LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 26 Μαΐου 2022 18:05

Νέες Τεχνικές στην Αρθροπλαστική ώμου

Γράφει ο Γεώργιος Πετρίδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Συνεργάτης ΣΤ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

χειρουργείο - εγχείρηση

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μια επέμβαση που δίνει λύση σε ανθρώπους που έχουν έντονο πόνο και σημαντικό περιορισμό της κίνησης του ώμου, αποτελεί δε την τρίτη συχνότερη αρθροπλαστική μετά από αυτές του ισχίου και του γόνατος.

Η πρώτη προσπάθεια αντικατάστασης της άρθρωσης του ώμου αναφέρεται ιστορικά ότι έγινε στη Γαλλία το 1800. Στη σύγχρονη εποχή η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία ήδη από τη δεκαετία του ’50 αλλά τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην αρθροπλαστική του ώμου ήταν ραγδαίες. Η εμφάνιση νέων τεχνικών και εμφυτευμάτων, καθώς και η χρήση νέων τεχνολογιών όπως τα συστήματα πλοήγησης (navigation),  η ρομποτική και η επαυξημένη πραγματικότητα έδωσαν νέα ώθηση σε μια ήδη επιτυχημένη και καταξιωμένη επέμβαση βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο το χειρουργικό αποτέλεσμα.

Σε ποιους απευθύνεται;

Υποψήφιοι για αρθροπλαστική ώμου είναι ασθενείς οι οποίοι έχουν πόνο και δυσκολία στην κίνηση του ώμου τους σε βαθμό που να  επηρεάζεται η καθημερινότητά τους και η ποιότητα της ζωής τους. Κοινό χαρακτηριστικό είναι η σημαντική φθορά της άρθρωσης η οποία αποτυπώνεται, τόσο στην κλινική εξέταση, όσο και στον απαραίτητο απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφίες, μαγνητική, αξονική τομογραφία). Επίσης, υποψήφιοι είναι ασθενείς που έχουν συντριπτικά κατάγματα στον ώμο οι οποίοι μπορούν με μια αρθροπλαστική ώμου να έχουν ένα άμεσο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Είναι πάντα απαραίτητη η επέμβαση;

Υπάρχουν και μη χειρουργικές λύσεις για τους ασθενείς με πόνο και δυσκολία στην κίνηση του ώμου όπως η λήψη παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, οι εγχύσεις στην άρθρωση του ώμου, οι φυσικοθεραπείες και η τροποποίηση των δραστηριοτήτων ώστε να αποφεύγονται κινήσεις που προκαλούν πόνο και δυσφορία. Ωστόσο, αν οι επιλογές αυτές δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα τότε η αρθροπλαστική του ώμου μπορεί να δώσει τη λύση και να επαναφέρει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Αρθροπλαστική ώμου

Η αρθροπλαστική ώμου είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων του ώμου με τεχνητές προθέσεις οι οποίες είναι κατασκευασμένες από εξαιρετικά υψηλής ποιότητας μεταλλικά, κεραμικά και πλαστικά υλικά. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθροπλαστικής ώμου και η επιλογή του τύπου της αρθροπλαστικής γίνεται μετά από συζήτηση με τον ασθενή, κατά την οποία ο εξειδικευμένος ιατρός προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία ώστε η αντιμετώπιση να είναι απόλυτα εξατομικευμένη και ο ασθενής να απολαμβάνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και περιοχική αναισθησία για καλύτερο έλεγχο του πόνου μετά το χειρουργείο. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου δύο ώρες και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για ένα βράδυ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξέλθει ακόμα και την ίδια μέρα του χειρουργείου.

Ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης το οποίο περιλαμβάνει τη συνεργασία ασθενούς, φυσικοθεραπευτή και ιατρού προκειμένου να αποκτηθεί με ασφάλεια το επιθυμητό αποτέλεσμα μετά από μια αρθροπλαστική ώμου, δηλαδή η κίνηση του ώμου χωρίς πόνο. Στόχος είναι ο ασθενής να είναι ασφαλής και ανεξάρτητος το συντομότερο δυνατό.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε πλέον στα χέρια μας συστήματα με τα οποία μπορούμε να απεικονίσουμε με ακρίβεια τη διαφορετική ανατομία του κάθε ασθενούς και να δημιουργήσουμε εξατομικευμένα τρισδιάστατα μοντέλα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ξέρουμε ήδη πριν από το χειρουργείο ποια υλικά αρθροπλαστικής είναι κατάλληλα για τον κάθε ασθενή, δηλαδή τι τύπος και τι μέγεθος υλικών θα χρησιμοποιηθεί. Μπορούμε επίσης να προγραμματίσουμε πριν από την επέμβαση την ακριβή θέση τοποθέτησης των υλικών έτσι ώστε να ταιριάζει απόλυτα στην ανατομία του κάθε ασθενούς, ενώ τέλος, έχουμε τη δυνατότητα και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου να επιβεβαιώσουμε την ακριβή τοποθέτηση των υλικών της αρθροπλαστικής.

Τα αποτελέσματα των αρθροπλαστικών ώμου έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και σε αυτό αναμένεται να συνεισφέρουν και οι ρομποτικές τεχνικές που έχουν εισαχθεί πρόσφατα στη χειρουργική του ώμου αυξάνοντας την ακρίβεια των επεμβάσεων και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για λιγότερες επιπλοκές και καλύτερα αποτελέσματα. Η αρθροπλαστική ώμου, εφόσον πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό και επί των κατάλληλων ενδείξεων μπορεί να προσφέρει ένα άριστο αποτέλεσμα για τον ασθενή ο οποίος θα ανακτήσει την ποιότητα ζωής του.

HHG - ΠΕΤΡΙΔΗΣ

*Άρθρο του Γεώργιου Πετρίδη, Ορθοπαιδικού Χειρουργού, Συνεργάτη ΣΤ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟΗΕ: Επιστολή της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά - Η απάντηση της ΑθήναςΣήμερα 05:59 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει στην προκλητική επιστολή της η Άγκυρα, σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Πως απαντούν διπλωματικές πηγές

Πολυτεχνειούπολη: προφυλακίστηκαν 7 από τα μέλη των συμμοριώνΣήμερα 06:48 | Ειδήσεις

Σταδιακά γίνεται η απολογία των συλληφθέντων, που ανήκαν σε ομάδες με εγκληματική δράση, που είχαν ως βάση την Πολυτεχνειούπολη. Στο Αυτόφωρο παραπέμφθηκαν αρκετοί άλλοι συλληφθέντες.

ΟΗΕ - Ουκρανία: Η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα που την καταδίκαζεΣήμερα 07:39 | Ειδήσεις

Τέσσερις χώρες απείχαν από την ψηφοφορία, στηρίζοντας τον Πούτιν για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών. Νέα όπλα στέλνουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο.

Καβάλα: Πισώπλατα και από πολύ κοντά πυροβόλησε την πρώην σύντροφό του και το μωρό τουςΧθες 19:32 | Ειδήσεις

Ποια είναι τα πρώτα ευρήματα από την αυτοψία στον τόπο του φονικού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΟΗΕ - Ουκρανία: Η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα που την καταδίκαζε07:44Ολυμπιακός: Ο Κασάμι γύρισε στο λιμάνι07:31“Υγεία πάνω απ’ όλα”: εγκυμοσύνη, ρήξη μηνίσκου και εφηβοφωνία07:17Χιλή: κατάρρευση εξέδρας σε γήπεδο (εικόνες)07:04Πολυτεχνειούπολη: προφυλακίστηκαν 7 από τα μέλη των συμμοριών06:50Rapid test δωρεάν το Σάββατο σε 22 σημεία06:36ΟΗΕ: Επιστολή της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά - Η απάντηση της Αθήνας06:23Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και άνοδος θερμοκρασίας το Σάββατο06:09Βούλα: Ανήλικοι χτύπησαν με μαχαίρι 14χρονο έξω από σχολείο23:59Απάτη: Έτσι πήραν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από ξενοδόχο23:47ΑΝΤ1: “Ο δρόμος για το Κατάρ” έρχεται το Σαββατοκύριακο 23:36Ο Μενέντεζ κατέθεσε τροπολογία που μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία23:23OHE: SOS για την ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας23:11Λάρισα: “θα σε σκοτώσω τώρα” απείλησε τη σύζυγό του και την ξυλοκόπησε22:56“Αγιά Σοφιά”: Η ΑΕΚ μπήκε στο σπίτι της22:42Πήλιο: Απειλούσε ότι θα κάψει την μητέρα του εάν δεν του δώσει λεφτά22:29Μπάιντεν: Θα υπερασπιστούμε “κάθε ίντσα” του ΝΑΤΟ - Ο Πούτιν ζορίζεται22:15ATP Finals: Ο Τσιτσιπάς… έκλεισε θέση22:01Βόλος: Γυναίκα μπήκε σε σχολείο και απειλούσε να μαχαιρώσει μαθητές21:33Βόλος: Συναγερμός για διαρροή φυσικού αερίου21:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο