LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 06 Φεβρουαρίου 2023 20:45 | Ανανέωση: 06 Φεβρουαρίου 2023 21:42

Ελλάδα και Βραζιλία υπέγραψαν τρεις συμφωνίες

Στην Μπραζίλια ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του και υπέγραψαν σειρά συμφωνιών.

Νίκος Δένδιας - Βραζιλία - Μάουρο Βιεϊρά

Τρεις διμερείς συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βραζιλίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Δένδιας και Μάουρο Βιεϊρά, αντίστοιχα, κατά τη συνάντησή τους στην Μπραζίλια. Η πρώτη αφορά τη συμφωνία - πλαίσιο συνεργασίας σε αμυντικά θέματα. Επίσης, υπέγραψαν συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών και μνημόνιο για τουριστική συνεργασία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών βρέθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βραζιλίας και εντός των διεθνών οργανισμών. Ειδικότερα, στην ατζέντα βρέθηκαν η οικονομία, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, καθώς και η 9η Διάσκεψη «Our Ocean Conference 2024» που θα φιλοξενηθεί από την Ελλάδα.

Νίκος Δένδιας - Βραζιλία - Μάουρο Βιεϊρά

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης του Νίκου Δένδια, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του σε έξι χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, ξεκίνησε με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Βραζιλίας, Σταύρο Κυριόπουλο, και την πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αγίου Παύλου, Κατερίνα Ντάρις (Caterina Daris), που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Μπραζίλια.

Νίκος Δένδιας - Βραζιλία - Μάουρο Βιεϊρά

Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό της Μπραζίλια, που ανήκει στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της πρωτεύουσας της Βραζιλίας, προστατευόμενη από την UNESCO.

 Επικοινωνία Δένδια με Τσαβούσογλου μετά τις συναντήσεις στη Βραζιλία

Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στον τουρκικό και τον συριακό λαό για την απώλεια των ζωών που προκάλεσαν οι καταστροφικοί σεισμοί στις δύο χώρες, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Μάουρο Βιεϊρά, που πραγματοποιήθηκε στην Μπραζίλια. Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα σε περιόδους δυσκολιών είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τους γείτονές της. Μάλιστα, γνωστοποίησε πως επικοινώνησε από το αεροπλάνο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του πρόσφερε την άμεση βοήθειά της Ελλάδας και τα εγκάρδια συλλυπητήρια.

Νίκος Δένδιας - Βραζιλία - Μάουρο Βιεϊρά

Κατά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν θέματα περιφερειακού και διεθνούς χαρακτήρα, με τον Νίκο Δένδια να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την αμφισβήτηση της σημερινής παγκόσμιας τάξης «από δυνάμεις που φιλοδοξούν να μας γυρίσουν πίσω σε προηγούμενους σκοτεινούς αιώνες- όπου οι ισχυρότεροι επέβαλαν τις απόψεις και τις πολιτικές τους στους λιγότερο ισχυρούς, όταν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών υπαγορεύονταν από τη χρήση βίας». Ο υπουργός Εξωτερικών αντέταξε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο» και υπογράμμισε την ανάγκη «να ενωθούμε ενάντια στον αναθεωρητισμό, από όπου κι αν προέρχεται». Υπό αυτό το πρίσμα, διαμήνυσε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι βαθιά ριζωμένη στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), το οποίο έχει υπογράψει και η Βραζιλία. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, καθώς και η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ο κ. Δένδιας.

Αναφερθείς στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Βραζιλίας και ειδικότερα στη συμφωνία - πλαίσιο συνεργασίας σε αμυντικά θέματα, τη συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών και το μνημόνιο για τουριστική συνεργασία που υπέγραψε με τον Βραζιλιάνο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως εγκαινιάζεται μια νέα εποχή, στη βάση της βαθιά ριζωμένης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, που βασίζεται στις κοινές τους αξίες.

Νίκος Δένδιας - Βραζιλία - Μάουρο Βιεϊρά

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στη Βραζιλία, επισήμανε πως καθυστέρησε πολύ να πραγματοποιηθεί, και προσέθεσε πως είναι ο πρώτος σταθμός της πενθήμερης περιοδείας του σε χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής. «Για την ελληνική εξωτερική πολιτική, είναι απαραίτητο να διευρύνουμε τις στενές επαφές μας με φίλους από όλο τον κόσμο. Θέλουμε να επανασυνδεθούμε με τους φίλους και εταίρους μας στη Λατινική Αμερική και αυτό το ταξίδι στη Βραζιλία σηματοδοτεί αυτή τη νέα προσπάθεια» διαμήνυσε.

Εστιάζοντας στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας, είπε πως συζήτησαν τρόπους προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, κυρίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η οικονομική και η πολιτιστική συνεργασία, αλλά και η συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς. Αποτυπώνοντας την κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, έκανε γνωστό πως συμφώνησαν ότι πρέπει να επαναλάβουν τις πολιτικές διαβουλεύσεις σε πιο τακτική βάση. Έμφαση έδωσε στην ενίσχυση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Βραζιλία, «τη μεγαλύτερη, μακράν, οικονομία της περιοχής», σημειώνοντας ότι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, εξέφρασε το ενδιαφέρον για συνεργασία στους τομείς των κατασκευών, των υποδομών της επιστήμης, της τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης αποβλήτων, της περιβαλλοντικής τεχνολογίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού.

Νίκος Δένδιας - Βραζιλία - Μάουρο Βιεϊρά

Ένας άλλος κρίκος της αλυσίδας που μπορεί να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις είναι το γεγονός πως η Ελλάδα πρόσφατα έλαβε καθεστώς συνδεδεμένου παρατηρητή στην «Κοινότητα των πορτογαλόφωνων χωρών».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην ελληνική Ομογένεια που διαβιεί στη Βραζιλία, με μέλη της οποίας συναντήθηκε νωρίτερα, ξεκινώντας την επίσκεψη στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής. «Η ζωντανή ελληνική Διασπορά εδώ στη Βραζιλία - συνάντησα μερικούς από αυτούς σήμερα το πρωί - με τη συμμετοχή της στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως γέφυρα συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Βραζιλίας» τόνισε.

Περαιτέρω, ανέδειξε τις «άριστες σχέσεις» των δύο χωρών στο πολιτικό επίπεδο. «Μοιραζόμαστε μια κοινή αντίληψη για τις διεθνείς σχέσεις, δίνουμε έμφαση στην πρωτοκαθεδρία του Διεθνούς Δικαίου και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Αυτές οι κοινές αρχές και αξίες επιτρέπουν τη στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών» υπογράμμισε.

Νίκος Δένδιας - Βραζιλία - Μάουρο Βιεϊρά

 Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τη Βραζιλία για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα προσβλέπει σε στενή συνεργασία. Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε τη Βραζιλία για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026. «Έχουμε επίσης συμφωνία αμοιβαίας υποστήριξης όσον αφορά τις υποψηφιότητές μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» σημείωσε επιπροσθέτως.

Ειδική αναφορά έκανε στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις σχέσεις της ΕΕ με τη Βραζιλία. Ως κράτος - μέλος της ΕΕ, εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να εργαστεί για την επέκταση των σχέσεων αυτών.

Καταληκτικά, ο Νίκος Δένδιας, απευθυνόμενος στον Μάουρο Βιεϊρά, θέλησε να δηλώσει τη βεβαιότητά του πως μετά τη σημερινή του επίσκεψη στη Βραζιλία, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να ανθήσουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” - Σχολεία: Ποια θα μείνουν κλειστά την Τρίτη

Άλκης Καμπανός: Ο διάλογος των δραστών πριν τον σκοτώσουν

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: Εικόνες “Αποκάλυψης” με χιλιάδες νεκρούς (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΥπόθεση μαστροπείας 14χρονης: Επέστρεψε στο ίδρυμα η ανήλικηΣήμερα 18:17 | Ειδήσεις

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των συλληφθέντων που φέρονται να κακοποιούσαν σεξουαλικά την 14χρονη.

Κηφισιά: “Δράκος” προσπάθησε να βιάσει δύο γυναίκες μέσα σε μία ώρα!Σήμερα 19:25 | Ειδήσεις

Εξιχνιάστηκε μία επιπλέον περίπτωση προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανήλικης.

Δολοφονία στην Ξάνθη: Έκαψαν το σπίτι του δράστη - Φόβοι για βεντέτα (βίντεο)Σήμερα 09:50 | Τοπικά Νέα

Έκρυθμη είναι η κατάσταση μεταξύ των δυο οικογενειών μετά το φονικό. 'Εβαλαν φωτιά και στο σπίτι του αδερφού του 36χρονου.

Καλλιθέα: Εικόνα - σοκ σε κέντρο ΑμεΑ - 11χρονος ακροβατεί στο περβάζι τρίτου ορόφουΣήμερα 14:15 | Ειδήσεις

Τρόμος με 11χρονο ΑμεΑ στην Καλλιθέα που ακροβατεί στο περβάζι τρίτου ορόφου. Κάτοικος κάλεσε την Αστυνομία. Τέσσερις συλλήψεις. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μιχαηλίδου για υπόθεση μαστροπείας 14χρονης: τίποτα δεν κρύφτηκε κάτω από το χαλί (βίντεο)20:14Θεσσαλονίκη: Παρίστανε τη διευθύντρια του ΣΔΟΕ και αποσπούσε τεράστια ποσά υποσχόμενη διορισμούς20:07“Σέρρες”: Όσα θα δούμε στα δύο πρώτα επεισόδια (εικόνες)19:53Κηφισιά: “Δράκος” προσπάθησε να βιάσει δύο γυναίκες μέσα σε μία ώρα!19:39Επιτόκια - Λαγκάρντ: Δεν είναι προαποφασισμένες οι αυξήσεις 19:24Υπόθεση μαστροπείας 14χρονης: Επέστρεψε στο ίδρυμα η ανήλικη19:09ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της εβδομάδας18:54Θεσσαλονίκη: Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του απόστρατου που κλείστηκε στο αυτοκίνητο με τα παιδιά του18:40“The 2Night Show”: οι καλεσμένοι της Τρίτης (εικόνες)18:26Tik Tok: Γιατί η Δύση κάνει “μπλόκο” στην εφαρμογή18:12Θεσσαλονίκη: λεωφορεία συγκρούστηκαν σε στάση (εικόνες)17:58“Παγιδευμένοι”: Sneak preview από το επεισόδιο της Τρίτης (εικόνες)17:44Χαμόγελο του Παιδιού: συνεχίζεται η αναζήτηση της 12χρονης17:29“Πρόσωπο με πρόσωπο”: Η βία ανηλίκων, οι γυναικοκτονίες και η εγκληματικότητα στις γειτονιές17:16Υπόθεση μαστροπείας 14χρονης : Ποινική δίωξη στους τρεις συλληφθέντες 17:02Ηράκλειο: ανήλικος έπαθε ηλεκτροπληξία ενώ φόρτιζε το κινητό του16:48Τρένα - Μηχανοδηγοί: Τα 9 ζητήματα για την επανεκκίνηση των δρομολογίων 16:34“Οι Προδότες”: το πρώτο παιχνίδι στρατηγικής και μυστηρίου έρχεται στον ΑΝΤ116:20ΣΤΑΣΥ για Ηλεκτρικό: Σε λειτουργία σύστημα πυρασφάλειας, εξαερισμός και φωτισμός 16:05Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με τον Έντι Ράμα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών 15:51
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο