LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 06 Ιουλίου 2022 19:44

Κικίλιας: Η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης λόγω τουρισμού

Ο υπουργός Τουρισμού μίλησε για τα αισιόδοξα, όπως είπε, στοιχεία που προκύπτουν από την καλή εκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου.

Βασίλης Κικίλιας - Economist
Στον καταλυτικό ρόλο και τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, στη θεματική με τίτλο: «Tourism in Greece and new sustainable goals». Ο υπουργός Τουρισμού στάθηκε στα αισιόδοξα, όπως είπε, στοιχεία που προκύπτουν από την καλή εκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου, τα οποία - όπως επισήμανε - ενισχύουν τις προσδοκίες ότι το τουριστικό μας προϊόν θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και δίνοντας σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας στάθηκε στην πρόσφατη πρόβλεψη του Economist Intelligence Unit, η οποία κάνει λόγο για ανάπτυξη στην Ελλάδα μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης λόγω των επιδόσεων στον τουρισμό, αλλά και στις τελευταίες προβλέψεις της βρετανικής HSBC, η οποία μιλά για ισχυρή ανάπτυξη 6,5% -από 4%- για φέτος στην Ελλάδα, χάρη στη δυναμική που εμφανίζει ο τουριστικός κλάδος. «Το τουριστικό μας προϊόν αναδεικνύεται στο ισχυρό χαρτί της φετινής χρονιάς. Και αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά με σχέδιο, μεθοδικότητα, σκληρή δουλειά και σωστή προετοιμασία», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Αναφερόμενος στη θεματική του συνεδρίου, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η στροφή της Ελλάδας σε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο αποτελεί άμεση κυβερνητική προτεραιότητα. «Και μαζί με τους φορείς του υπουργείου έχουμε, ήδη, προχωρήσει στην υλοποίηση της στρατηγικής μας προς αυτή τη κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στο παράδειγμα των εμβληματικών projects στην Αστυπάλαια, τη Χάλκη και την Τήλο που υλοποιούν στην πράξη -όπως επισήμανε- τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής αυτονομίας, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της χώρας και καθιστώντας την Ελλάδα πρωτοπόρο στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. «Αντίστοιχα σχέδια δράσης έχουν εκπονηθεί και για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, δύο από τα νησιά μας που αποτελούν προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, κάνοντας λόγο για δράσεις οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη βασικών έργων υποδομής, την διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού ζητήματος. «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε - πανδημία, ενεργειακή και πληθωριστική κρίση - η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης. Το ίδιο κάνουμε και για το τουριστικό μας προϊόν, μέσα από τη στενή συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και με βασικό μας μέλημα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων, την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη, αλλά και την αύξηση των τουριστικών μας εσόδων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.

Κοινωνικος  Τουρισμός

Ξεχωριστή μνεία έκανε ο κ. Κικίλιας στη συνεργασία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού, τον Απρίλιο, με τον τεχνολογικό κολοσσό της Google για την επιτάχυνση του πράσινου και βιώσιμου μετασχηματισμού του τουριστικού κλάδου της Ελλάδας, καθώς και στη χρηματοδότηση - ύψους 1 εκατ. δολαρίων - από το Google.org για την υποστήριξη οργανισμών που βοηθούν κοινωνικές επιχειρήσεις στη χώρα μας, με έμφαση στη βιωσιμότητα και τον οικοτουρισμό. «Η στροφή σε όρους αειφορίας και στον τουρισμό, δεν αποτελεί κενό γράμμα, καθώς - σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΙΤΕΠ για λογαριασμό της Google και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος - τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες ξενοδοχείου θεωρούν την εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας ιδιαιτέρως κρίσιμη για το μέλλον της επιχείρησής τους», πρόσθεσε ο υπουργός Τουρισμού.

Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στον Ειδικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για τον τουρισμό, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί, όπως τόνισε, το πρώτο βήμα προκειμένου να δημιουργηθούν οι σωστές υποδομές, να απαλειφθεί το φαινόμενο της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης, να προστατευθούν οι φυσικές ομορφιές του τόπου μας και να τονωθεί περαιτέρω η εγχώρια επιχειρηματικότητα. Τέλος, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε τη στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Τουρισμού για το άνοιγμα νέων προορισμών δώδεκα μήνες τον χρόνο, την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, καθώς και νέων επενδύσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε στα έργα -άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ- μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ιαματικό, τον ορεινό και τον καταδυτικό τουρισμό, πεδία δηλαδή που σχετίζονται άμεσα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης για «ένα πιο καθαρό και πιο πράσινο μέλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Γιατί, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, των εταίρων και των επενδυτών, στα τρία αυτά χρόνια, έχει αποδείξει στην πράξη ότι αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη δύναμη που μπορεί και θα συνεχίσει να πηγαίνει την Ελλάδα μπροστά», κατέληξε ο υπουργός Τουρισμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα – Λέων: Δεν αμφιβάλει κανείς ότι έχουμε τρεις ανθρωποκτονίες

Ζάκυνθος: Καβγάδισαν και τον... έσπασαν στο ξύλο

Μάλια: Αποφυλακίζεται ο πατέρας που είχε συλληφθεί για τον βιασμό της κόρης του - Τι έδειξε το DNA

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓυναικοκτονία Περιστέρι: Προφυλακιστέος ο σύντροφος της ΝικολέταςΣήμερα 17:03 | Ειδήσεις

Στη φυλακή οδηγείται ο νεαρός σύντροφος της Νικολέτας, ο οποίος ομολόγησε τη δολοφονία της 17χρονης.

Ερντογάν για “Αμπντουλχαμίντ Χαν”: δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανένανΣήμερα 16:54 | Ειδήσεις

Φιέστα Ερντογάν στον απόπλου του τέταρτου τουρκικού γεωτρύπανου. Πού βρίσκεται.

Σακελλαροπούλου για παρακολουθήσεις: Επιβάλλεται άμεση και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσηςΣήμερα 14:46 | Ειδήσεις

"Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας" δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κορονοϊός: Τα κρούσματα της εβδομάδαςΣήμερα 15:03 | Ειδήσεις

Πόσοι είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ. Πόσες είναι οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Πόσοι είναι συνολικά οι θάνατοι στην Ελλάδα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ευλογιά των πιθήκων: Η κατάσταση της υγείας του 27χρονου19:26Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε sold out με Σλάβια19:11Φωτιά στο Σουφλί: Εκκενώθηκε στρατιωτικό φυλάκιο 18:57Αγγελική Βαρελλά: Πέθανε η συγγραφέας18:44Λουτράκι: Υπάλληλος του Δήμου έπεσε από καλάθι γερανού και σκοτώθηκε18:30ΑΔΑΕ για παρακολούθηση Ανδρουλάκη: Υπάρχουν ευρήματα, η έρευνα συνεχίζεται18:17Missing alert για την εξαφάνιση 8χρονης18:03Η Σερένα Γουίλιαμς ανακοίνωσε πως αποσύρεται από το τένις17:50Φωτιά στο Δομοκό: Μάχη σε δύο μέτωπα17:36Ερντογάν για “Αμπντουλχαμίντ Χαν”: δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από κανέναν17:23Γυναικοκτονία Περιστέρι: Προφυλακιστέος ο σύντροφος της Νικολέτας17:10Διονύσης Σιμόπουλος: Το τελευταίο αντίο στον κορυφαίο αστροφυσικό (εικόνες)16:56Μετρό - Εξάρχεια: Ένταση στην έναρξη των εργασιών παρουσία της αστυνομίας (εικόνες)16:43Κορονοϊός - Λύματα: Αύξηση ιικού φορτίου έως 224%16:29Μεταλλάξεις κορονοϊού: Τα νέα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα16:19Κορονοϊός: ο “χάρτης” με τα κρούσματα της εβδομάδας16:02Κορονοϊός: Τα κρούσματα της εβδομάδας15:48Αντίπαξοι: Βυθίστηκε το ιστιοφόρο που τυλίχθηκε στις φλόγες (εικόνες)15:35“Ώρα Αλληλεγγύης”: ΑΝΤ1 και Ερυθρός Σταυρός ενώνουν δυνάμεις για τους πυρόπληκτους15:23Σακελλαροπούλου για παρακολουθήσεις: Επιβάλλεται άμεση και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης15:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο