LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 18 Απριλίου 2024 20:37

Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)

Τα αποτελεσματα των δράσεων και των ελέγχων της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, για το πρώτο 15μερο του Απριλίου.

ενδοοικογενειακή βία

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα που έφερε το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου το σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων, που υλοποιεί, με τρεις βασικές κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας, της παραβατικότητας ανηλίκων καθώς και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, δραστηριοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, και ιδιαίτερα τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 2.165 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 161 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, διαχειρίστηκαν 1.496 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 831 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας 27 θύματα.

Όπως υπενθυμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, έχουν εξασφαλιστεί, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως "safe houses", για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.

Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων αλλά και των γονέων τους, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά. Έτσι, σε όλη την επικράτεια, έχουν πραγματοποιηθεί:

 • 11.653 έλεγχοι ατόμων,
 • 641 προσαγωγές,
 • 395 συλλήψεις, ενώ
 • βεβαιώθηκαν 544 παραβάσεις.

Παράλληλα προς την ίδια κατεύθυνση, όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ, συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, δραστηριοποιούνται κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των δράσεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα, από 1 έως 15 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν 1.225 ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες:

 • ελέγχθηκαν 183.259 άτομα,
 • προσήχθησαν 10.969 και
 • συνελήφθησαν 3.694.

Επιπλέον, ενδεικτικά εξιχνιάστηκαν 556 κλοπές- διαρρήξεις, 109 απάτες, 98 κλοπές τροχοφόρων, 63 ληστείες, 25 απάτες με υπολογιστή καθώς και 1.166 υποθέσεις περί όπλων και 694 περί ναρκωτικών.

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις και στοχευμένους ελέγχους, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων-αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Ειδικότερα, διενεργήθηκαν 249.090 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 81.290 παραβάσεις, γα τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα. Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

 • 15.653 για υπερβολική ταχύτητα,
 • 4.129 για μη χρήση κράνους,
 • 2.993 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,
 • 2.726 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
 • 1.771 για ΚΤΕΟ,
 • 1.288 για μέθη,
 • 1.078 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και
 •  601 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ «οι στοχευμένες αυτές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, την καλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει απροστάτευτο και μόνο».

Το βίντεο Χρυσοχοΐδη για την προστασία ανηλίκων

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανάρτησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο σχετικά με τις δράσεις του Υπουργείου, για την προστασία των ανηλίκων, την αποτροπή και την αντιμετώπιση της νεανικής βίας και παραβατικότητας, πού όπως τονίζει ο υπουργός «αποτελούν προτεραιότητα μας».

Όπως τονίζεται στο βίντεο μια από τις δράσεις είναι η ήπια αστυνόμευση από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, ενώ στην συνέχεια παρουσιάζονται αστυνομικοί να μιλάνε σε έφηβους σε κάποια πλατεία της Αθήνας ενημερώνοντας τους ότι βρίσκονται εκεί σε περίπτωση που χρειαστούν κάτι ή προκύψει κάποιο περιστατικό.

Στη συνέχεια του βίντεο ο κ. Χρυσοχοΐδης συμμετέχει σε συζήτηση με νεαρά άτομα στη Στέγη Νέων για το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας ενώ ακολούθως παρουσιάζονται αποσπάσματα από εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με το φαινόμενο, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος και φορείς της εκπαίδευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Δείτε το σχετικό βίντεο 

Ειδήσεις σήμερα:

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε μαθήτριες Δημοτικού κοντά στο σχολείο τους

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Δημήτρης Παπανώτας

Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕμίρης του Κατάρ - Αλ Θάνι: Η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και η σημασία τηςΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Τι δηλώνει ο Άλι Αλ Νασούρι, πρέσβης του Κατάρ, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι στην Ελλάδα. Ποια ζητήματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα των επαφών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενδοοικογενειακή βία - Νίκαια: Ανατροπή στην υπόθεση με το μαχαίρωμαΣήμερα 06:17 | Ειδήσεις

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η γυναίκα αυτοτραυματίστηκε. Ο σύζυγος της 57χρονος έχει συλληφθεί στο παρελθόν άλλες 6 φορές για ενδοοικογενειακή βία.

Λέσβος: Σμήνος μελισσών επιτέθηκε σε επιβάτες αυτοκινήτουΣήμερα 11:39 | Ειδήσεις

Συναγερμός για έναν από τους επιβάτες που έχασε τις αισθήσεις του. Στο σημείο έσπευσαν διασώστες με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μελισσοκόμοι με ειδικές στολές.

Conference League - Μέσα Μεταφοράς: Αλλαγές σε δρομολόγια ΗΣΑΠ και ΤραμΣήμερα 10:19 | Ειδήσεις

Τι θα ισχύσει για τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό. Ποιες ώρες οι συρμοί του ΗΣΑΠ θα εξυπηρετούν αποκλειστικά φιλάθλους. Δείτε αναλυτικά όλες τις αλλαγές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Το Πρωινό” - Κασσελάκης: Είμαι ο επόμενος Πρωθυπουργός, ο Τσίπρας “τελείωσε” με την πολιτική12:25Καθαρισμός οικοπέδων: Παράταση στις δηλώσεις 12:14Ευρωεκλογές - Εκλογική άδεια: Ποιοι την δικαιούνται και υπό ποιους όρους12:01Λέσβος: Σμήνος μελισσών επιτέθηκε σε επιβάτες αυτοκινήτου11:49Μπανγκλαντές - Ινδία: Φονικό πέρασμα κυκλώνα με δεκάδες θανάτους (εικόνες)11:36Θεσσαλονίκη: Με σκούπα “διώχνει” τους διαρρήκτες που μπήκαν σπίτι του (βίντεο) 11:22ΕΕΕ: Η Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο το 202411:09Conference League - Μέσα Μεταφοράς: Αλλαγές σε δρομολόγια ΗΣΑΠ και Τραμ10:57Γαλλία: Τόνοι κοκαΐνης βρέθηκαν σε αλιευτικό σκάφος (εικόνες)10:44Κέρκυρα - Τέμπη: Ο Μητσοτάκης, η αδελφή των διδύμων και η ένταση στην ομιλία (εικόνες)10:30Πύργος: Νεκρός σε διάβαση τρένου - Συρμός παρέσυρε αυτοκίνητο (βίντεο)10:17Προϋπολογισμός: Ποιοι φόροι τόνωσαν τα κρατικά έσοδα10:03Εμίρης του Κατάρ - Αλ Θάνι: Η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και η σημασία της09:50NBA play off: Οι Σέλτικς “σκούπισαν” τους Πέισερς09:38Συνέδριο Αρχόντων Οικουμενικού Πατριαρχείου: Βραβείο στην χήρα του Ναβάλνι09:25Επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια: Aύξηση το πρώτο τετράμηνο του 202409:12Ενδοοικογενειακή βία: 1000 κλήσεις και εκατοντάδες συλλήψεις την τελευταία εβδομάδα 08:59Πρέσβης του Ισραήλ κατά Κασσελάκη με αιχμές για την επίσκεψη μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη08:45Πάπας Φραγκίσκος για γκέι στην εκκλησία: Έχουμε αρκετούς απ' αυτούς08:33Τροχαίο δυστύχημα στην Νέα Ερυθραία08:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο