LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 27 Ιανουαρίου 2023 18:51

Υπερπλασία προστάτη: διάγνωση και θεραπεία

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαναστασίου, Ουρολόγος, Διευθυντής Α' Ουρολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ.

Metropolitan - προστάτης

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια πάθηση που εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας (από 50 έως 80 ετών), δημιουργώντας διαταραχές στην ούρηση και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστεως. Σήμερα, η αντιμετώπιση της είναι πιο αποτελεσματική, χρειάζεται όμως παρακολούθηση και ορθή πληροφόρηση. 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Άνδρες με υπερπλασία προστάτου παρουσιάζουν συμπτώματα όπως:

  1. Συχνουρία και ιδιαίτερα κατά τον ύπνο (νυκτουρία) αλλά και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
  2. Αίσθημα μη κενώσεως της ουροδόχου κύστης στο τέλος της ούρησης.
  3. Επείγουσα ούρηση, επιτακτικότητα.
  4. Διακοπτόμενη ούρηση, καθώς και ασθενή ροή με αύξηση του χρόνου διάρκειας της ούρησης.
  5. Καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης.
Όταν η υπερπλασία είναι προχωρημένη, οδηγεί σε  αδυναμία ούρησης, και επίσχεση, μια επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης με τοποθέτηση καθετήρα. Μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της ουροδόχου κύστεως, βαριές ουρολοιμώξεις, αιματουρία ή ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.
Η αιτία εμφάνισης της υπερπλασίας προστάτου δεν είναι ξεκάθαρη, φαίνεται όμως να οφείλεται σε αλλαγές στο ορμονικό προφίλ των ανδρών και στη δράση των ανδρογόνων που παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.
Διάγνωση

Η διάγνωση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη αν γίνει σε πρώιμα στάδια της νόσου, ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

Ο ασθενής αρχικά αξιολογείται από τον Ουρολόγο, ο οποίος λαμβάνει ένα πλήρες  ιατρικό ιστορικό και διενεργεί δακτυλική εξέταση του προστάτη για τον έλεγχο της ομαλότητας του σχήματος, τη σύσταση, καθώς και το μέγεθος του προστάτη.

Στη συνέχεια ο ασθενής υποβάλλεται σε διαγνωστικό έλεγχο, που περιλαμβάνει  γενική ούρων, ουροκαλλιέργεια, κρεατινίνη, αν υπάρχει αιματουρία κυτταρολογικές εξετάσεις, μέτρηση PSA ορού και ένας υπερηχογραφικός έλεγχος του ουροποιητικού, καθώς και έλεγχος αν η ουροδόχος κύστη αδειάζει στο τέλος της ούρησης.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της νόσου στηρίζεται στην κλινική εξέταση αλλά και την επιλογή του ασθενούς. Όταν ο ασθενής εμφανίζει ήπια συμπτώματα μπορεί να παρακολουθείται σε ετήσια βάση, αν εμφανίζει μετρίου βαθμού συμπτώματα και περιορισμένη κατακράτηση ούρων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή για μακρύ χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις όμως με έντονη συμπτωματολογία, τότε συστήνονται ριζικές χειρουργικές θεραπείες

Χειρουργικές Θεραπείες 

Οι κλασσικές, καθιερωμένες επεμβάσεις με τομή, έστω και μικρή έχουν εξαλειφθεί στις μέρες μας. Έχουν όμως την ένδειξη τους όταν πρέπει να χειρουργηθεί ένας άνδρας με αδένωμα πάνω από 150-200cm.

Η χρυσή επιλογή στη χειρουργική της υπερπλασίας προστάτη παραμένει η διουρηθρική προστατεκτομή.

Σε ασθενείς που αδυνατούν να λάβουν μακρά αναισθησία και δεν μπορούν να διακόψουν την αντιπηκτική τους αγωγή για μακρύ χρονικό διάστημα, συστήνονται τεχνικές μικρότερης χειρουργικής βαρύτητας όπως το Prostatic Clrethral Lift (PUL), καθώς και το Water Vapr Thermal Therapy (REZUM), που όμως φαίνεται το θεραπευτικό αποτέλεσμα να είναι μικρού χρονικού διαστήματος.

Χειρουργικές τεχνικές μεγαλύτερης βαρύτητας, είναι η διατομή του αυχένα της κύστεως (TUIP), η φωτοηλεκτρική εξάχνωση (PUP), η Thulium Laser Enucleatks (ThuLEP) η διουρηθρική εξάχνωση (TUVP), η Transurethral Water-Jet a (TWJA).

Δύο τεχνικές που κυριαρχούν σήμερα
  1. Διπολική διουρηθρική προστατεκτομή, γνωστή ως TURIS που αποτελεί την τεχνολογική εξέλιξη της κλασσικής διουρηθρικής προστατεκτομής, TURP. Η τεχνική αυτή έφερε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την αιμορραγία, τη δυνατότητα χρήσης της μεθόδου σε μεγαλύτερους προστάτες, αφού αύξησε τη δυνατότητα χειρουργείου μεγαλύτερης διάρκειας. Αλλά και τη δυνατότητα μικρότερης νοσηλείας του ασθενούς.
  2. Holmium Laser Enuclation of Prostate (HOLEP).

Στην τεχνική αυτή ο χειρουργός διά του ρεζεκτοσκοπίου, σωληνωειδές εργαλείο που εισάγεται στην ουρήθρα, προωθεί μια ίνα Laser και με αυτό τον τρόπο εκπυρηνίζει το αδένωμα του προστάτη και το ωθεί στην ουροδόχο κύστη. Στη συνέχεια ένα νέο εργαλείο διά της ουρήθρας διαλύει και απορροφά το αδένωμα από την ουροδόχο κύστη. Πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι η λιγότερη αιμορραγία και η παραμονή στο νοσοκομείο για 24 ώρες.

HHG - ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

 *Άρθρο του Παναγιώτη Παπαναστασίου, Ουρολόγου, Διευθυντή Α' Ουρολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ.


Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της “τουρκικής μειονότητας” της Δυτικής Θράκης

Τσιτσιπάς για Τζόκοβιτς: Είναι ο σπουδαιότερος που έχει κρατήσει ποτέ ρακέτα

Βόλος: Ιερόσυλοι διέρρηξαν το ναό του Αχιλλοπούλειου νοσοκομείου


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔένδιας - Τσαβούσογλου: Η συνάντηση και η ψήφος στην Ελλάδα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕΣήμερα 07:25 | Ειδήσεις

Το παρασκήνιο της συνάντησης και οι ανακοινώσεις ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας. Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Τέμπη: Η τηλεδιοίκηση στην Λάρισα, ο Τσίπρας και η κόντρα για τα “ψέματα”Χθες 22:38 | Ειδήσεις

Τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, μαίνεται.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκρηξη στην Κριμαία κατέστρεψε πυραύλους της Ρωσίας (εικόνες)Σήμερα 06:19 | Ειδήσεις

Τι υποστήριξε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από ρωσικής πλευράς. Το "ευχαριστώ" του Ζελένσκι σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Σεισμός στην ΑμφιλοχίαΣήμερα 05:52 | Ειδήσεις

Αισθητή σε αρκετές περιοχές έγινε η δόνηση. Ποιο ήταν το μέγεθος του σεισμού και που εντοπίζεται το επίκεντρο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Σέρρες”: Πρεμιέρα στον ΑΝΤ1 (εικόνες)07:55Δένδιας - Τσαβούσογλου: Η συνάντηση και η ψήφος στην Ελλάδα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ07:41Ορεστιάδα: Σπίτι τυλίχθηκε στις φλόγες (εικόνες)07:28Νέα Ερυθραία - στο εδώλιο ο “Σαμουράι”: “Ζητάω συγγνώμη, το... τερμάτισα”07:14Rapid test δωρεάν την Τρίτη σε 197 σημεία07:01Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκρηξη στην Κριμαία κατέστρεψε πυραύλους της Ρωσίας (εικόνες)06:47Δένδιας: Ελλάδα και Αλβανία απολαμβάνουν εξαιρετικές σχέσεις06:34Σεισμός στην Αμφιλοχία06:20Καιρός: βροχές και χιόνια την Τρίτη06:07Πρίγκιπας Γουίλιαμ: Εξοργισμένος με τις ρατσιστικές επιθέσεις σε παιδιά ποδοσφαιρικής ομάδας23:59JA Greece: Τα βραβεία της Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης Αθήνας 2023 (εικόνες)23:47Τέμπη: Η τηλεδιοίκηση στην Λάρισα, ο Τσίπρας και η κόντρα για τα “ψέματα”23:35Εκκολπώματα Εντέρου: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζονται23:23Σεισμός στην Τουρκία - Ερντογάν: Πάνω από 100 δις δολάρια οι ζημιές23:11Ζάππειο: Μητσοτάκης - Δένδιας στην έκθεση με έργα του Έντι Ράμα (εικόνες)22:59Ενδοοικογενειακή βία: παππούς χτυπούσε κι έσερνε παιδί στο πεζοδρόμιο22:47Ανδρουλάκης από Κιλκίς: Είναι ένα επιτελικό κράτος του θράσους και της συγκάλυψης22:34Τένις - Τσιτσιπάς: Οι αντίπαλοι του στο Miami Open22:21Φλώρινα: θρίλερ με άνδρα που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του22:08Τέμπη: “Ξύπνησε” από την καταστολή η 25χρονη που νοσηλεύεται στο “Παπανικολάου”21:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο