταγωνιστικό προς τον σχεδιαζόμενο εμπορικό ναυτικό και σιδηροδρομικό άξονα που θα ξεκινάει από την Ινδία και μέσω της Αραβικής Χερσονήσου και του Ισραήλ θα καταλήγει στη Μεσόγειο και από εκεί στα λιμάνια της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Ερντογαν - Ιράκ

Για το πληττόμενο από λειψυδρία Ιράκ βαρύνουσας σημασίας είναι η υπογραφή συμφωνίας για την παροχή από την Τουρκία νερού.

Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και ελάχιστες λεπτομέρειες δόθηκαν στη δημοσιότητα για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, το Κουρδικό και η κατάσταση των τουρκογενών Τουρκομάνων στο Βόρειο Ιράκ ήταν από τα βασικά θέματα που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία έχει προσδοκίες από το Ιράκ όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και ότι το Ιράκ πρέπει να είναι απαλλαγμένο από κάθε μορφή τρομοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι είναι σημαντικό για τη σταθερότητα του Ιράκ οι σχέσεις μεταξύ της Βαγδάτης και της περιφερειακής κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ να επανέλθουν στον σωστό δρόμο και οι Τουρκομάνοι να έχουν στη θέση που τους αξίζει. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι τα βήματα που θα γίνουν από την Τουρκία και το Ιράκ την επόμενη περίοδο από κοινού θα συμβάλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη και ευημερία. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες να σταματήσει η ισραηλινή καταπίεση στη Γάζα και ότι οι ισλαμικές χώρες θα πρέπει να ενεργήσουν ενωμένες σε αυτή τη διαδικασία».

Τον Τούρκο πρόεδρο στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης υποδέχθηκαν ο Ιρακινός πρωθυπουργός και άλλοι αξιωματούχοι.

Ερντογαν - Ιράκ

Για την άφιξη του Ερντογάν ελήφθησαν αυστηρά ασφαλείας στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου μετέβησαν μεταξύ άλλων και άνδρες των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, ο Τούρκος Πρόεδρος συνοδευόταν από την 152 Μοίρα Καταδρομών. Η εφημερίδα Τουρκιγέ, ανέφερε πως πραγματοποιήθηκε έρευνα πεδίου στη Βαγδάτη και στο Ερμπίλ και  πως λήφθηκαν ειδικές προφυλάξεις κατά των πυραύλων πυραύλων που χτυπούν διάφορα μέρη του Ιράκ, ενώ αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας μετέφεραν εξοπλισμό και προσωπικό στις δύο περιοχές στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας.

Ο Ερντογάν συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Ερλικαγιά, τον υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, τον υπουργό Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, άλλους υπουργούς, τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν, τον διευθυντή Επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν και τον διπλωματικό σύμβουλό του Ακίφ Καγκατάι Κιλίτς.

Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του ο Ερντογάν θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντανί, ενώ μετά τη Βαγδάτη, θα επισκεφθεί επίσης το Ερμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης στο βόρειο Ιράκ.

Επίσκεψη Στάινμαγερ στην Τουρκία

Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάγερ

Στην Τουρκία έφτασε για πρώτη φορά σήμερα για 3ημερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Γερμανίας Σταϊνμάγερ για την 100η επέτειο των γερμανο - τουρκικών διπλωματικών σχέσεων. Συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και μεθαύριο με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της 3ήμερης επίσκεψης, ο πρώτος σταθμός του Σταϊνμάγερ θα είναι ο σταθμός Sirkeci της Κωνσταντινούπολης, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι από την Τουρκία ξεκινούν με τρένο για να πάνε στη Γερμανία. Ο Σταϊνμάγερ θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους επιχειρήσεων, επιστήμης, τέχνης, αθλητικών κύκλων και μη κυβερνητικών οργανώσεων στο πλαίσιο διαφόρων εκδηλώσεων.

Όπως μεταδίδουν τουρκικές πηγές, χαμηλή υποδοχή είχε στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης ο Γερμανός Πρόεδρος , αναφέροντας ότι κανένας επίσημος αξιωματούχος της κυβέρνησης δεν τον υποδέχτηκε παρά μόνο ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Νταβούτ Γκιουλ. Ο Σταϊνμάγερ πήρε μαζί του έναν κεμπάπ από το Βερολίνο ως ένδειξη των στενών προσωπικών του δεσμών με την Τουρκία.


Δεν έλειψαν βέβαια οι αντιδράσεις, αφού κατά την διάρκεια της συνάντησης του Γερμανού προέδρου με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, μικρό πλήθος κόσμου διαμαρτυρήθηκε για τον ρόλο της Γερμανίας στην διαμάχη μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς και τις εχθροπρακίες στη Γάζα

Αναμένεται να συναντηθεί αύριο Τρίτη με τα θύματα στη Γκαζιαντέπ του καταστροφικού σεισμού που σημειώθηκε το 2023 κοντά στα σύνορα με τη Συρία την και θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα την Τετάρτη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος επισκέφτηκε την Τουρκία για πρώτη φορά, παρότι ήταν πρόεδρος επί επτά χρόνια, ξεκίνησε τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη αντί στην Άγκυρα.

Ορισμένες πηγές ερμήνευσαν την επίσκεψη του Σταϊνμάγερ στην Τουρκία ως ένδειξη της δύσκολης σχέσης του Γερμανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του. Ο Γερμανός Πρόεδρος ο οποίος πρόσφατα επέκρινε την προσέγγιση του Ερντογάν προς το Ισραήλ, έχει εκφράσει στο παρελθόν τις ανησυχίες του για τη διάβρωση των δημοκρατικών κανόνων στην Τουρκία.

Επίσης ο Σταϊνμάγερ θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνεται με την ευκαιρία της Ημέρας του Παιδιού της 23ης Απριλίιου και θα συναντηθεί με τους σεισμόπληκτους στο Nurdag?.

Συνάντηση με Ερντογάν

Την τελευραία μέρα της επίσκεψής του ο Σταϊνμάγερ θα πάει στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο. Μεταδίδεται ότι κατά την επίσκεψη αυτή, που θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να τεθούν στην ημερήσια διάταξη θέματα που σχετίζονται με την ένταση στην περιοχή. Θα συζητηθεί επίσης το εμπόριο και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έχει προγραμματιστεί να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Σιμσεκ. Τελευταίος σταθμός του Σταϊνμάγερ θα είναι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Ο Σταϊνμάγερ θα συναντηθεί με τον αρχηγό του CHP Οζγκιούρ Οζέλ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ακρίβεια - Μαρινάκης: Η παρέμβαση για την καθαρή τιμή από το χωράφι στο ράφι αποφέρει καρπούς

Μητσοτάκης από Ρέντη: Η μάχη κατά της ακρίβειας είναι συνεχής (εικόνες)

Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Δεκάδες συλλήψεις - Δικογραφία για περισσότερα από 160 άτομα


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜέση Ανατολή - Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Η απόφαση για τη Ράφα και οι αντιδράσεις του ΙσραήλΣήμερα 18:41 | Ειδήσεις

«Δεν αποδεχόμαστε την απόφαση» λέει ο Σμότριχ με τις αντιδράσεις από το Ισραήλ να ειναι έντονες. "Χαιρετίζει" την απόφαση η Χαμάς, θέλει απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για ολόκληρη τη Γάζα.

Ακρίβεια - Μητσοτάκης: Ο “ροζ ήλιος”, ο “λαϊκισμός πλειοδοσίας” και ο Ανδρέας ΠαπανδρέουΣήμερα 17:15 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε "πυρά" απαντώτας στα θέματα που έθεσε η αντιπολίτεση κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. Τι είπε για την "Πλεύση Ελευθερίας", το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΟΥ Χαλκίδας: Προφυλακιστέες η διευθύντρια και μία υπάλληλοςΣήμερα 15:11 | Ειδήσεις

Μετά την απολογία τους κρίθηκαν προφυλακιστέες η διευθύντρια και μία υπάλληλος από τη ΔΟΥ Χαλκίδας, κατηγορούμενες για εμπλοκή στο κύκλωμα εκβιαστών.

“Κιβωτός του Κόσμου”: Καταθέσεις για ξυλοδαρμούς και σκληρή εργασία παιδιώνΣήμερα 18:51 | Ειδήσεις

Οι καταθέσεις τριών μαρτύρων για όσα καταγγέλλονται πως διαδραματίστηκαν στη δομή του Βόλου στο παρελθόν.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τελικός Conference League: Τα μέτρα για τον αγώνα Ολυμπιακός - Φιορεντίνα19:36“Κιβωτός του Κόσμου”: Καταθέσεις για ξυλοδαρμούς και σκληρή εργασία παιδιών19:22Μέση Ανατολή - Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Η απόφαση για τη Ράφα και οι αντιδράσεις του Ισραήλ19:08Γαλάζιες Σημαίες: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση παγκοσμίως18:55Ιράν - Ραϊσί: Η έκθεση του στρατού για τη συντριβή του ελικοπτέρου18:42Κιλκίς: Ελεύθερος ο κτηνοτρόφος, προσωρινά κρατούμενος ο 38χρονος18:28Πάτρα: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας σταμάτησε κουκουλοφόρο ληστή18:15Λουιζιάνα: Εγκρίνει νόμο που χαρακτηρίζει χάπια άμβλωσης επικίνδυνες ουσίες18:02Ακρίβεια - Μητσοτάκης: Ο “ροζ ήλιος”, ο “λαϊκισμός πλειοδοσίας” και ο Ανδρέας Παπανδρέου17:48Κασσελάκης: Δεν είναι “λεφτόδεντρα”, αλλά πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα17:35Final 4 – Βερολίνο: Επεισόδια πριν τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Φενερμπαχτσέ (βίντεο)17:22Κόκκινος Κατάλογος: Υπό απειλή 1 στα 5 ζώα και φυτά στην Ελλάδα17:09Θεσσαλονίκη – Fly Over: Ενίσχυση της Τροχαίας με αστυνομικούς16:57Γιάννενα: Οδηγός αυτοκινήτου προκάλεσε σκόπιμα τραυματισμό δικυκλιστή και... εξαφανίστηκε16:43Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα16:29Φθιώτιδα: Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του μετά από 20 ημέρες16:16Reuters: Ο Πούτιν θέλει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία16:03Euroleague – Final 4: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο Βερολίνο15:51F1: GP Μονακό αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+ και στον ΑΝΤ115:38ΔΟΥ Χαλκίδας: Προφυλακιστέες η διευθύντρια και μία υπάλληλος15:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο