LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 27 Απριλίου 2022 17:15 | Ανανέωση: 27 Απριλίου 2022 21:45

Πόσο σημαντικό είναι η έγκυος να επιλέγει ένα ολοκληρωμένο νοσοκομείο για να γεννήσει;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Στάμου, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Β΄ Χειρουργικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ - Αναπλ. Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΜΗΤΕΡΑ.

Έγκυος - νοσοκομείο

Mία στις 60 εγκύους μπορεί να χρειαστεί να χειρουργηθεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης! Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε πάθηση, από οξεία σκωληκοειδίτιδα έως ένα ατύχημα και από αιμορροϊδοπάθεια έως σοβαρές ογκολογικές παθήσεις. Σε κάθε περίπτωση η αγωνία για τη γυναίκα και το περιβάλλον της είναι διπλή, καθώς πρέπει να προστατευτεί η ίδια αλλά και το παιδί.  Στο ΜΗΤΕΡΑ έχουμε το μεγαλύτερο μαιευτικό τμήμα και ένα εξαιρετικά έμπειρο τμήμα γενικής χειρουργικής, που θα είναι κοντά στην εγκυμονούσα σε κάθε περίπτωση.

Η εγκυμοσύνη είναι το πιο φυσιολογικό γεγονός της ζωής μας, αλλά δεν παύει να δημιουργεί αγωνία, άγχος και φόβο για την πιθανότητα να συμβεί κάτι απροσδόκητο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία της μητέρας και του παιδιού έρχεται από την αναβολή. Η έγκυος γυναίκα μπορεί να αναβάλει εξετάσεις οι οποίες δεν αφορούν την εγκυμοσύνη και αντίστοιχα να καθυστερήσει τη θεραπεία άλλων προβλημάτων. Επίσης, οι αλλαγές στο σώμα της γυναίκας κάνουν την κλινική εξέταση πιο δύσκολη, κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις αλλάζουν λόγω της εγκυμοσύνης, ενώ πολλές απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονικές και ακτινογραφίες απλώς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι πρέπει να απομονώνεται η έγκυος γυναίκα από τη γενική ιατρική.

Οξεία σκωληκοειδίτιδα στην έγκυο γυναίκα

Η συχνότερη μη γυναικολογική επέμβαση στην εγκυμοσύνη είναι η σκωληκοειδεκτομή. Χρειάζεται σε περίπου 1 στις 1.500 εγκυμοσύνες. Το πρόβλημα με την οξεία σκωληκοειδίτιδα στην εγκυμοσύνη είναι η καθυστέρηση στη διάγνωση, που θέτει σε κίνδυνο κατ’ αρχήν το έμβρυο. Το έμβρυο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε συνθήκες περιτονίτιδας και σήψης.

Κατά συνέπεια, η άμεση παρέμβαση και η χειρουργική επέμβαση είναι επιβεβλημένες. Στη διάγνωση βοηθά πολύ το υπερηχογράφημα αλλά και η μαγνητική τομογραφία. Όσο και αν ακούγεται επικίνδυνο, ακόμη και αξονική τομογραφία μπορεί να γίνει, καθώς η ακτινοβολία που δέχεται το έμβρυο σε σύγχρονους τομογράφους μπορεί να είναι ελάχιστη. Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανοικτά ή λαπαροσκοπικά, ανάλογα με την εμπειρία και την εκπαίδευση του χειρουργού αλλά και την εβδομάδα της κύησης. Στο ΜΗΤΕΡΑ, η λαπαροσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται με απόλυτη ασφάλεια στην έγκυο γυναίκα όταν η ιατρική ομάδα το θεωρεί σωστό και πάντα μετά από πλήρη ενημέρωση της γυναίκας.

Χολολιθίαση και Οξεία Χολοκυστίτιδα

Είναι η δεύτερη συχνότερη πάθηση που μπορεί να οδηγήσει την έγκυο γυναίκα στο χειρουργείο. Οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης αλλά και οι αυξομειώσεις του βάρους δημιουργούν εύκολα χολολιθίαση ή επιδεινώνουν μια ήδη υπάρχουσα χολοκυστοπάθεια.

Υπολογίζεται ότι 1 στις 3 γυναίκες που θα εμφανίσει συμπτώματα από χολολιθίαση στην εγκυμοσύνη, τελικά θα χειρουργηθεί. Καλό είναι γυναίκες με έντονα συμπτώματα να αντιμετωπίζονται νωρίς, διότι έχει διαπιστωθεί ότι, διαφορετικά, οδηγούνται σε πολλαπλές νοσηλείες και τελικά σε πρόωρο τοκετό. Επιπλοκές της χολολιθίασης όπως ο ίκτερος και η παγκρεατίτιδα πρέπει να οδηγούν σε χειρουργείο, ώστε να λύνεται οριστικά το πρόβλημα. Η χολοκυστεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης, χωρίς κίνδυνο για τη γυναίκα ή το έμβρυο.

Από την άλλη μεριά, γυναίκες που ανακαλύπτουν κατά την εγκυμοσύνη ότι έχουν πέτρες στη χοληδόχο κύστη αλλά δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, μπορούν με ασφάλεια να αναβάλουν την επέμβαση για μετά τον τοκετό.

Κήλες στην εγκυμοσύνη

Οι κήλες όσο προχωρά μια εγκυμοσύνη μπορεί να γίνονται όλο και πιο ενοχλητικές. Η μήτρα που μεγαλώνει μαζί με το έμβρυο αυξάνει την πίεση μέσα στην κοιλιά, με αποτέλεσμα μια μικρή κήλη που προϋπάρχει να προβάλλει περισσότερο. Οι επεμβάσεις για ομφαλοκήλες ή βουβωνοκήλες γενικά αναβάλλονται για μετά τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχουν έντονα συμπτώματα ή επιπλοκές. Τότε, το χειρουργείο είναι επιβεβλημένο και πρέπει να γίνει άμεσα. Σε κάθε περίπτωση έντονου πόνου ή περίσφιξης της κήλης, η γυναίκα πρέπει να εξετάζεται και να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Αιμορροϊδοπάθεια στην εγκυμοσύνη

Από τα πιο αθώα αλλά και βασανιστικά ταυτόχρονα προβλήματα της εγκυμοσύνης είναι οι παθήσεις του πρωκτού: αιμορροΐδες, ραγάδες και αποστήματα γίνονται ιδιαίτερα επώδυνα και εκνευριστικά όσο προχωρά η κύηση. Με συντηρητικά μέτρα προσπαθούμε να αναβάλουμε τη χειρουργική θεραπεία για την περίοδο της λοχείας. Κάποιες φορές όμως, αν η ταλαιπωρία είναι μεγάλη, μπορεί να πρέπει να χειρουργηθεί η γυναίκα ώστε να ανακουφιστεί από τους πόνους. Με μια γρήγορη επέμβαση και χρησιμοποιώντας όποια τεχνική χρειάζεται (εκτομή, απολίνωση, ραδιοσυχνότητες ή laser), μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, ώστε να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη χωρίς συνεχείς πόνους.

HHG - ΣΤΑΜΟΥ

*Άρθρο του Κωνσταντίνου Στάμου, Γενικού Χειρουργού, Διευθυντή Β Χειρουργικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ - Αναπλ. Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕυρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…Χθες 20:53 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει τη σταθερότητα της χώρας μας.

Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία”Χθες 23:21 | Ειδήσεις

Τι απαντάει ο Λευκός Οίκος στους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση.

Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)Χθες 22:31 | Ειδήσεις

Ο δράστης που έχει συλληφθεί, τον μαχαίρωσε μπροστά σε έντρομους πιστούς.  Εκτός από τον ιερέα μαχαίρωσε άλλα τρία άτομα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο