LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 03 Δεκεμβρίου 2023 10:04

Γλυπτά του Παρθενώνα: Έλληνας γλύπτης δημιουργεί έργα διαμαρτυρίας για την επιστροφή τους (εικόνες)

Ποιος είναι ο γλύπτης που με τα έργα τέχνης του εκφράζει την ανάγκη να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα γλυπτά του Παρθενώνα και όλοι οι αρχαίοι ελληνικοί θησαυροί, οι οποίοι κοσμούν μουσεία του κόσμου.

Μανώλης Χαρκούτσης - γλύπτης

Έργα τέχνης με τα οποία εκφράζει την ανάγκη να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα γλυπτά του Παρθενώνα και όλοι οι αρχαίοι ελληνικοί θησαυροί, οι οποίοι κοσμούν μουσεία του κόσμου, φιλοτεχνεί εδώ και χρόνια, ο γλύπτης από την Κρήτη Μανώλης Χαρκούτσης.

Πρόσφατα μάλιστα, φιλοτέχνησε στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στην Φουερτεβεντούρα των Καναρίων Νήσων, γλυπτό από μέταλλο, ύψους πέντε μέτρων, το οποίο θα στηθεί σε δημόσιο χώρο. Τίτλος του έργου είναι «Ο άνεμος της επιστροφής» (Viento de regressο στα ισπανικά). Η φόρμα του γλυπτού παραπέμπει σε αρχαία κολώνα ιωνικού ρυθμού, με κιονόκρανο το οποίο ξετυλίγεται και απλώνεται, «όπως απλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, οι τέχνες, οι οποίες γεννήθηκαν στην Ελλάδα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Χαρκούτσης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρκούτση «η ελληνική αρχιτεκτονική επηρεάζει τους ανά τον κόσμο αρχιτέκτονες, από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις μέρες μας. Το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο στηρίζεται και συγχρόνως κοσμείται από κίονες ιωνικού ρυθμού. Σε συνδυασμό με την μετόπη του, όλο το οικοδόμημα μάς θυμίζει αρχαιοελληνικό ναό. Κτίρια επηρεασμένα από την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, βλέπουμε σε όλο τον δυτικό κόσμο, ακόμα και στον Λευκό Οίκο» πρόσθεσε ο Μανώλης Χαρκούτσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ας συνεχίσουν, λοιπόν, να αξιοποιούν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας κι ας επιστρέψουν τα έργα που οι πρόγονοί μας, Έλληνες γλύπτες, φιλοτέχνησαν. Ειδικότερα οι Βρετανοί, ας αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη, δηλαδή να επιστρέψουν, για πάντα, τα γλυπτά του Παρθενώνα, εκεί όπου ανήκουν, στην Ελλάδα».

Ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης ζει και εργάζεται στον οικισμό Βενεράτο, λίγα χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Τα βασικά θέματα που τον απασχολούν, αφορούν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τη φύση. Χαρακτηριστικό της δουλειάς του είναι ότι στήνει σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αναπαραστάσεις αρχαιολογικών χώρων. «Είναι γλυπτά διαμαρτυρίας», όπως ο ίδιος λέει, «για τη βίαιη απομάκρυνση αρχαίων έργων τέχνης από τη χώρα μας, για την αρχαιοκαπηλία, αλλά και για την ανάγκη προστασίας των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας».

Μανώλης Χαρκούτσης - γλύπτης - έργα διαμαρτυρίας

Το 2006 φιλοτέχνησε γλυπτική εγκατάσταση με τον τίτλο «Πορεία», η οποία παραπέμπει σε συντρίμμια ναού. Το έργο είναι από πωρόλιθο και η αναπαράσταση είναι τόσο πειστική, ώστε να κάνει αρκετούς επισκέπτες να μπερδεύονται, αν πρόκειται για σύγχρονο έργο τέχνης ή για ναό που έχει σχεδόν καταστραφεί.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του, φέρει τον τίτλο «Return» (Επιστροφή) το οποίο φιλοτέχνησε το 2011. Αναπαριστά μαρμάρινο κίονα ιωνικού ρυθμού και κιονόκρανο, που όμως δίνει την αίσθηση ότι πέφτει. Από τότε και μετά, δημιουργεί φόρμες που παραπέμπουν σε κιονόκρανα τα οποία ξετυλίγονται.

«Φτιάχνω κολόνες ιωνικού ρυθμού και κιονόκρανα, τα οποία ξετυλίγονται σαν πάπυροι. Έτσι, επιχειρώ να δείξω την εξάπλωση του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο και με μία αφαιρετική έννοια, ότι πρέπει να επιστρέψουν τα γλυπτά εκεί όπου ανήκουν, στην Ελλάδα. Με την επιστροφή των γλυπτών, δηλαδή με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, η ξετυλιγμένη φόρμα θα επανέλθει στη θέση της, για να επέλθει η αρμονία», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαρκούτσης. Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό έχει και το έργο που φιλοτέχνησε τον Οκτώβριο στην Ισπανία, στο πλαίσιο διεθνούς συμποσίου Γλυπτικής. Συγχρόνως, το έργο αποδίδει και τον δυνατούς ανέμους που πνέουν στην Φουερτεβεντούρα. Άλλωστε η λέξη Φουερτεβεντούρα σημαίνει δυνατός άνεμος. Έτσι δένει το ελληνικό με το ισπανικό στοιχείο.

Μανώλης Χαρκούτσης - γλύπτης - έργα διαμαρτυρίας

Ο Μανώλης Χαρκούτσης σκοπεύει να επισκεφθεί κι άλλα σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, για να στήσει σε πλατείες κίονες ιωνικού ρυθμού και κιονόκρανα που ξετυλίγονται, γλυπτά που θα «φωνάζουν» για την επιστροφή των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.

Τα έργα του είναι κυρίως από μάρμαρο και από μέταλλο, μικρά αλλά και μεγάλα για δημόσιους χώρους.

Μανώλης Χαρκούτσης - γλύπτης - έργα διαμαρτυρίας

Όπως μάλιστα τόνισε, «οι σύγχρονοι Έλληνες γλύπτες και όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος, μπορούμε νομίζω να ασχοληθούμε περισσότερο, μέσα από την τέχνη μας, με την μόνιμη επιστροφή των αρχαιοτήτων στη χώρα μας. Να πάρουμε όλοι σαφή θέση για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Είναι άδικο, γλυπτά που φιλοτεχνήθηκαν από τους προγόνους μας, τους αρχαίους Έλληνες, να έχουν αποκοπεί βίαια από το κυρίως σώμα τους και να κοσμούν μουσεία του κόσμου, με υπ' αριθμό ένα τα γλυπτά του Παρθενώνα».

Ολοκληρώνοντας, ο γλύπτης από την Κρήτη σημείωσε ότι «ο δυτικός κόσμος επικαλείται την Δημοκρατία, η οποία μάλιστα γεννήθηκε στην Ελλάδα, τους χρόνους κατά τους οποίους φιλοτεχνήθηκαν τα αρχαία γλυπτά, που πάρθηκαν βίαια από την χώρα μας. Στο όνομα λοιπόν της Δημοκρατίας, τα γλυπτά αυτά επιβάλλεται να επιστραφούν στους φυσικούς τους χώρους».

Ειδήσεις σήμερα:

Euro 2024 - Κλήρωση: Φάρσα με ήχους ερωτικής ταινίας - Ποιος κρύβεται από πίσω (βίντεο)

Ο Μητσοτάκης στο TikTok με καπέλο και σκέιτ (βίντεο)

Τρομοκρατία - Φιλιππίνες: Μακελειό σε Πανεπιστήμιο (εικόνες)


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέμπη: Το πόρισμα των Εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία (βίντεο)Σήμερα 20:12 | Ειδήσεις

Τα «εγκλήματα» που καταγγέλλει η Μαρία Καρυστιανού, οι αντιδράσεις στην αποκάλυψη ΑΝΤ1 και τα βασικά σημεία του πορίσματος.

Ερμού: Το σκισμένο από το μαχαίρι μπουφάν της 22χρονης (εικόνες)Σήμερα 18:52 | Ειδήσεις

Η κατάσταση της υγείας της κοπέλας που δέχθηκε μαχαιριά στο κέντρο της Αθήνας και οι μαρτυρίες των συγγενών της στον ΑΝΤ1.

Μαρούσι: Απόπειρα αρπαγής μαθητή έξω από σχολείοΣήμερα 22:32 | Ειδήσεις

Η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού», μετά την καταγγελία που έγινε για απόπειρα αρπαγής παιδιού.

Δολοφονία στη Νίκαια: Νέες αποκαλύψεις για το παρελθόν του δράστη (βίντεο)Σήμερα 20:23 | Ειδήσεις

Η πρώην σύζυγος του άνδρα που σκότωσε τον γαμπρό του, προτού αυτοκτονήσει μπροστά στο εγγόνι του μιλά για τον «Γολγοθά» της ίδιας και της οικογένειάς της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ρόδος: Μάνα και γιος στα δικαστήρια λόγω...μη έγκρισης της νύφης23:59Τέμπη: Η μαντινάδα για τα θύματα της τραγωδίας (βίντεο)23:47Κριμαία: Σκάνδαλο με Γερμανούς αξιωματούχους που “φορτώνουν” ευθύνες για την ανατίναξη της γέφυρας23:36Λάρισα – καταγγελία: Υπάλληλος έστειλε στο νοσοκομείο την έγκυο γυναίκα του εργοδότη του23:25Παγκόσμιο Κλειστού Γλασκώβη: Η Στεφανίδη εκτός βάθρου23:12Μαρούσι: Απόπειρα αρπαγής μαθητή έξω από σχολείο22:58Γάζα: Ρίψη αμερικανικής βοήθειας από αέρος (εικόνες)22:44Καιρός: Τοπικές βροχές την Κυριακή22:31Πλαστά 100ευρα από την Ισπανία διοχετεύονταν και στην Ελλάδα22:17ΚΕΔΕ: Ο Λάζαρος Κυρίζογλου νέος πρόεδρος22:04ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Τρίτη σερί ήττα για τους Θεσσαλονικείς21:50Άρτα: Μαινόμενος ιερέας τραυμάτισε την εν διαστάσει σύζυγό του21:37Δολοφονία στη Νίκαια: Νέες αποκαλύψεις για το παρελθόν του δράστη (βίντεο)21:23ΠτΔ: Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου, θα ήταν επικίνδυνο να σβήσουμε τις κατακτήσεις 50 ετών21:10Ερμού: Το σκισμένο από το μαχαίρι μπουφάν της 22χρονης (εικόνες)20:56Τέμπη: Το πόρισμα των Εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία (βίντεο)20:43Λαύριο - Καρδίτσα: Eπιβλητική επιστροφή στις νίκες (εικόνες)20:29Ηλίας Λογοθέτης: Θλίψη στην κηδεία του σπουδαίου ηθοποιού (βίντεο)20:16Λάρισα: Κατέρρευσε στο γήπεδο 16χρονος ποδοσφαιριστής20:03Συντάξεις Απριλίου 2024: Πότε θα αρχίσει η καταβολή τους19:49
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο