LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2022 16:39

Αντικειμενικές αξίες: Δύσκολη “εξίσωση” η ένταξη των τελευταίων περιοχών

“Παράθυρο” για διορθώσεις σε “φουσκωμένες” Τιμές Ζώνης αλλά χωρίς αναδρομικότητα.

Ακίνητα - ΕΝΦΙΑ - Ε9 - σπίτια

Του Νίκου Ρογκάκου

Δύσκολο και απαιτητικό είναι το εγχείρημα ένταξης στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων και των τελευταίων περιοχών που έμειναν εκτός μετά την μεγάλη μεταρρύθμιση του 2020, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 2.500 οικισμούς, οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο 19% του συνόλου των οικισμών.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν αναμένονται πριν από το 2025, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν μπροστά τους δύο πολύ δύσκολα projects. Σε όρους πληθυσμού, οι εν λόγω οικισμοί αντιστοιχούν μόλις στο 1,5% του συνολικού πληθυσμού της Επικράτειας και όπως είναι προφανές, δεν πρόκειται απλώς για απομακρυσμένους αλλά για αραιοκατοικημένους ή ερημωμένους οικισμούς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συλλογή όχι μόνο τεχνικών αλλά και εμπορικών στοιχείων για τις συγκεκριμένες Ζώνες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή:

  •  σε 650 από αυτούς τους οικισμούς δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος
  •  σε άλλους 500 κατοικούν το πολύ 10 άτομα
  •  σε 800 ο τοπικός πληθυσμός φτάνει στα 50 άτομα
  •  και μόνο στους υπόλοιπους 550 καταγράφονται πάνω από 50 κάτοικοι


Ένα ακόμα χαρακτηριστικό αυτών των περιοχών είναι ότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, με πολύ χαμηλή εμπορική αξία- εξ ου και ότι είναι σχεδόν ακατοίκητες- συνεπώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει ενεργή οικονομική δραστηριότητα, συναλλαγές και αγοραπωλησίες ακινήτων, ο προσδιορισμός της αξίας άρα των Τιμών Ζώνης, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.

Η ίδια πηγή επισημαίνει, δε, ότι η διαδικασία δεν έχει φτάσει καν στο στάδιο της εκτίμησης της αξίας αυτών των περιοχών. Οι δυσκολίες ξεκινάνε στο σημείο “0”, δηλαδή σε αυτά καθ’ αυτά τα όρια των οικισμών. “Δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν τα όρια τους, άρα δεν μπορούν να γίνουν διαγράμματα”, αποκαλύπτει ο ίδιος παράγοντας, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες ότι για να ολοκληρωθεί η ένταξη και των τελευταίων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4-5 μήνες ακόμα.

ακίνητα - Αθήνα

«Παράθυρο» για διορθώσεις

Κατατέθηκε, εν τω μεταξύ, στη Βουλή το νομοσχέδιο- σκούπα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η διάταξη της “2ης ευκαιρίας” για περιοχές, όπου οι Τιμές Ζώνης αυξήθηκαν υπέρμετρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις τοπικές Αρχές.

Πρόκειται για Δήμους που δεν έστειλαν γνώμη, πριν από τον προσδιορισμό των Τιμών Ζώνης, οι οποίες ανακοινώθηκαν το περσινό καλοκαίρι και τέθηκαν φέτος σε ισχύ.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, πέρα από τους Δήμους που παρέλειψαν να αποστείλουν γνώμη, υπήρξαν πολλοί Δήμοι- κυρίως σε πλούσια νησιά- που απέφυγαν να ανταποκριθούν, ευελπιστώντας ότι θα γλιτώσουν την εκτίναξη των αντικειμενικών αξιών, όπως αυτή δικαιολογείται από την “έκρηξη” των εμπορικών τιμών. Στην πραγματικότητα, μόλις το 10% των Δήμων απέστειλαν γνώμη, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι το υπουργείο Οικονομικών περιμένει αιτήματα από το 90% των Δήμων για επαναπροσδιορισμό των Τιμών Ζώνης με βάση νέα στοιχεία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όπου κριθεί αναγκαίο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, καθώς δεν πρόκειται για προσφυγές και ακύρωση Διοικητικών πράξεων (της απόφασης προσδιορισμού των Τιμών Ζώνης εν προκειμένω).

Η περίπτωση της Αστυπάλαιας δεν είναι η μόνη, όπου οι τοπικές Αρχές έχουν εκφράσει παράπονα για τη μεγάλη και- κατά τη γνώμη τους- αδικαιολόγητη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Πρώτη υποψήφια προς αποστολή γνώμης είναι η Ιθάκη, όπου η διαφορά μεταξύ παλιάς και νέας Τιμής Ζώνης έφτασε στο 250% (!), ενώ ανάλογα αιτήματα περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών από την Κω (+107%), τη Ρόδο (+200%), το Ναύπλιο (+69%), την Κεφαλονιά (+78%). Αντιθέτως, δεν αναμένεται κινητικότητα από Δήμους της Αττικής, που είδαν μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών όπως για παράδειγμα το Π. Φάληρο.

Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν, πάντως, με νόημα ότι “η υποβολή γνώμης με νέα στοιχεία δεν συνεπάγεται διορθώσεις μόνο προς τα κάτω”, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κάποιοι μπορεί να πάνε για μαλλί και να βγούνε κουρεμένοι ήτοι να βγουν από τη διαδικασία με μεγαλύτερες αυξήσεις Τιμών.

Ειδήσεις σήμερα:

Φονική παράσυρση: Δωρίζονται τα όργανα της 21χρονης φοιτήτριας

Κορονοϊός - σχολεία: “Τέλος” στα σενάρια για επιστροφή της μάσκας

Κολωνός: Ο 5χρονος δίνει “μάχη για την ζωή” του - Συνελήφθη ο πατέρας του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία “Μπάρμπαρα” - Κυριακή: πυκνή χιονόπτωση και “βουτιά” της θερμοκρασίαςΧθες 16:27 | Ειδήσεις

Επιδείνωση των συνθηκών και στην Αττική προβλέπει η ΕΜΥ. Που και πότε θα είναι εντονότερα τα φαινόμενα, με χιόνια και σε πεδινές περιοχές. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Ο Χαρδαλιάς στο αεροπλανοφόρο “George H.W. Bush” στον Φαληρικό Όρμο (εικόνες)Σήμερα 06:50 | Ειδήσεις

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροπλανοφόρου και για το εύρος των αποστολών που είναι ικανό να αναλάβει.

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι (βίντεο)Χθες 21:58 | Ειδήσεις

Η ανακοίνωση των Αμερικανών αξιωματούχων για το κινεζικό μπαλόνι, που προκάλεσε ακόμα και κλείσιμο αεροδρομίων. Τα βίντεο με τη ρίψη του.

Καταδίωξη στην Κω: Καταδρομέας του τουρκικού Στρατού ο ένας συλληφθείςΧθες 19:27 | Ειδήσεις

Αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΝΤ1 για τον έναν από τους συλληφθέντες μετά την καταδίωξη στην Κω.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Χαρδαλιάς στο αεροπλανοφόρο “George H.W. Bush” στον Φαληρικό Όρμο (εικόνες)06:52Σεισμός στη Χιλή06:37Σημεία για rapid test δωρεάν την Κυριακή06:23Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” - Κυριακή: πυκνή χιονόπτωση και “βουτιά” της θερμοκρασίας06:08Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: “επί ποδός” οι Αρχές για την επέλαση του χιονιά23:59Τζένιφερ Άνιστον και Τζούλια Ρόμπερτς συμπρωταγωνίστριες σε νέα ταινία23:46Άρης: “Σκούρα” τα πράγματα για τον Πάρντιου23:35Μαγνησία: τον βρήκε απανθρακωμένο ο αδερφός του στο κρεβάτι του23:24Μηνιγγίωμα εγκεφάλου: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται23:11Amalin: Ρομανί κουζίνα στο πρώτο εστιατόριο Ρομά (εικόνες)22:57Τσαβούσογλου: στο Αιγαίο κάνουμε τα απαραίτητα βήματα εναντίον αυτών που εποφθαλμιούν στα δικαιώματα μας22:44Κακοκαιρία ΗΠΑ: Έως – 78 βαθμοί Κελσίου η θερμοκρασία (εικόνες)22:30Αντιτρομοκρατική: η απόρρητη έκθεση για την ακροδεξιά στην Ελλάδα22:17Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι (βίντεο)22:03Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: Ο ΔΕΔΔΗΕ για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος21:49Basket League: Ο Άρης έβαλε... φρένο στην ΑΕΚ21:35“Qatar Gate” - Δημητρακόπουλος: η Καϊλή υπέστη “βασανιστήρια” στη φυλακή21:22Ιωνικός: Νίκη “χρυσάφι” κόντρα στον Άρη 21:08Κίσσαβος: μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό ατόμων20:54Καλλιθέα: Συμμορία έκλεβε μοτοσικλέτες20:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο