LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 25 Μαΐου 2022 16:09

Νοσήματα θυρεοειδούς: Ενημέρωση και οδηγίες προσέγγισης

Γράφει η Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου, Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού Ομίλου ΥΓΕΙΑ.

Θυρεοειδής Αδένας - Εξέταση

Ο θυρεοειδής, είναι σημαντικός ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος και παράγει δύο  ορμόνες, την Τ3 και την Τ4, οι οποίες παρεμβαίνουν σε  σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού  μας.

Όταν δουλεύει σωστά, και δεν αλλάζει η δομή του, τον αγνοούμε εντελώς. Όταν όμως διαταράσσεται η λειτουργία του, ή η δομή του, δυσκολεύει τη ζωή μας, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η φυσιολογική λειτουργία του είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία όλου του οργανισμού μας και η διαταραχή της, εκδηλώνεται με συστηματικά  υποκειμενικά ενοχλήματα και αντικειμενικά ευρήματα.

Εκτός από τη διαταραχή της λειτουργίας του, προκύπτουν και προβλήματα στη δομή του (βρογχοκήλη, όζοι κ.ά.) που συνήθως δεν παρουσιάζουν σοβαρό υποκειμενικό ενόχλημα, που θα οδηγήσει τον ασθενή στο γιατρό. Για το λόγο αυτό, ο έλεγχος, όταν γίνεται, πρέπει να αφορά τόσο στη λειτουργία του, όσο και στη δομή του.

Αδρά τα νοσήματα του θυρεοειδούς, που αφορούν στη λειτουργία του είναι, ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή αύξηση ή ελάττωση της παραγωγής των ορμονών του και μπορεί να συνυπάρχουν, ή όχι, με διαταραχή της δομής του θυρεοειδούς πχ. Οζώδης βρογχοκήλη.

Κατά τον έλεγχο του θυρεοειδούς κρίνεται απαραίτητος και ο έλεγχος των παραθυρεοειδών ( ενδοκρινές όργανο παρακείμενο του θυρεοειδούς ,που εκκρίνει  την παραθορμόνη , σημαντική ορμόνη για τον έλεγχο του ασβεστίου στη κυκλοφορία). Η διαταραχή της λειτουργίας του και δομής μπορεί να περνά απαρατήρητη με εκδηλώσεις από διαφορετικά όργανα (ΠΧ. Κωλικοί νεφρών, οστεοπόρωση)

Επισημαίνω ιδιαίτερα προβλήματα που χρειάζονται προσοχή και επαγρύπνηση.

Θυρεοειδής και κύηση

Οι γυναίκες, κατά τη διάρκεια της κύησης, παρακολουθούν την θυρεοειδική λειτουργία σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα προ της κύησης, ενημερώνουν τον γιατρό τους, πριν την κύηση, ή όταν διαπιστωθεί, διότι πιθανά χρειάζεται προσαρμογή της θεραπείας.

Υποξεία θυρεοειδίτης

Θορυβώδης, αλλά καλοήθης πάθηση, που συνήθως εμφανίζεται με υψηλό πυρετό, έντονο πόνο στη περιοχή του λαιμού εξωτερικά, που αντανακλά ως το αυτί και πολλές φορές προηγείται ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Συχνά αποτελεί διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα. Έχει άριστη πορεία.

Βαρύς υπερθυρεοειδισμός και υποθυρεοειδισμός με εκδηλώσεις από το καρδιαγγειακό σύστημα. Χρειάζεται ενημέρωση των ασθενών με νοσήματα του θυρεοειδούς όταν πρέπει να λάβουν αντιαρρυθμικά φάρμακα,  χρησιμοποιούν ιωδιούχα η υπόκεινται σε διαγνωστικούς ελέγχους με χρήση ιωδιούχων σκευασμάτων..

Διογκώσεις (όζοι) στον θυρεοειδή

Αρκετές φορές διαπιστώνονται τυχαία ή μετά από ψηλάφηση, διογκώσεις στο θυρεοειδή (όζοι). Συνήθως είναι καλοήθεις αλλά ενίοτε συνυπάρχει καρκίνος του θυρεοειδούς, που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και με ασφάλεια , με τις σύγχρονες τεχνικές θυρεοειδεκτομής. Σε κάθε περίπτωση απευθύνεστε στον ενδοκρινολόγο προκειμένου να σας κατευθύνει σωστά και να λάβετε την ενδεδειγμένη κατά περίπτωση θεραπεία.  Επισημαίνω, ότι οι παθήσεις του θυρεοειδούς έχουν καλή εξέλιξη και η έγκαιρη αντιμετώπιση τους μας προφυλάσσει από μελλοντικά προβλήματα.

Κατά τη γνώμη μου, στο εύλογο ερώτημα, πόσο συχνά και πότε κάνουμε έλεγχο θυρεοειδούς, η απάντηση είναι: 

Όσον αφορά τον ορμονικό έλεγχο:

 • Κατά τη γέννηση (γίνεται αυτόματα σε όλα τα νεογνά στο μαιευτήριο).
 • Στην παιδική ηλικία, εφόσον έχει ενδείξεις ο θεράπων παιδίατρος.
 • Στην εφηβεία
 • Στην κύηση
 • Στην ενήλικο ζωή, ανάλογα με τις κλινικές ενδείξεις.
 • Συγχρόνως επιβάλλεται και κλινική εκτίμηση, καθώς και ψηλάφηση του θυρεοειδούς προκειμένου να ελεγχθεί η δομή του και επί ευρημάτων υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.
 • Η αντιμετώπιση δε των ανθρώπων εξατομικεύεται, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ηλικία, το φύλο, και τα συνυπάρχοντα νοσήματα.

Ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να έχουν σχέση με τον θυρεοειδή αδένα και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και να απευθυνόμαστε στον ειδικό ιατρό.

 • Αλλαγή βάρους( κυρίως απώλεια)
 • Ταχυκαρδία- αρρυθμίες
 • Έντονη κόπωση, ευερεθιστότητα, νωθρότητα, συναισθηματική αστάθεια
 • Διαταραχή του κύκλου στις γυναίκες
 • Διαταραχή από το γαστρεντερικό
 • Διόγκωση στη περιοχή του τραχήλου (λαιμός)
HHG - ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ


*Άρθρο της Βενετσάνας Ε. Κυριαζοπούλου, Ενδοκρινολόγου – Διαβητολόγου, Διευθύντριας Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού Ομίλου ΥΓΕΙΑ.
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚάτω Πατήσια - Άγιοι Ανάργυροι: Ο “πιστολέρο”, το βαρύ ποινικό παρελθόν και το... ξεκαθάρισμαΧθες 17:45 | Ειδήσεις

Γνώριμοι των Αρχών τρεις εκ των εμπλεκομένων στο μακελειό. Που στρέφονται οι έρευνες της Αστυνομίας. Το χρονικό του μακελειού.

Θέμης Αδαμαντίδης: Βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή που η σύντροφός του πέφτει θύμα βιαιοπραγίαςΧθες 20:14 | Ειδήσεις

Ο ΑΝΤ1 εξασφάλισε φωτογραφία όπου φαίνονται τα τραύματα της Βαρβάρας Κίρκη. Ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τον καλλιτέχνη είναι και όσα υποστηρίζει η πρώην σύζυγος του.​

Φωτιά στην Ηλεία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες (εικόνες)Χθες 22:40 | Τοπικά Νέα

Μαίνεται η φωτιά, που ξεκίνησε από την Αχαΐα και πέρασε στην Ηλεία. Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί. Τεράστια η προσπάθεια των πυροσβεστών.

Έγκλημα στην Αγία ΒαρβάραΧθες 21:35 | Ειδήσεις

Ο δράστης τηλεφώνησε στην Αστυνομία λέγοντας ότι επρόκειτο για ληστεία. Συγγενής της συζύγου του δράστη φέρεται να είναι ι νεκρός.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Αλεξάντρα Νταντάριο παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς της! (εικόνες)23:59Φωτιά στην Ηλεία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες (εικόνες)23:50Χαλκίδα: Φωτιά σε αποθήκη (εικόνες)23:39Κοπεγχάγη: “Πολλοί νεκροί” από τους πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο (εικόνες)23:26Άντριου Λόιντ Βέμπερ και Μπαντέρας συνεργάζονται για τους ισπανόφωνους23:12Πόλεμος στην Ουκρανία: 16 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν φαγητό και νερό22:59Μεσογειακοί Αγώνες: “χρυσός” ο Βαζαίος στα 200 μέτρα μικτή ατομική22:45Κούγιας: Το βίντεο αποδεικνύει την αθωότητα του Θέμη Αδαμαντίδη 22:32Πυροβολούσε από την ταράτσα του και συνελήφθη - Τον πρόδωσαν τα social media (εικόνες)22:19“Άγριες Μέλισσες”: τα τελευταία επεισόδια και το μεγάλο φινάλε (εικόνες)22:05Ρουβίκωνας: παρέμβαση στην Αμερικανική Πρεσβεία21:52Έγκλημα στην Αγία Βαρβάρα21:38Φωτιά στην Αχαΐα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες (εικόνες)21:25Rapid test δωρεάν τη Δευτέρα σε 176 σημεία21:11Τουρκία: Η notam – πρόκληση για το Αιγαίο και οι φήμες για την υγεία του Ερντογάν20:57Θέμης Αδαμαντίδης: Βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή που η σύντροφός του πέφτει θύμα βιαιοπραγίας 20:44Κοπεγχάγη: πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο20:31Λύτρας στον ΑΝΤ1: Ο Αδαμαντίδης είχε βιαιοπραγήσει και παλαιότερα κατά της συντρόφου του20:17ΟΗΕ - UNFICYP: νέα διαβούλευση για την ειρηνευτική δύναμη20:04Δένδιας: Δεν ετεροκαθοριζόμαστε με βάση τις επιδιώξεις της Tουρκίας19:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο