LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 28 Νοεμβρίου 2022 14:57

Χειρουργική παγκρέατος: νεότερες εξελίξεις

Γράφει ο Γεώργιος Τζίμας, Χειρουργός, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος & Χοληφόρων ΥΓΕΙΑ.

πάγκρεας

Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα αυτού του νεοπλάσματος έχει αυξηθεί δραματικά, επηρεάζοντας ολοένα και νεαρότερες ηλικίες. Η πιθανότητα δε ανάπτυξης καρκίνου παγκρέατος κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι της τάξης του 1,6%.

Παρόλα αυτά, η πενταετής επιβίωση καθώς και η πιθανότητα ίασης από αυτό το νεόπλασμα έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας το 35% (πρακτικά 1 στους 3) για τα αρχικά στάδια της νόσου. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της επιτυχίας οφείλεται στις εξελίξεις στον τομέα της Παθολογικής Ογκολογίας με τη χρήση νέων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, προεγχειρητικά αλλά και μετεγχειρητικά. Εντούτοις, αυτό που έχει αλλάξει δραματικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος είναι η εγχειρητική προσέγγιση αυτών των νεοπλασμάτων.

Η εγχειρητική προσέγγιση του καρκίνου του παγκρέατος 

Καλύτερη σταδιοποίηση των παγκρεατικών νεοπλασμάτων

Αρχικά, οι χειρουργοί έχουν τη δυνατότητα καλύτερης σταδιοποίησης των παγκρεατικών νεοπλασμάτων με τη χρήση ειδικών αξονικών ή και μαγνητικών τομογραφιών που καταδεικνύουν με ακρίβεια τη σχέση του όγκου με μεγάλα αγγεία της περιοχής (άνω μεσεντέριος φλέβα ή αρτηρία και αλλήρειος τρίποδας). Αυτή η δυνατότητα, σε προχωρημένες καταστάσεις (τοπικά προχωρημένα νεοπλάσματα), επιτρέπει τη χρήση προεγχειρητικής χημειοθεραπείας ή και ακτινοθεραπείας με στόχο τη συρρίκνωση του όγκου και την επιτυχή χειρουργική αφαίρεσή του.

Πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης

Επίσης, με τη χρήση πρωτοκόλλων ταχείας ανάρρωσης (Enhancer Recovery After Surgery Protocol), όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στο Τμήμα Χειρουργικής Ήπατος & Χοληφόρων του ΥΓΕΙΑ, που βασίζονται σε συγκεκριμένες αναισθητικές, εγχειρητικές και μετεγχειρητικές στρατηγικές, οι παγκρεατεκτομές έχουν καταστεί χειρουργεία ρουτίνας με γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς και μικρή παραμονή στο νοσοκομείο.

Αντικατάσταση αγγείων με φλεβικά ή συνθετικά μοσχεύματα

Επιπλέον, όγκοι οι οποίοι διηθούν μεγάλα αγγεία όπως η πυλαία φλέβα ή η άνω μεσεντέριος φλέβα μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια, με αντικατάσταση των αγγείων αυτών με φλεβικά ή συνθετικά μοσχεύματα (όπως στις επεμβάσεις καρδιάς για στεφανιαία νόσο) και θεωρούνται πλέον επεμβάσεις ρουτίνας σε εξειδικευμένα Τμήματα Χειρουργικής Ήπατος και Παγκρέατος όπως του ΥΓΕΙΑ. Το ίδιο ισχύει υπό προϋποθέσεις και για όγκους που διηθούν τον αλλήρειο τρίποδα, δηλαδή την αρτηρία που τροφοδοτεί τον σπλήνα, το στομάχι και το συκώτι.

Ρομποτική αφαίρεση των όγκων του παγκρέατος

Μια ακόμα σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος είναι η εφαρμογή της ρομποτικής πλατφόρμας (ρομποτική χειρουργική) στην αφαίρεση των όγκων του παγκρέατος. Η χρήση του ρομπότ για επιλεγμένους όγκους του σώματος αλλά και της κεφαλής του παγκρέατος είναι μια καινοτομία που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και επιτρέπει να πραγματοποιούνται τα ίδια ογκολογικά χειρουργεία με μικρότερες τομές, λιγότερο περιεγχειρητικό στρες, λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς, επιτρέποντας επίσης όπου αυτό χρειάζεται και την ταχύτερη έναρξη της χημειοθεραπείας.

Το Τμήμα Χειρουργικής Ήπατος, Παγκρέατος και Χοληφόρων του ΥΓΕΙΑ έχει πραγματοποιήσει μεγάλη σειρά τέτοιων επεμβάσεων σε συνεργασία με διακεκριμένα κέντρα των ΗΠΑ. Βέβαια, ακόμα και για τους μη εγχειρήσιμους όγκους του παγκρέατος υπάρχει η δυνατότητα καταστροφής αυτών με τη διεγχειρητική χρήση ειδικών ηλεκτροδίων που διοχετεύουν υψίσυχνο ηλεκτρικό ρεύμα στον όγκο προκαλώντας καταστροφή αυτών. Η τεχνολογία αυτή, γνωστή και ως Irreversible Electroporation ή Nanoknife, φαίνεται πως σε επιλεγμένους ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και έχει εφαρμοστεί σε αρκετούς ασθενείς στο ΥΓΕΙΑ.

Διεπιστημονική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο

Τέλος, μάλλον η πιο σημαντική εξέλιξη στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος είναι η διεπιστημονική αντιμετώπιση (multidisciplinary approach) αυτών των νεοπλασμάτων, όπου με την καθοδήγηση των Χειρουργών  Ήπατος, Παγκρέατος, των Ογκολόγων και των Ακτινοθεραπευτών αποφασίζεται με σαφήνεια το καλύτερο «timing» των θεραπευτικών χειρισμών και της χειρουργικής παρέμβασης.

HHG - ΤΖΙΜΑΣ

*Άρθρο του Γεώργιου Τζίμα, Χειρουργού, Διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος & Χοληφόρων ΥΓΕΙΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Φονική παράσυρση: Δωρίζονται τα όργανα της 21χρονης φοιτήτριας

Κορονοϊός - σχολεία: “Τέλος” στα σενάρια για επιστροφή της μάσκας

Κολωνός: Ο 5χρονος δίνει “μάχη για την ζωή” του - Συνελήφθη ο πατέρας του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Μπάρμπαρα” - ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο για πυκνές χιονοπτώσεις και στην ΑττικήΣήμερα 12:03 | Ειδήσεις

Αναλυτική πρόγνωση για τις περιοχές που θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Προειδοποίηση για παγετό.

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: εφιαλτικός ο απολογισμός για τα θύματαΣήμερα 08:47 | Ειδήσεις

Ανείπωτη η οδύνη για την βιβλική καταστροφή απο τον χορό των Ρίχτερ. Φόβοι για πολλαπλασιασμό των θυμάτων, καθώς εκτιμάται ότι χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκωλβισμένοι στα χαλάσματα.

Πέθανε ο Μανούσος ΒολουδάκηςΣήμερα 12:38 | Ειδήσεις

Θλίψη προκάλεσε το άγγελμα θανάτου του Μανούσου Βολουδάκη, ο οποίος αφήνει πίσω του σύζυγο και τρία παιδιά.

#MeToo: Καταγγέλλουν ηλικιωμένο για ασέλγεια όταν ήταν ανήλικεςΣήμερα 11:04 | Τοπικά Νέα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διερεύνηση των καταγγελιών που έχουν κάνει ενήλικες σήμερα γυναίκες, για όσα περιγράφουν ότι βίωσαν όταν ήταν παιδιά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πέθανε ο Μανούσος Βολουδάκης12:41Σεισμός στην Τουρκία: διασώστες δίνουν νερό με καπάκι σε παιδί κάτω από τα χαλάσματα (βίντεο)12:27“Μπάρμπαρα” - ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο για πυκνές χιονοπτώσεις και στην Αττική12:13Τουρκία – Χρηματιστήριο: Αναστολή στη διαπραγμάτευση όλων των μετοχών11:59Πάτρα: Πυροβόλησε εξ επαφής αδέσποτο σκύλο11:46Πύλος: Έκλεψε το λάδι του νεκροταφείου11:32#MeToo: Καταγγέλλουν ηλικιωμένο για ασέλγεια όταν ήταν ανήλικες11:19Φθιώτιδα – Γλύφα: 40 πόντοι χιόνι δίπλα στο κύμα! (εικόνες)11:05Απεργία ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία στο λιμάνια10:52Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: Πολικό κρύο στη βόρεια Ελλάδα10:38“Καλάθι του νοικοκυριού”: η σύγκριση για τις τιμές της εβδομάδας10:25Σεισμός: Ο γιος του πυροσβέστη Νίκα που είχε σώσει τον μικρό Ανδρέα στο Αίγιο έσωσε παιδί στην Τουρκία (εικόνες)10:11Δίκη Φιλιππίδη: η απόφαση του δικαστηρίου για τον ηθοποιό09:59“The 2Night Show” - Μπάκας: Ο Μπισμπίκης, η κόρη του και ο καβγάς (βίντεο)09:46Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί09:32Βασιλίσσης Σοφίας: Τροχαίο με αστικό λεωφορείο09:19“The 2Night Show” - Βενέρη: Η “βασίλισσα” του Πατρινού Καρναβαλιού και οι... αποκαλύψεις (βίντεο)09:05Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: εφιαλτικός ο απολογισμός για τα θύματα08:52ΝΒΑ – ΛεΜπρόν Τζέιμς: Ο “Βασιλιάς” έγραψε… Ιστορία08:38Rapid test δωρεάν την Τετάρτη σε 183 σημεία08:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο