LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 29 Μαΐου 2023 16:36

Υπουργείο Παιδείας - Τράπεζα θεμάτων: επίθεση από χάκερς “έριξε” την πλατφόρμα

Τι θα γίνει με τους μαθητές που δεν έδωσαν εξετάσεις. Η κοινή ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πανελλαδικές εξετάσεις - Πανελλήνιες εξετάσεις

Επίθεση από χάκερς δέχθηκε η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων όπως αναφέρει το κοινό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τα Υπουργεία:

"Ενημερωτικό σημείωμα για το πρόβλημα που αφορά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια της χώρας.

Εισαγωγικά:

  • Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών Λυκείου αντιμετωπίστηκε άμεσα, χάρη στις ενέργειες των υπουργείων, σε περισσότερα από 9 στα 10 σχολεία.
  • Δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα για τους μαθητές που δεν ολοκλήρωσαν σήμερα τις εξετάσεις τους: Θα εξεταστούν αύριο κανονικά. Θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στα σχολεία.
  • Η υπόθεση αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων. Δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις – που έχουν διακριτό σύστημα μετάδοσης θεμάτων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το πρόβλημα: Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).

Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του.

Αντιμετώπιση: Με κοινές ενέργειες του ΙΕΠ και του ΕΔΥΤΕ η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 και επανήλθε η εγχώρια συνδεσιμότητα και η πρόσβαση των χρηστών. Οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9.20, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Σημαντική σημείωση: Το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του Λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο ΔΕΝ μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις.

Μαθητές τρίτης Λυκείου: Σε κάποια σχολεία που δεν πήραν έγκαιρα τα θέματα οι εξεταζόμενοι αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους σήμερα.

Έτσι:

  • Για τους μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.
  • Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Γενικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα, θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματα θα βγουν μεθαύριο Τετάρτη, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη σχετική εγκύκλιο.
  • Οι μαθητές της Γ’ τάξης των Επαγγελματικών Λυκείων, που δεν εξετάστηκαν σήμερα (αφορά λίγες εκατοντάδες άτομα), επίσης θα εξεταστούν αύριο Τρίτη και τα αποτελέσματά θα βγουν το βράδυ της ίδιας μέρας."

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης από Κοζάνη: Πάμε δυνατά, να εκλέξουμε περιφερειάρχη από την πρώτη ΚυριακήΣήμερα 13:04 | Ειδήσεις

Πλήρης στήριξη του Πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας στον νυν και υποψήφιο περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη.

Κασσελάκης για Κυπριακό: Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και όχι μονομερείς ενέργειεςΣήμερα 12:50 | Ειδήσεις

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσα ειπώθηκαν.

Λούτσα: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία των έξι ΤούρκωνΣήμερα 11:42 | Ειδήσεις

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από την Ελληνική Αστυνομία, για το έγκλημα που έγινε σε αστικό ιστό και είχε «άρωμα» μαφίας.

Σε τουαλέτα γέννησε 13χρονη που δεν ήξερε πως είναι έγκυοςΣήμερα 07:36 | Ειδήσεις

Σοκάρουν οι πληροφορίες για την υπόθεση της ανήλικης που δεν ήξερε πως είναι έγκυος και κανένας γιατρός δεν το κατάλαβε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Ζήτησε δουλειά και δέχθηκε επίθεση επειδή δεν ήθελε να γίνει διακινητής16:05Νέα Δημοκρατία για επέτειο ίδρυσής της: Πηγαίνουμε τη χώρα μπροστά15:51Δικαστική Αστυνομία: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για πρόσληψη15:37Εκλογές: Ζαφειροπούλου και Νικολαΐδης στον δρόμο προς τις κάλπες (βίντεο)15:23Καισαριανή: Καταγγελία για ποντίκια σε δημοτικό σχολείο (εικόνες)15:09Εκλογές - Χοχλάκα: η υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στον ΑΝΤ1 (βίντεο)14:54Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: το απολαυστικό αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ (βίντεο)14:41Εκλογική άδεια: πόσες ημέρες δικαιούνται οι ετεροδημότες14:27Εκλογές: Ο Παπανικολάου στον δρόμο προς τις κάλπες των αυτοδιοικητικών (βίντεο)14:13Μακροχρόνια άνεργοι: Καταβάλλεται το bonus επίδομα14:00Μεϊκόπουλος για επίσκεψη Κασσελάκη στην Θεσσαλία: ήταν θεία μου, δεν ήταν στημένο (βίντεο)13:46Νόμπελ Χημείας στους Μουνγκί Μπαουεντί, Λιούις Μπρας και Αλεξέι Εκίμοφ 13:34Μητσοτάκης από Κοζάνη: Πάμε δυνατά, να εκλέξουμε περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή13:22Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: παρασκήνιο, εντάσεις και οι προβλέψεις της Τετάρτης (βίντεο)13:10Κασσελάκης για Κυπριακό: Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και όχι μονομερείς ενέργειες12:57ΠΑΟΚ για δυστύχημα στα Τέμπη: 24 χρόνια μετά και είστε εδώ, με την μνήμη πιο δυνατή από ποτέ12:44“Ο Πρώτος από εμάς”: Τι θα δούμε στα τρία πρώτα επεισόδια (εικόνες)12:32Ερντογάν: Ακύρωσε το πρόγραμμά του λόγω ασθένειας12:19Χαλκιδική: Έκλεψαν τόνους ελαιόλαδου 12:07Κασσελάκης: τα “πυρά” του Κούγια και η πρώην αρραβωνιαστικιά (βίντεο)11:55
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο