LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 17 Φεβρουαρίου 2022 15:16

Ανασπώμενος ή ανελκόμενος όρχις: Μύθος και πραγματικότητα

Γράφει ο Γεώργιος Περγάμαλης, Χειρουργός Παίδων, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής Παίδων, ΜΗΤΕΡΑ.

χειρουργείο - εγχείρηση

Ο ανελκόμενος ή ανασπώμενος όρχις αποτελεί μια από τις ανωμαλίες καθόδου του όρχι. Είναι ο όρχις που έχει ασταθή θέση μεταξύ της φυσιολογικής θέσης του όρχεως εντός του οσχέου και του βουβωνικού πόρου ή του έξω στομίου του και ενδεχομένως οφείλεται σε αυξημένο αντανακλαστικό του κρεμαστήρα μυ και στη διατήρηση μακρού μήκους του οίακα.

Κατά τη γέννηση βρίσκεται στο όσχεο και μετά ανευρίσκεται ψηλότερα, ενώ το σύστοιχο ημιόσχεο είναι πλήρως σχηματισμένο. Δεν πρόκειται για παραλλαγή φυσιολογικής θέσης του όρχι, όπως αναφερόταν παλαιότερα, καθώς από το σύνολο των ανελκόμενων όρχεων το 30% κατεβαίνουν στο όσχεο, το 32% ανέρχονται σε υψηλότερη θέση (επίκτητη κρυψορχία) ενώ το 38% παραμένουν ανελκόμενοι.

Η συχνότητα του ανελκόμενου όρχι (3,9% των ανωμαλιών καθόδου του όρχι), είναι ανάλογη με την σύσπαση του κρεμαστήρα και αντιστρόφως ανάλογη με την έκκριση τεστοστερόνης.

Έτσι λοιπόν, βλέπουμε να είναι πολύ μικρή μέχρι την ηλικία των 3 μηνών να αυξάνει μέχρι την ηλικία των 9 χρόνων και στη συνέχεια να μειώνεται με την αύξηση της τεστοστερόνης.

Το 20- 32% των παιδιών με ανελκόμενο όρχι θα οδηγηθούν σε επίκτητη κρυψορχία.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Ο ανελκόμενος όρχις συνήθως διαπιστώνεται από τον παιδίατρο κατά τη διάρκεια εξέτασης ρουτίνας. Ο ασθενής πρέπει να εξετάζεται σε ύπτια, καθιστή θέση και σε βαθύ κάθισμα (βατραχοειδή θέση), να βρίσκεται σε ηρεμία και θερμό περιβάλλον, ενώ τα χέρια του εξετάζοντος πρέπει να έχουν ίδια θερμοκρασία με αυτήν του σώματος του ασθενούς και οι κινήσεις ψηλάφησης να είναι αργές και απαλές. Εάν ο ασθενής δεν είναι σε ηρεμία η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Ψηλαφητός όρχις. Εάν ο όρχις δεν ανευρίσκεται στο όσχεο, γίνεται προσπάθεια αρχικά να ψηλαφηθεί στη σύστοιχη βουβωνική χώρα αντίστοιχα με την πορεία καθόδου. Εφ’ όσον εντοπισθεί στη βουβωνική χώρα γίνεται προσπάθεια να κατέλθει στο όσχεο με αμφίχειρη ψηλάφηση. Εάν ο όρχις κατέλθει και παραμείνει στο όσχεο πρόκειται για ανελκόμενο όρχι. Αν ο όρχις επιστρέψει αμέσως εκτός οσχέου επαναλαμβάνεται η εξέταση ή ζητείται η συμβουλή παιδοχειρουργού. Έχει μεγάλη σημασία να διαχωριστεί η κρυψορχία από τον ανελκόμενο όρχι.

Διότι η κρυψορχία πρέπει να χειρουργείται στον 6ο μήνα της ζωής ενώ ο ανελκόμενος όρχις χρειάζεται απλά παρακολούθηση, για την πιθανότητα επίκτητης κρυψορχίας, μέχρι την ηλικία των 9-10 χρόνων οπού το μεγαλύτερο ποσοστό θα καθηλωθεί στο όσχεο.

Ο κλινικός διαχωρισμός μεταξύ ανελκόμενου όρχι, και κρυψορχίας μερικές φορές είναι δύσκολος.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Μόνο η κλινική εξέταση μπορεί να τεκμηριώσει τη διάγνωση του ανελκόμενου όρχι. Όμως ο υπερηχογραφικός έλεγχος, συμβάλλει στη μελέτη της σύστασης και της μορφολογίας του όρχι, στον καθορισμό των διαστάσεών του και στη συνύπαρξη βουβωνοκήλης ή υδροκήλης. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος πρέπει να γίνεται, από ακτινολόγο που έχει εμπειρία στην εξέταση βρεφών και παιδιών και το εργαστήριο να διαθέτει υπερηχογράφο με κατάλληλες προδιαγραφές. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εξαιτίας της μη καλής προσέγγισης του ασθενούς και εξ’ αιτίας της αυξημένης σύσπασης του κρεμαστήρα ετέθη η διάγνωση της κρυψορχίας, σε παιδιά που δεν είχαν.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο ανελκόμενος όρχις δεν χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση αλλά παρακολούθηση έως την ηλικία των 10 ετών οπότε και το περίπου 90% θα καθηλωθεί στο όσχεο. Η παρακολούθηση είναι επιβεβλημένη διότι το 20 – 32%  των παιδιών με ανελκόμενο όρχι θα οδηγηθούν σε επίκτητη κρυψορχία και τότε η επέμβαση πρέπει να είναι άμεση.

Ένδειξη για χειρουργική αποκατάσταση αποτελεί, η εξέλιξη σε επίκτητη κρυψορχία και η μείωση του μεγέθους του όρχι.

Η άποψη, τη τελευταία διετία, ότι πρέπει να χειρουργείται εκτός των ανωτέρω ενδείξεων, δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.

ΠΕΡΓΑΜΑΛΗΣ

*Άρθρο του Γεώργιου Περγάμαλη, Χειρουργού Παίδων, Διευθυντή Γ’ Χειρουργικής Κλινικής Παίδων, ΜΗΤΕΡΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣεισμός στην Εύβοια: διαρκείς δονήσεις μετά τα 4,7 ΡίχτερΣήμερα 06:48 | Ειδήσεις

Πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία, μετά τον σεισμό που "πέταξε απο τα κρεβάτια" τους κατοίκους πολλών περιοχών σε Εύβοια, Βοιωτία και Αττική.

“Κιβωτός του Κόσμου”: το κλουβί, ο 8χρονος και η μάνα του 19χρονου που κατήγγειλε ασέλγεια (βίντεο)Σήμερα 08:50 | Ειδήσεις

Τι είπαν στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” η μητέρα του 19χρονου που άρχισε να ξετυλίγει τον μίτο των καταγγελιών. Πως απαντά στην “ΚτΚ” η μητέρα του 8χρονου που συγκλόνισε με την μαρτυρία για βασανιστήρια.

Οδηγός του ΟΑΣΘ λιποθύμησε “στο τιμόνι” (εικόνες)Σήμερα 08:04 | Ειδήσεις

Τρόμος και πανικός μετά το ξαφνικό πρόβλημα υγείας του οδηγού. Πως αντέδρασαν οι συνάδελφοι του.

Συμμορία ανηλίκων έκανε πάνω απο 50 κλοπέςΧθες 19:50 | Ειδήσεις

Πώς κατάφεραν να τους εντοπίσουν οι αστυνομικοί. Ποιοι ήταν και που "χτυπούσαν" οι "άγουροι κακοποιοί".

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πλοίο “Nissos Kalymnos”: Πρόσκρουση σε βράχια και εισροή υδάτων 09:12“Κιβωτός του Κόσμου”: το κλουβί, ο 8χρονος και η μάνα του 19χρονου που κατήγγειλε ασέλγεια (βίντεο)08:59Μουντιάλ 2022: Παράλληλη μετάδοση των αγώνων σε ΑΝΤ1, antenna.gr και ANT1+08:45Υπουργείο Υγείας: Κατάληψη από νοσοκομειακούς γιατρούς (εικόνες)08:32NBA: Ο Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε MVP της εβδομάδας08:20Οδηγός του ΟΑΣΘ λιποθύμησε “στο τιμόνι” (εικόνες)08:07Σεισμός στην Εύβοια: διαρκείς δονήσεις μετά τα 4,7 Ρίχτερ07:54Γοργοπόταμος: η έκρηξη που σκόρπισε θάνατο και πανικό07:40Συμμορία ανηλίκων έκανε πάνω απο 50 κλοπές07:27Γιουβέντους: Παραιτήθηκε ο Ανιέλι και όλο το ΔΣ07:13Επιτόκια - Λαγκάρντ: δεδομένη η νέα αύξηση τους07:00Rapid test δωρεάν την Τρίτη σε 177 σημεία06:47Σεισμός στην Εύβοια - Έγινε αισθητός και στην Αττική06:33Μουντιάλ 2022: οι μεταδόσεις της Τρίτης σε ΑΝΤ1, ANT1+ και Antenna.gr06:22Καιρός: κρύο, βροχές και καταιγίδες την Τρίτη06:09Μητσοτάκης στο LSE: Πιθανή η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα - Εφικτή η αυτοδυναμία στις εκλογές23:59Τηλεφωνικές απάτες - Αττική: Συνελήφθησαν μέλη συμμορίας που εκβίαζε ηλικιωμένους23:50Αφγνανιστάν: Νεκρά παιδιά μετά από επίθεση Ταλιμπάν σε χωριό23:37Προσφυγικά: Νεκρός από φωτιά σε ισόγειο χώρο23:23“Mundo Nuevo”: Κοντάρια, κράνη και “πολεμοφόδια” στην κατάληψη που εκκενώθηκε (εικόνες)23:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο