LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 29 Νοεμβρίου 2022 11:59

Πνευμονιόκοκκος: πώς μεταδίδεται και πώς μας προστατεύει το εμβόλιο;

Γράφει η Ελένη Πατρόζου, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ.

ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ

Ο πνευμονιόκοκκος είναι μικρόβιο που αποικίζει συχνά το ανώτερο αναπνευστικό των ανθρώπων. Δεν νοσούν δηλαδή όλοι όσοι έχουν το μικρόβιο αλλά αυτοί που είναι ευάλωτοι σε αυτό λόγω της ηλικίας τους ή άλλων νοσημάτων.

Πώς μεταδίδεται ο πνευμονιόκοκκος;

Η μετάδοση του μικροβίου  από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται με σταγονίδια που παράγονται κατά τον βήχα, το φτάρνισµα και την κοντινή επαφή, είτε από νοσούντες είτε από υγιή άτομα που είναι φορείς. Η λοίμωξη μπορεί να παρατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά είναι πιο συχνή το χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης.

Πριν την εφαρμογή του αντι-πνευμονιοκοκκικού εμβολιασμού, ο πνευμονιόκοκκος αποτελούσε το συχνότερο αίτιο μικροβιακής πνευμονίας. Ωστόσο η λοίμωξη από πνευμονιόκοκκο μπορεί να εκδηλωθεί και ως ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, μηνιγγίτιδα και βακτηριαιμία. Προσβάλει συνηθέστερα μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, χωρίς όμως να αποκλείεται η προσβολή νέων και υγιών ατόμων. Η έναρξη της νόσου είναι συχνά αιφνίδια, ειδικά σε ασθενείς που δεν διαθέτουν λειτουργικό σπλήνα και συνοδεύεται με υψηλή θνητότητα, ιδιαίτερα στις παραπάνω ομάδες κινδύνου.

Εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου

Η καλύτερη άμυνα μας και στην περίπτωση της λοίμωξης από πνευμονιόκοκκο είναι η πρόληψη. Η ευρεία χρήση του εμβολίου έναντι του πνευμονιόκοκκου στα παιδιά είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας, αλλά και της θνησιμότητας της πνευμονίας από πνευμονιόκοκκο τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Εμβολιάζοντας, δηλαδή, αρχικά τα βρέφη και τα παιδιά μειώθηκε το συνολικό φορτίο του μικροβίου σε όλον τον πληθυσμό και παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των περιπτώσεων πνευμονίας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Η παρατήρηση αυτή οδήγησε στον εμβολιασμό και των ενηλίκων για την περαιτέρω μείωση της συχνότητας της πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης.

Υπάρχουν διαθέσιμοι δύο τύποι εμβολίου έναντι του πνευμονιόκοκκου:

  • Το 13-δύναμο συζευγμένο με πρωτεΐνη εμβόλιο (PCV13)

Το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο χορηγείται στα βρέφη από την ηλικία των δύο μηνών και απαιτούνται τρεις ή τέσσερεις επαναληπτικές δόσεις ανάλογα με την ηλικία έναρξης του εμβολιασμού. Στους ενήλικες απαιτείται μόνο μια δόση. Ο εμβολιασμός προκαλεί μακροχρόνια ανοσία έναντι των 13 πιο επιθετικών οροτύπων του πνευμονιόκοκκου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμών, το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες άνω των 65 ετών, καθώς και σε άτομα κάθε ηλικιακής ομάδας που παρουσιάζουν υποκείμενες καταστάσεις οι οποίες τα προδιαθέτουν για εμφάνιση διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου (ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κλπ.). Το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με το τριδύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά της γρίπης.

  • Το 23-δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV-23)

Χορηγείται μόνο στους ενήλικες και ενδείκνυται σε όλα τα άτομα άνω των 65 ετών. Συστήνεται εμβολιασμός ατόμων κάτω των 65 ετών όταν συνυπάρχουν νοσήματα του αναπνευστικού (βρογχικό άσθμα, ΧΑΠ, εμφύσημα), σακχαρώδη διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, ανοσοκαταστολή, λειτουργική ή ανατομική ασπληνία, HIV λοίμωξη, κίρρωση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου, όταν οι ασθενείς φέρουν κοχλιακά εμφυτεύματα ή διαμένουν σε ιδρύματα μακράς φροντίδας.

Σε άτομα ηλικίας 19-64 ετών συνιστάται επανεμβολιασμός, άπαξ και 5 χρόνια μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Σε άτομα >65 ετών, επανεμβολιασμός συνιστάται, άπαξ, εάν είχαν εμβολιασθεί τουλάχιστον 5 χρόνια πριν και ήταν τότε <65 ετών. Δεν χρειάζεται επανεμβολιασμός σε άτομα που εμβολιάσθηκαν σε ηλικία >65 ετών. Ασθενείς που θα υποστούν προγραμματισμένη σπληνεκτομή πρέπει να εμβολιασθούν τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν τη χειρουργική επέμβαση.

  • Χρόνος χορήγησης των 2 εμβολίων

Σε ασθενείς που δεν έχουν λάβει κανένα από τα δύο εμβόλια και υπάρχει ένδειξη χορήγησής τους, αρχικά χορηγείται το συζευγμένο εμβόλιο (PCV13). Το συζευγμένο εμβόλιο (PCV13) χορηγείται μόνο μια φορά στους ενήλικες. Το πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV23) πρέπει να ακολουθεί τουλάχιστον 2 μήνες αργότερα.

Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί το πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV23) θα πρέπει το συζευγμένο να ακολουθεί τουλάχιστον 1 χρόνο αργότερα.

HHG - ΠΑΤΡΟΖΟΥ

*Άρθρο της Ελένης Πατρόζου, Παθολόγου – Λοιμωξιολόγου, Επιστημονικής Συνεργάτιδας ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΡέθυμνο: Βίντεο - ντοκουμέντο από την αιματηρή συμπλοκή σε μπαρΣήμερα 19:06 | Τοπικά Νέα

Το αιματηρό περιστατικό συνέβη δέκα λεπτά μετά τις 4 τα ξημερώματα, όταν μία παρέα τριών αδερφών πήγε σε μπαρ στο Ρέθυμνο.

Καιρός - “Πολικό ποτάμι”: Eβδομάδα με βροχές, καταιγίδες και κρύοΣήμερα 23:37 | Ειδήσεις

Επιδείνωση του καιρού σε όλη την χώρα, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα προβλέπουν οι ειδικοί. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα της “τουρκικής μειονότητας” της Δυτικής ΘράκηςΣήμερα 18:08 | Ειδήσεις

Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ στις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Πάτρα: Παιδιά δημοτικού κάνουν μάθημα με λεκάνες ανάμεσα στα θρανία.. για τη βροχή! (εικόνες)Σήμερα 18:47 | Ειδήσεις

Τριτοκοσμικές εικόνες σε δημοτικό σχολείο της Πάτρας. Τι λέει η διεύθυνση του σχολείου.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χανιά: τεράστια χελώνα ξεβράστηκε σε παραλία (εικόνες)23:59Ουκρανία - Ζελένσκι: χρειαζόμαστε ταχύτερα νέα όπλα23:51Καιρός - “Πολικό ποτάμι”: Eβδομάδα με βροχές, καταιγίδες και κρύο23:42Πέθανε ο Ανταμά Νιάν23:31Θάνατοι παιδιών από σιρόπι για βήχα - ΠΟΥ: “Καμπανάκι” για νοθευμένα φάρμακα23:17ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - ΟΠΕΚΑ: οι πληρωμές της εβδομάδας23:04Ορέστης Μακρής: ο υπέροχος “μεθύστακας” του ελληνικού κινηματογράφου22:51Australian Open - Τζόκοβιτς: Σίγουρος για τη νίκη του είχε ετοιμάσει τζάκετ με το... Νο2222:38Ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων Ολοκαυτώματος: γκρίζες μνήμες από τη θηριωδία (βίντεο)22:25Πάτρα: Παιδιά δημοτικού κάνουν μάθημα με λεκάνες ανάμεσα στα θρανία.. για τη βροχή! (εικόνες)22:12Ναύπλιο: πέθανε ποδοσφαιριστής που κατέρρευσε την ώρα του αγώνα21:58ΑΕΚ - Άρης: “ισοπέδωσε” τους Θεσσαλονικείς η Ένωση21:44Basket League: Ο Ολυμπιακός... “με φόρα” από Ευρώπη επικράτησε του Άρη21:31Τριών Ιεραρχών: Κανονικά τα μαθήματα στα σχολεία τη Δευτέρα21:17Απόπειρα βιασμού - καταγγελία: Συγκλονίζει η περιγραφή της 19χρονης στον ΑΝΤ1 (βίντεο)21:03Γαλλία: Aπεργία στα μέσα μεταφοράς 20:49Σταϊκούρας: Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι θετικές, αλλά έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας20:35Υπερπλασία προστάτη: διάγνωση και θεραπεία20:21Σύνταγμα: Oμάδα ακροδεξιών μπήκε στο μετρό με κουκούλες και ρόπαλα20:07Καρδίτσα - Απόλλων Πάτρας: νίκη και ελπίδα για τους Θεσσαλούς19:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο