LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 30 Μαΐου 2022 23:10

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Πεπτικού Συστήματος: Πρόληψη Καρκίνου του Παχέος Εντέρου

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού Συστήματος αποτελεί κρίκο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της 2ης αιτίας θανάτου από κακοήθεια παγκοσμίως.

HHG - Ζαμπιαδάκης

Στις 29 Μαΐου του 1958, τελευταία ημέρα του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, αποφασίστηκε η ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας και η 29η Μαΐου ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού Συστήματος. Κάθε χρόνο η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι αφιερωμένη σε ένα επίκαιρο θέμα της γαστρεντερολογίας και σκοπός του οργανισμού είναι μέσω εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών να ευαισθητοποιείται τόσο η ιατρική κοινότητα όσο και το ευρύ κοινό πάνω στις τελευταίες επιδημιολογικές και επιστημονικές εξελίξεις. 

«H συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 έχει διαταράξει σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινότητας, με τα προγράμματα προ-συμπτωματικού, προληπτικού ελέγχου να μην αποτελούν εξαίρεση. Οι νεοπλασίες ωστόσο αποτελούν τη 2η αιτία θανάτου παγκοσμίως και στο πλαίσιο αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας αποφάσισε φέτος η ημέρα να είναι αφιερωμένη στην Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου.

HHG - Ζαμπιαδάκης


Φαίνεται πως καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη να αναπτύξουμε, να ενισχύσουμε και να επαναφέρουμε (αν τυχόν διακόπηκαν λόγω της πανδημίας) προγράμματα πρόληψης για τον κολοορθικό καρκίνο και ταυτόχρονα να κατανοήσουμε και να περιορίσουμε τους διαιτητικούς και περιβαλλοντολογικούς εκείνους παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της συγκεκριμένης νεοπλασίας», επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Ζαμπιαδάκης, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Γ’ Γαστρεντερολογικής-Ηπατολογικής Κλινικής του Metropolitan General.


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την 2η αιτία θανάτου από κακοήθεια παγκοσμίως. Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αναπτύσσεται στο έδαφος προκαρκινικών αλλοιώσεων (αδενωματώδεις πολύποδες) και στα αρχικά στάδια δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Ένας προ-συμπτωματικός έλεγχος, προσφέρει τη δυνατότητα έγκαιρης αφαίρεσης των προκαρκινικών αυτών αλλοιώσεων πριν δημιουργηθεί η κακοήθεια ή επιτρέπει τη διάγνωση του καρκίνου σε πρωϊμότερο στάδιο με αποτέλεσμα την αποφυγή της νοσηρότητας πολύπλοκων χειρουργικών και ογκολογικών παρεμβάσεων για την επίτευξη της ίασης.

Ο προληπτικός έλεγχος απευθύνεται στα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 50 και 75 ετών, όπου αναμένεται στο 25% των περιπτώσεων να ανευρεθεί αδενωματώδης πολύποδας. Ωστόσο, λόγω της αύξησης της επίπτωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεαρότερες ηλικίες αναμένεται στο άμεσο σχετικά μέλλον η μείωση του ηλικιακού ορίου στα 45 έτη.
Η απόφαση για τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου στα άτομα άνω των 75 ετών εξατομικεύεται. Στις πληθυσμιακές ομάδες με προδιαθεσικούς παράγοντες όπως είναι το οικογενειακό ιστορικό, η παρουσία συγκεκριμένων γενετικών συνδρόμων και οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος Crohn και ελκώδης κολίτιδα) ακολουθείται ένα διαφορετικό, ενίοτε εξατομικευμένο χρονοδιάγραμμα επιτήρησης.

Διάφορες μέθοδοι προ-συμπτωματικού ελέγχου στο γενικό πληθυσμό έχουν μελετηθεί διεξοδικά, όπως η εξέταση των κοπράνων για παρουσία λανθάνουσας αιμορραγίας, η ορθοσιγμοειδοσκόπηση σε συνδυασμό με εξέταση για παρουσία λανθάνουσας αιμορραγίας, η κολονοσκόπηση και η αξονική κολονογραφία, με κάθε μία να εμφανίζει προτερήματα και μειονεκτήματα. Η κολονοσκόπηση είναι μία επεμβατική εξέταση και θεωρείται η εξέταση με την υψηλότερη ευαισθησία, παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισης των προκαρκινικών αλλοιώσεων και λήψης βιοψιών. Η εφαρμογή των πλέον σύγχρονων ενδοσκοπικών και αναισθησιολογικών μεθόδων έχει καταστήσει τον κίνδυνο επιπλοκών ιδιαίτερα χαμηλό και η εξέταση διενεργείται ανώδυνα με σύγχρονο, υψηλής ευκρίνειας εξοπλισμό.

«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η δυτικού τύπου δίαιτα φαίνεται ότι συνδέονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Υπάρχει μία πληθώρα μελετών παρατήρησης που συσχετίζουν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου με την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη και την αντίσταση στην ινσουλίνη, το κάπνισμα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και τη μακροχρόνια και συχνή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος. Αντίθετα, διάφορες μελέτες παρατήρησης καταδεικνύουν σημαντικό όφελος από την τακτική σωματική άσκηση, την αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και την ικανή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο προστατευτικός ρόλος από τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του καφέ, την κατανάλωση σκόρδου και ψαριών υποστηρίζεται επίσης από συγκεκριμένες μελέτες.

Ο κολοορθικός καρκίνος αποτελεί μία σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον παγκόσμιο πληθυσμό. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, ακολουθώντας τις επιταγές της μεσογειακής δίαιτας και η επιλογή του έγκαιρου προληπτικού ελέγχου, αποτελούν την καλύτερη δυνατή παρέμβαση για τη δραματική μείωση της επίπτωσης και της νοσηρότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου», καταλήγει ο κ. Ζαμπιαδάκης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓεωργιάδης: το γιορτινό “καλάθι του νοικοκυριού”, τα παιχνίδια και τα επιτόκιαΣήμερα 07:28 | Ειδήσεις

Ποια προϊόντα θα αφορά το “καλάθι” των επόμενων εβδομάδων. Τι λέει για παιχνίδια, καυσόξυλα, πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και προμήθειες τραπεζών. Τι απαντά στον δικηγόρο του π. Αντωνίου για την “Κιβωτό”.


 

Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Τον “τύφλωσαν” η παθολογική ζήλεια και τα ναρκωτικάΣήμερα 09:02 | Ειδήσεις

Ο δράστης φέρεται να πυροβόλησε το θύμα του και να πήγε βόλτα πριν παραδοθεί. Η ανάρτηση που έκανε στα social μετά το έγκλημα.

“Κιβωτός του Κόσμου” - Σταμάτης: Μάζευαν λεφτά και δεν έκαναν έργο για τα παιδιά (βίντεο)Σήμερα 08:18 | Ειδήσεις

Αιχμές για τις δωρεές και τις πρακτικές αντιμετώπισης των ανήλικων, άφησε ο Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας. Τι είπε για τις επανα - βαπτίσεις παιδιών, τις αναδοχές και το σχολείο που πολλά παιδιά άφηναν στην μέση.


 


 

Κριάρι τραυμάτισε σοβαρά γυναίκα στη σπονδυλική στήληΣήμερα 09:52 | Ειδήσεις

Η άτυχη γυναίκα πήγε να μαζέψει πορτοκάλια στο κτήμα της και βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένη στο νοσοκομείο, χτυπημένη από κριάρι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ελληνοτουρκικά - Οικονόμου: ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της Ελλάδας10:41ΝΒΑ: Οι “μισοί” Μπακς νίκησαν τους Χόρνετς10:28Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Οδηγός για αιτήσεις, θέσεις και εξετάσεις10:14Κριάρι τραυμάτισε σοβαρά γυναίκα στη σπονδυλική στήλη10:01Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού: Εκδήλωση του ΕΕΣ για τους “Ήρωες της διπλανής πόρτας”09:47Κατεχάκη: Τροχαίο με 5 τραυματίες09:33Γεωργιάδης: το γιορτινό “καλάθι του νοικοκυριού”, τα παιχνίδια και τα επιτόκια09:20Γυναικοκτονία στον Πειραιά: Τον “τύφλωσαν” η παθολογική ζήλεια και τα ναρκωτικά09:06ΔΙΜΕΑ: Βαριά πρόστιμα σε μαγαζιά και βενζινάδικα08:52Κυβερνητικό τελεσίγραφο σε τράπεζες για δάνεια, καταθέσεις και προμήθειες08:39Εμπρηστική επίθεση σε εταιρεία και μολότοφ κατά αστυνομικών και πυροσβεστών08:25“Κιβωτός του Κόσμου” - Σταμάτης: Μάζευαν λεφτά και δεν έκαναν έργο για τα παιδιά (βίντεο)08:12ΙΕΛΚΑ: Οι καταναλωτές “κόβουν” τρόφιμα και ρεύμα για να τα βγάλουν πέρα07:58Ουκρανία - Σιτάρι: Η Ρωσία “μάζεψε” εκατομμύρια τόνους07:45Πελέ: Αγωνία για τον θρύλο - Νέο ιατρικό ανακοινωθέν07:31Αγία Βαρβάρα: Τα φρικτά βασανιστήρια και ο αποκεφαλισμός από τον πατέρα της07:17Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ (εικόνες)07:03Τροχαίο - Θεσσαλονίκη: Σοβαρά τραυματίστηκε νεαρός που παρασύρθηκε από φορτηγάκι06:50Μουντιάλ 2022: οι μεταδόσεις της Κυριακής σε ΑΝΤ1 και ANT1+06:36Σημεία για rapid test δωρεάν την Κυριακή06:22
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο