LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 25 Απριλίου 2022 16:21

Συχνές ερωτήσεις ασθενών με εμφυτεύσιμη συσκευή ελέγχου καρδιακού ρυθμού

Γράφει η Λήδα Πιερέττα Παπαβασιλείου, Καρδιολόγος – Ηλεκτροφυσιολόγος, Επιστημονική Συνεργάτις ΥΓΕΙΑ.


 

Καρδιά - βηματοδότης

Στη σύγχρονη εποχή οι εξελίξεις στην τεχνολογία και στις θεραπείες έχουν βελτιώσει σημαντικά τόσο το προσδόκιμο επιβίωσης όσο και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Όλο και περισσότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση και ανάγκη για εμφύτευση συσκευών ελέγχου του καρδιακού ρυθμού όπως βηματοδότες, απινιδωτές και συστήματα αμφικοιλιακής βηματοδότησης.

Παράλληλα, οι ίδιοι ασθενείς μπορεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους να χρειαστούν θεραπείες που η ύπαρξη εμφυτεύσιμης συσκευής να δημιουργεί απορίες ως προς τη διαχείριση του ασθενούς. Ας συγκεντρώσουμε τις πιο συχνές απορίες. 

Έχω βηματοδότη ή απινιδωτή…

Τι πρέπει να προσέχω όταν μπαίνω σε ένα νοσοκομείο;

Όσοι φέρουν εμφυτεύσιμη συσκευή ελέγχου καρδιακού ρυθμού πρέπει να αποφεύγουν χώρους με ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Στους χώρους του νοσοκομείου υπάρχει κατάλληλη σήμανση που απαγορεύει την είσοδο.

Μπορώ να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση;

Η ύπαρξη εμφυτεύσιμης συσκευής ελέγχου καρδιακού ρυθμού δεν αποτελεί αντένδειξη για καμία χειρουργική ή επεμβατική πράξη. Πριν την επέμβαση πραγματοποιείται έλεγχος της συσκευής και ανάλογα με τα ευρήματα ή τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν μπορεί να χρειαστεί να γίνει προγραμματισμός της συσκευής για τη διάρκεια της επέμβασης.

Ποιους πρέπει να ενημερώσω;

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό του χειρουργείου καθώς επίσης και τον οδοντίατρο αν πρόκειται να υποβληθείτε σε οδοντιατρική πράξη.

Μπορώ να υποβληθώ σε μαγνητική τομογραφία;

Το 2008 έγιναν στην Ευρώπη οι πρώτες εμφυτεύσεις βηματοδοτών συμβατών με μαγνητική τομογραφία και μερικά χρόνια αργότερα και απινιδωτών. Αν η εμφυτευμένη συσκευή που έχετε είναι MRI conditional (αναγράφετε πάνω στην ευρωπαϊκή κάρτα του ασθενή) μπορείτε να υποβληθείτε σε μαγνητική τομογραφία εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας. Πριν την μαγνητική τομογραφία γίνεται έλεγχος της συσκευής και κατάλληλος προγραμματισμός για να εισέλθετε στο χώρο της μαγνητικής τομογραφίας και μετά το τέλος της εξέτασης γίνεται επαναφορά των ρυθμίσεων της συσκευής. Το Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας του ΥΓΕΙΑ έχει συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την ασφαλή διαχείριση ασθενών με εμφυτευμένες συσκευές ελέγχου καρδιακού ρυθμού.

Αν η συσκευή μου δεν είναι συμβατή με μαγνητική τομογραφία μπορώ να υποβληθώ;

Σε γενικές γραμμές συστήνεται να αποφεύγετε η μαγνητική τομογραφία σε ασθενείς που φέρουν εμφυτεύσιμες συσκευές μη συμβατές με μαγνητικό πεδίο. Σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον κρίνετε από τους θεράποντες ότι δεν υπάρχουν άλλες διαγνωστικές επιλογές, ο ασθενής με κατάλληλες συνθήκες, ειδικό προγραμματισμό της συσκευής και με τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας θα μπορούσε να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία.

Πρέπει να κάνω ακτινοθεραπεία. Μπορώ;

Η ακτινοθεραπεία είναι πλέον μια αναγνωρισμένη και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για πολλές κακοήθεις νεοπλασίες. Η παρουσία εμφυτεύσιμης συσκευής δεν αποτελεί αντένδειξη για την εφαρμογή της θεραπείας αλλά χρήζει ιδιαίτερης προσοχής κατά το σχεδιασμό και τη εφαρμογή της θεραπείας. Η επίπτωση της θεραπευτικής ακτινοβολίας στις εμφυτευμένες συσκευές είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Πολλοί παράγοντες προσδιορίζουν συλλογικά την επίδραση της ακτινοθεραπείας σε μια εμφυτευμένη συσκευή.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Τύπος εμφυτευμένης συσκευής.
  • Απόσταση της εμφυτευμένης συσκευής από δέσμη ακτινοβολίας.
  • Είδος και ενεργειακό επίπεδο δέσμης ακτινοβολίας.
  • Προσανατολισμός της δέσμης στην εμφυτευμένη συσκευή.
  • Ποσοστό δοσολογίας.
  • Συνολική δόση χορηγούμενη καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της συσκευής.
  • Θωράκιση της εμφυτευμένης συσκευής.
  • Ανατομία και φυσιολογία του ασθενούς.

Πριν από μια ακτινοθεραπεία, οι ακτινοθεραπευτές σε συνεργασία με τον καρδιολόγο ή τον ηλεκτροφυσιολόγο αναπτύσσουν την ιδανική στρατηγική, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, για την παρακολούθηση της υγείας του ασθενούς και την επαλήθευση της ορθής λειτουργίας της συσκευής κατά τη διάρκεια και μετά τις συνεδρίες ακτινοθεραπείας. Ανάλογα με την περιοχή ακτινοβόλησης μπορεί να χρειαστεί προγραμματισμός της συσκευής πριν και μετά από κάθε συνεδρία. Στο ΥΓΕΙΑ έχουν αναπτυχθεί ειδικά πρωτόκολλα για τη διασφάλιση της ασφάλειας του ασθενούς με εμφυτευμένη συσκευή κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας.

Έχω εμφυτευμένο HOLTER ρυθμού… 

Η παρουσία εμφυτεύσιμου Holter ρυθμού δεν επηρεάζει καμία πιθανή διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη και δεν χρήζει καμιάς περαιτέρω ενέργειας πριν την πραγματοποίηση τους. Ο ασθενής συνεχίζει κανονικά τους ελέγχους της συσκευής του με βάση τον προγραμματισμό που έχει κάνει με τον θεράποντα ιατρό του. 

HHG - ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

*Άρθρο της Λήδας Πιερέττα Παπαβασιλείου, Καρδιολόγου - Ηλεκτροφυσιολόγου, Επιστημονικής Συνεργάτιδας ΥΓΕΙΑ.


Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ οδηγούσε

Βόλος: θρήνος για 17χρονη αθλήτρια

Συμβόλαιο θανάτου: Ο Γιάννης Σκαφτούρος δολοφονήθηκε στα ΔερβενοχώριαΣημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓεωργιάδης: Το “Καλάθι του Άη Βασίλη” και το “Καλάθι του Νοικοκυριού” με νέα προϊόνταΣήμερα 12:46 | Ειδήσεις

Διευρυμένο με νέες κατηγορίες το «εορταστικό καλάθι» που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σέρρες: Ο Βασίλης δεν ήθελε να πάει σχολείο την Δευτέρα - Η αδελφή του τον έψαχνε στο προαύλιοΣήμερα 08:23 | Τοπικά Νέα

“Αν περνούσε 3 εκατοστά πιο ψηλά η πόρτα, το παιδί θα σωνόταν”, λέει ο θείος του στον ΑΝΤ1. Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο συλληφθέντες για την φονική έκρηξη στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.

“Κιβωτός του Κόσμου”: ο παπά - Βαγγέλης, η “αδυναμία” στα αγόρια και οι... “μουσουλμάνες” (βίντεο)Σήμερα 12:27 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν πρώην φιλοξενούμενοι των δομών, στην εκπομπή ”Το Πρωινό” για τις τιμωρίες, τις δουλειές και τις συνθήκες διαβίωσης. Η εκκλησία στην ταράτσα, ο φάκελος γεμάτος λεφτά και τα 15 κιλά χρυσαφικών.

Βουλή - Κλέων Γρηγοριάδης: Ημίγυμνος εμφανίστηκε σε συνεδρίαση ο βουλευτής (βίντεο)Σήμερα 15:16 | Ειδήσεις

Ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης εμφανίστηκε με... ακατάλληλη αμφίεση σε συνεδρίαση της Βουλής, μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πόλεμος στην Ουκρανία - Time: “Πρόσωπο της χρονιάς” ο Ζελένσκι18:04Θεοδωρικάκος για 16χρονο: ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ταύτιση με το 2008 (βίντεο)17:5016χρονος: Ο Κούγιας ανέλαβε τον αστυνομικό17:36Μουντιάλ 2022 - ΑΕΚ: στο τοπ των ομάδων που εκπροσωπούνται με τους περισσότερους παίκτες17:22Μουντιάλ 2022: Λόβρεν Vs Νεϊμάρ για το εισιτήριο στα ημιτελικά17:09ΣΥΡΙΖΑ: Διπλωματικό “φιάσκο” η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αλβανία16:55Μουντιάλ 2022 - Ινφαντίνο: Το ποδόσφαιρο γίνεται πραγματικά παγκόσμιο16:41Θεσσαλονίκη: Τηλεφώνημα για βόμβα σε γυμνάσιο16:27Google: Οι δημοφιλείς αναζητήσεις στην Ελλάδα το 202216:1316χρονος: Η δεύτερη σφαίρα βρέθηκε “καρφωμένη” σε πόρτα ξενοδοχείου15:59Τουρκικές γεωτρήσεις - Ντονμέζ: Συνεχίζουμε να ψάχνουμε κάθε γωνιά της “Γαλάζιας Πατρίδας”15:48Βουλή - Κλέων Γρηγοριάδης: Ημίγυμνος εμφανίστηκε σε συνεδρίαση ο βουλευτής (βίντεο)15:34Ελληνοτουρκικά - ΥΠΕΞ: απαράδεκτες οι διαρκείς απειλές πολέμου από την Άγκυρα15:20Κοζάνη: Σπίτι φωταγωγήθηκε με 10000 λαμπάκια (εικόνες)15:07Μελόνι: Βρέθηκε ο άνδρας που απειλούσε να την σκοτώσει14:53Μουντιάλ 2022 - Ρονάλντο: Η “ψυχρή” χειραψία με τον Σάντος και η αποχώρηση στους πανηγυρισμούς 14:40F-16: Ο Τσαβούσογλου “δεν είδε” την σύσταση του Κογκρέσου για τις υπερπτήσεις14:27Γεωργιάδης: Το “Καλάθι του Άη Βασίλη” και το “Καλάθι του Νοικοκυριού” με νέα προϊόντα14:14Λάρισα: Διαρρήκτες έδεσαν ηλικιωμένη και την κλείδωσαν στην τουαλέτα14:00ΑΝΤ1+: Ρεκόρ επισκεψιμότητας το διάστημα 20 Νοεμβρίου με 6 Δεκεμβρίου 13:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο