LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚοινωνίαΔημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2023 15:26

Θεσσαλία: Σύσταση Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών

Στόχος η καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με έδρα τη Λάρισα. Θα λειτουργούν ειδικά γραφεία υποστήριξης και σε Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα.

Φυσικές Καταστροφές - Θεσσαλία - Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Στη σύσταση του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΤΑΕΦΚ-ΠΘ) προχώρησε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με απόφαση του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής, Χρήστου Τριαντόπουλου, σε συνέχεια των μέτρων που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της σφοδρής κακοκαιρίας Daniel.

Ειδικότερα, λόγω των διαδοχικών ακραίων καιρικών φαινομένων και των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκαλώντας ζημιές σε κτήρια, εξαιτίας των οποίων θα προκύψουν ανάγκες παρέμβασης και παρακολούθησης του έργου της αποκατάστασης, της επιτακτικής ανάγκης για εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης των βλαβών που προκλήθηκαν στα κτήρια στις πληγείσες περιοχές, καθώς και της έκτασης των περιοχών που έχουν πληγεί, αλλά και της απόστασης των περιοχών αυτών από τις ήδη υπάρχουσες Υπηρεσίες Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, κρίθηκε απαραίτητη η σύσταση του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών πλησίον των πληγεισών περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στόχος του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Περιφέρειας Θεσσαλίας, που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι η καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με έδρα τη Λάρισα. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, θα λειτουργούν ειδικά γραφεία υποστήριξης σε Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα, σε συνεννόηση με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Φυσικές Καταστροφές - Θεσσαλία - Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Οι αρμοδιότητες του Τομέα συνίστανται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά σε:

  • Έλεγχο των δικαιολογητικών που υποβάλλονται για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής, καθώς και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τον καθορισμό των πληγέντων δικαιούχων.
  • Έλεγχο και χαρακτηρισμό των κτηρίων λόγω των βλαβών που έχουν υποστεί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
  • Έλεγχο των μελετών επισκευής καθώς και απαιτούμενες διαδικασίες για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για επισκευή και τον έλεγχο της προόδου εργασιών επισκευής.
  • Απαιτούμενες διαδικασίες για τον καθορισμό των δικαιούχων στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση ή αποπεράτωση, την έγκριση της στεγαστικής συνδρομής και τη χορήγησή της καθώς και τον έλεγχο της προόδου εργασιών ανακατασκευής, αυτοστέγασης ή αποπεράτωσης.
  • Απαιτούμενες διαδικασίες για τον καθορισμό των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης πληγέντων κατοίκων.
  • Πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με όλα τα θέματα της αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων.

Το έργο της αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων, από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές στις εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες, θα εκτελείται υπό τις οδηγίες, τον άμεσο έλεγχο και τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η οποία διατηρεί τις αρμοδιότητες που απορρέουν από τις ισχύουσες διατάξεις.

Τέλος, με απόφαση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (αρμόδιου για θέματα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής) μπορούν να καθοριστούν ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαχείριση και την εν γένει λειτουργία του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και να ρυθμιστούν λοιπά συναφή θέματα, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Ειδήσεις σήμερα:

Εύβοια - Ελικόπτερο: η στιγμή της πτώσης στην θάλασσα (βίντεο)

Γλυκά Νερά - Εισαγγελέας: Ο πιλότος σκότωσε την Καρολάιν για να την εκδικηθεί

Revenge porn - Εύβοια: Εφιάλτης για μαθήτρια από “καυτή” φωτογραφία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΡέντης: Ποινική δίωξη σε βάρος του 18χρονου καθ’ ομολογίαν δράστηΣήμερα 18:07 | Ειδήσεις

Κατηγορητήριο «καταπέλτης» για τον 18χρονο. Τι περιλαμβάνει η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε.

Ρεύμα: Πώς θα κινηθούν οι τιμές το 2024 και οι τέσσερις κατηγορίες τιμολογίωνΣήμερα 08:10 | Ειδήσεις

Το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά την επόμενη χρονιά και τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα νέα "έγχρωμα" τιμολόγια.

Θεσσαλονίκη: Σκυλιά κατασπάραξαν γυναίκα μέσα στην αυλή τηςΣήμερα 16:55 | Ειδήσεις

Πώς οι σκύλοι βρέθηκαν σ' αυτή την άγρια κατάσταση και γιατί η άτυχη γυναίκα οδηγήθηκε στον ακαριαίο θάνατο.

Αράχωβα – Όλιβερ: Η μαρτυρία “κλειδί” και οι έρευνες για τα βίντεοΣήμερα 08:52 | Ειδήσεις

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δολοφόνου του χάσκι που συγκλόνισε την Αράχωβα και το πανελλήνιο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ σε Μπάιντεν: Οι κατηγορίες σου εναντίον μου άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας, πρόσεχε τι εύχεσαι (εικόνες)19:30Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου (εικόνες)19:16Πληθωρισμός: Μείωση τον Νοέμβριο – συνεχίζεται το ράλι στα τρόφιμα19:02Μαγνησία - πλημμυροπαθείς: Διαρρήκτες “ρημάζουν” τα έρημα σπίτια (εικόνες)18:49Φθιώτιδα - Τροχαίο: Οδηγός “σήκωσε στον αέρα” διερχόμενο ΙΧ (εικόνες)18:35Ρέντης: Ποινική δίωξη σε βάρος του 18χρονου καθ’ ομολογίαν δράστη18:20“Παγιδευμένοι”: Τα νέα επεισόδια είναι καθηλωτικά (βίντεο)18:06Λέσβος: Πέθανε σε τροχαίο μπροστά στα μάτια του γιου της17:53“Καλάθι Χριστουγέννων” και “Αϊ Βασίλη”: Πότε κάνουν πρεμιέρα17:39Θεσσαλονίκη: Σκυλιά κατασπάραξαν γυναίκα μέσα στην αυλή της17:24Λαβρόφ: Η επίθεση της Χαμάς δεν δικαιολογεί τη συνολική τιμωρία των Παλαιστινίων17:10Κορονοϊός: 180 σημεία για rapid test δωρεάν τη Δευτέρα16:55Μέση Ανατολή: Τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου - Πούτιν16:41Ηράκλειο: Μαθήτρια έπαθε αλλεργικό σοκ και ανακοπή σε σχολική εκδρομή16:26Σεισμός στο Περού16:11Καιρός: Με βροχές ξεκινά η εβδομάδα15:57Κως: Ιταλικό Αλιευτικό “κόλλησε” στα αβαθή15:43Ρόδος: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι του νησιού15:28Θεσσαλία - Ανδρουλάκης: Επτά χρόνια η φύση προειδοποιούσε, οι κυβερνήσεις αδιαφορούσαν (εικόνες)15:13Μοσάντ: Αποτροπή επίθεσης σε κυπριακό έδαφος14:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο