LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 07 Φεβρουαρίου 2023 16:53

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο – “ΧτΠ”: Ήταν όλα καλά... (βίντεο)

Πραγματικές ιστορίες παρουσιάζει ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, 7η Φεβρουαρίου.

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο - Χαμόγελο του Παιδιού - Ήταν όλα καλά

Οι μαθητές-εθελοντές YouSmilers, και μέλη της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης, πήραν την πρωτοβουλία, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και των κηδεμόνων τους καθώς και με την υποστήριξη του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού, να απευθυνθούν σε συνομήλικούς τους -προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσουν στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου- δημιουργώντας ένα Κοινωνικό Μήνυμα, με τρείς διαφορετικές θεματικές και τίτλο «Ήταν όλα καλά…».

Ειδικότερα, οι θεματικές που επέλεξαν ήταν: 

 • Εκδικητική πορνογραφία
 • Διαδικτυακός εκφοβισμός
 • Ηλεκτρονικός τζόγος

«Ήταν όλα καλά…»: Δείτε το SPOT των μαθητών-εθελοντών του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile για την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο 2023:

Οι μαθητές επέλεξαν τις συγκεκριμένες θεματικές, καθώς παρατήρησαν πολλούς φίλους και συμμαθητές τους να χρησιμοποιούν εφαρμογές ανώνυμων συνομιλιών ή να χρησιμοποιούν εκτεταμένα το διαδίκτυο για λόγους επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης, νέων γνωριμιών ή απλώς για να περνάνε ευχάριστα στον ελεύθερο χρόνο τους. Ο κίνδυνος είναι κεκαλυμμένος, ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανίσει το πραγματικό του πρόσωπο, η αρχή πάντα γίνεται αθώα, με τις καλύτερες προθέσεις και ενώ φαίνονται Όλα καλά, στην πραγματικότητα Δεν είναι.

Ο Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος και Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης, του Οργανισμού αναφέρει «Παραπάνω από μια κλήση την ημέρα, δεχθήκαμε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 για θέματα που αντιμετώπισαν τα παιδιά στο Διαδίκτυο. Οι κλήσεις αφορούσαν συμβουλές και κατευθύνσεις για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο Διαδίκτυο, διαδικτυακού εκφοβισμού και ζητήματα εκδικητικής πορνογραφίας».

Τα παιδιά καλούν για βοήθεια και αναφέρουν διάφορα θέματα που σχετίζονται με το διαδίκτυο, χωρίς να μιλάνε ευθέως πάντα γι’ αυτό. Ενδεικτικά, λόγοι που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο: 

 • Τα παιδιά μπορεί να ντρέπονται να παραδεχτούν ότι έχουν εκτεθεί σε κινδύνους στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου διστάζουν να μιλήσουν γι' αυτό.
 • Πολλά από τα παιδιά φοβούνται τις συνέπειες της αναφοράς επικίνδυνων εμπειριών στο διαδίκτυο, καθώς νιώθουν είτε ότι θα τιμωρηθούν, είτε ότι θα περιοριστεί η πρόσβασή τους στο διαδίκτυο.
 • Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους σχετικά με τους κινδύνους στο διαδίκτυο, ιδίως αν είναι σύνθετες ή τραυματικές.
 • Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων και των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση του διαδικτύου και μπορεί να μην κατανοούν τη σημασία της συζήτησης αυτών των θεμάτων και να θεωρούν ότι ΟΛΑ είναι ΚΑΛΑ
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την προστασία των παιδιών τόσο σε φυσικό όσο και σε διαδικτυακό περιβάλλον, με όλες τις υπηρεσίες που διαθέτει δωρεάν, πανελλαδικά, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς: 

1. Πρόληψη και Ευαισθητοποίηση Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων:

Μέσω επιστημονικών και εγκεκριμένων εργαλείων το “Χαμόγελο” εργάζεται στενά με την σχολική κοινότητα και για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο. Με έναν σταθερά ολιστικό τρόπο σκέψης τα προγράμματα υλοποιούνται σε μαθητές, μαθήτριες, γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς. Μόνο το 2022 πραγματοποιήθηκαν
   o 95 παρεμβάσεις με την συμμετοχή 5871 μαθητών και μαθητριών
   o 30 παρεμβάσεις με την συμμετοχή 833 γονέων και κηδεμόνων
   o 10 παρεμβάσεις με την συμμετοχή 334 εκπαιδευτικών
   o 12 επιμορφώσεις με την συμμετοχή 346 επαγγελματιών που εργάζονται σε πλαίσια προστασίας του παιδιού

2. Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056

3. Chat 1056

4. Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111

4. Το Σπίτι του Παιδιού

Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού, βάσει εμπειρίας, συμβουλεύει τα παιδιά: 

 • Αποφύγετε να μιλάτε με άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο. Δεν θα το κάνατε, εξάλλου, ούτε στην πραγματική ζωή
 • Ό, τι ανεβάζετε στο Διαδίκτυο δεν σβήνει ποτέ
 • Εάν κάποιος σας κάνει να αισθανθείτε άβολα στο διαδίκτυο, άμεσα σταματήστε τη συνομιλία, διαγράψτε και μπλοκάρετε το άτομο αυτό, προκειμένου να μην μπορεί να σας στέλνει μηνύματα
 • Μην τραβάτε φωτογραφίες του εαυτού σας, που δε θα θέλατε να βλέπουν όλοι
 • Μη στέλνετε σε άλλους φωτογραφίες άλλων παιδιών
 • Εάν σας συμβεί οτιδήποτε, δε χρειάζεστε να φοβάστε ή να ντρέπεστε. Μιλήστε στους γονείς σας
 • Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να μιλήσετε στους γονείς σας, μπορείτε να καλέσετε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056 ή να στείλετε μήνυμα στο CHAT 1056, 24 ώρες την ημέρα, δωρεάν και ανώνυμα.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε και μια διαδικτυακή έρευνα με στόχο να αναδειχθεί ένα σημαντικό πρόβλημα της σύγχρονης εποχής, το φαινόμενο προσέλκυσης ανηλίκων ατόμων διαμέσου Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και Εφαρμογών Γνωριμίας καθώς και να παρουσιαστούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν καθημερινά κατά την πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο. Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Εάν είσαι παιδί που έχει βιώσει ηλεκτρονικό εκφοβισμό, διαδικτυακή επίθεση -σεξουαλική ή μη-, συγκρούσεις λόγω εκτεταμένης χρήσης διαδικτύου, εάν ΔΕΝ είναι όλα καλά, οι Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί του Οργανισμού «Το Χαμόγελου του Παιδιού» στη Γραμμή 1056 ή το CHAT 1056 είναι εδώ για εσένα. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια, 24 ώρες το 24ωρο, δωρεάν και ανώνυμα.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΥπόθεση μαστροπείας 14χρονης: Επέστρεψε στο ίδρυμα η ανήλικηΣήμερα 18:17 | Ειδήσεις

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των συλληφθέντων που φέρονται να κακοποιούσαν σεξουαλικά την 14χρονη.

Κηφισιά: “Δράκος” προσπάθησε να βιάσει δύο γυναίκες μέσα σε μία ώρα!Σήμερα 19:25 | Ειδήσεις

Εξιχνιάστηκε μία επιπλέον περίπτωση προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανήλικης.

Δολοφονία στην Ξάνθη: Έκαψαν το σπίτι του δράστη - Φόβοι για βεντέτα (βίντεο)Σήμερα 09:50 | Τοπικά Νέα

Έκρυθμη είναι η κατάσταση μεταξύ των δυο οικογενειών μετά το φονικό. 'Εβαλαν φωτιά και στο σπίτι του αδερφού του 36χρονου.

Καλλιθέα: Εικόνα - σοκ σε κέντρο ΑμεΑ - 11χρονος ακροβατεί στο περβάζι τρίτου ορόφουΣήμερα 14:15 | Ειδήσεις

Τρόμος με 11χρονο ΑμεΑ στην Καλλιθέα που ακροβατεί στο περβάζι τρίτου ορόφου. Κάτοικος κάλεσε την Αστυνομία. Τέσσερις συλλήψεις. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Παρίστανε τη διευθύντρια του ΣΔΟΕ και αποσπούσε τεράστια ποσά υποσχόμενη διορισμούς20:07“Σέρρες”: Όσα θα δούμε στα δύο πρώτα επεισόδια (εικόνες)19:53Κηφισιά: “Δράκος” προσπάθησε να βιάσει δύο γυναίκες μέσα σε μία ώρα!19:39Επιτόκια - Λαγκάρντ: Δεν είναι προαποφασισμένες οι αυξήσεις 19:24Υπόθεση μαστροπείας 14χρονης: Επέστρεψε στο ίδρυμα η ανήλικη19:09ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της εβδομάδας18:54Θεσσαλονίκη: Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του απόστρατου που κλείστηκε στο αυτοκίνητο με τα παιδιά του18:40“The 2Night Show”: οι καλεσμένοι της Τρίτης (εικόνες)18:26Tik Tok: Γιατί η Δύση κάνει “μπλόκο” στην εφαρμογή18:12Θεσσαλονίκη: λεωφορεία συγκρούστηκαν σε στάση (εικόνες)17:58“Παγιδευμένοι”: Sneak preview από το επεισόδιο της Τρίτης (εικόνες)17:44Χαμόγελο του Παιδιού: συνεχίζεται η αναζήτηση της 12χρονης17:29“Πρόσωπο με πρόσωπο”: Η βία ανηλίκων, οι γυναικοκτονίες και η εγκληματικότητα στις γειτονιές17:16Υπόθεση μαστροπείας 14χρονης : Ποινική δίωξη στους τρεις συλληφθέντες 17:02Ηράκλειο: ανήλικος έπαθε ηλεκτροπληξία ενώ φόρτιζε το κινητό του16:48Τρένα - Μηχανοδηγοί: Τα 9 ζητήματα για την επανεκκίνηση των δρομολογίων 16:34“Οι Προδότες”: το πρώτο παιχνίδι στρατηγικής και μυστηρίου έρχεται στον ΑΝΤ116:20ΣΤΑΣΥ για Ηλεκτρικό: Σε λειτουργία σύστημα πυρασφάλειας, εξαερισμός και φωτισμός 16:05Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με τον Έντι Ράμα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών 15:51Γεωργιάδης: Συμφωνία με τη Βαρβάκειο για την τιμή του μπακαλιάρου15:37
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο