LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 28 Ιανουαρίου 2022 16:57 | Ανανέωση: 28 Ιανουαρίου 2022 21:13

Λιποπρωτεΐνη (α): μια σχετικά άγνωστη αιτία καρδιαγγειακών επεισοδίων

Γράφουν οι Καρδιολόγοι της Α‘  Καρδιολογικής Κλινικής Υγεία, Αθανάσιος Πιπιλής (Διευθυντής) και Ιωσήφ Κουτάγιαρ (Επιμελητής).

Αγγειο - Αγγειολογία - Αγγειοχειρουργική

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι τιμές λιπιδίων στο αίμα επηρεάζουν τον μελλοντικό κίνδυνο κάθε ανθρώπου να υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Με βάση τις τιμές των λιπιδίων και ανάλογα με το ιστορικό και την παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο λαμβάνονται οι θεραπευτικές αποφάσεις, δηλαδή αν θα δοθεί ή όχι υπολιπιδαιμική αγωγή στο συγκεκριμένο άτομο. Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν την λιποπρωτεΐνη (α), ή αλλιώς Lp(a), οι υψηλές τιμές της οποίας στο αίμα σχετίζονται με διπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Τι είναι η Lp(a); Ποιες είναι οι παθολογικές τιμές;

H Lp(a) μοιάζει με τη λιποπρωτεΐνη LDL και προάγει τη διαδικασία της αθηρωμάτωσης. Η Lp(a) έχει επίσης και θρομβωτική δράση λόγω της παρόμοιας δομής της με το πλασμινογόνο (γνωστό παράγοντα σχετιζόμενο με τη θρόμβωση) αλλά και φλεγμονώδη δράση λόγω των οξειδωμένων φωσφολιπιδίων που μεταφέρει. Ως υψηλές θεωρούνται τιμές Lp(a) πάνω από 50 mg/dl ή πάνω από 125 nmol/l. Υψηλές τιμές της ανευρίσκονται στο 20-25% του γενικού πληθυσμού. Τα επίπεδα Lp(a) καθορίζονται από την έκφραση ειδικού γονιδίου και επομένως, τα άτομα με αυξημένα επίπεδα έχουν υψηλή έκθεση στην Lp(a) επί πολλά έτη. Η διατροφή δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Τι προκαλεί η αυξημένη Lp(a);

Σύμφωνα με επιδημιολογικές και γενετικές μελέτες, η αυξημένη Lp(a) αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου (σε μικρότερο βαθμό) και εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου ανεξάρτητα από την τιμή της LDL χοληστερόλης. Άτομα με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα Lp(a), πάνω από 180 mg/dl (ή 430 nmol/l), μπορεί να έχουν αυξημένο μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο παρόμοιο με εκείνο των ατόμων με ετερόζυγο οικογενή υπερχοληστερολαιμία (μια κατάσταση με εκ γενετής πολύ υψηλή LDL που προδιαθέτει για εμφάνιση εμφράγματος σε νεαρή ηλικία). Επίσης, άτομα με υψηλή Lp(a) εμφανίζουν πρωιμότερα στένωση αορτικής βαλβίδας. Εύκολα γίνεται αντιληπτή η σημασία του περιορισμού των επιπέδων Lp(a) για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Ποιοι θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα Lp(a);

Η μέτρηση της Lp(a) σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας του 2019 προτείνεται πλέον μία φορά στο γενικό πληθυσμό, σε άτομα με πρώιμη καρδιαγγειακή ή αγγειακή εγκεφαλική νόσο καθώς και σε άτομα με μέτριο ή υψηλό 10ετή κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας, όπως αυτός προκύπτει από τα μοντέλα υπολογισμού κινδύνου σε ασυμπτωματικά άτομα (στην Ελλάδα προτείνεται το HeartScore). Εύλογη είναι και η μέτρηση της Lp(a) σε συγγενείς ατόμων που εμφάνισαν καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σχετικά νεαρή ηλικία (έως 55 ετών για τους άνδρες και έως 65 ετών για τις γυναίκες) και σε στενούς συγγενείς ατόμων με αυξημένη τιμή Lp(a).

Υπάρχει θεραπεία για την αυξημένη Lp(a);

Οι στατίνες που μειώνουν την LDL και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, δεν μειώνουν την Lp(a). Ωστόσο, νεότερα υπολιπιδαιμικά φάρμακα όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα που αναστέλλουν την πρωτεΐνη PCSK9 έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την τιμή της Lp(a) κατά περίπου 25%. Πρόσφατα δεδομένα υποστηρίζουν ότι υπάρχει κλινικό όφελος από τη μείωση της Lp(a) με τη χορήγηση αυτών των αντισωμάτων κατά της PCSK9 και μάλιστα τόσο μεγαλύτερο όσο μεγαλύτερη είναι η αρχική τιμή της Lp(a).

Μια μείωση της Lp(a) της τάξης του 70% επιτυγχάνεται με την αφαίρεση λιποπρωτεϊνών από το πλάσμα (κάτι ανάλογο με την αιμοδιάλυση των νεφροπαθών). Προφανώς, η επεμβατική φύση της μεθόδου, η ανάγκη για συνεδρίες σε εβδομαδιαία βάση (οι τιμές Lp(a) ορού επανέρχονται γρήγορα) και το υψηλό κόστος περιορίζουν τη χρήση της τεχνικής σε ασθενείς με υποτροπιάζοντα καρδιαγγειακά επεισόδια παρά τη βέλτιστη ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου.

Προς το παρόν, η προσέγγιση ασθενών με υψηλή Lp(a) είναι η εντατικοποίηση των πρακτικών πρόληψης με τροποποίηση όσων παραγόντων κινδύνου επιδέχονται μεταβολή όπως η LDL χοληστερόλη.

ΠΙΠΙΛΗΣ

*Άρθρο των Αθανάσιου Πιπιλή, Καρδιολόγου, Διευθυντή Α' Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ 


ΚΟΥΤΑΓΙΑΡ 
και Ιωσήφ Κουτάγιαρ, Καρδιολόγου, Επιμελητή Α' Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚογκρέσο - Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας - Να σταματήσουν οι υπερπτήσειςΣήμερα 18:17 | Ειδήσεις

Ιστορική ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Οι σχέσεις των δυο χωρών, οι αναφορές στην Ουκρανία και τα μηνύματα στην Τουρκία.

Χαρμάνης: ο Αναγνωστόπουλος για το μόνο που μετάνιωσε ήταν που δεν έκρυψε το ρολόι της ΚαρολάινΣήμερα 19:44 | Ειδήσεις

Τι είπε για το ενδεχόμενο οι γονείς Καρολάιν να αλλάξουν το επίθετο της εγγονής τους και η αντίδρασή τους στην αξίωση του Αναγνωστόπουλου να δει την Λυδία.

Κάτω Πατήσια - Αυτοκτονία εφήβου: Συγκλονίζουν η γιαγιά και οι συμμαθητές του (βίντεο)Σήμερα 20:17 | Ειδήσεις

Ασφυκτικός ο θάνατός του σύμφωνα με τον ιατροδικαστή. Στο μικροσκόπιο το κινητό του 14χρονου. Τι ψάχνουν οι Αρχές.

Ελένη Κωστοπούλου στον ΑΝΤ1: Ο Ζακ δεν θα σταματούσε να μάχεται για τα δικαιώματα όλωνΣήμερα 20:00 | Ειδήσεις

Η μητέρα του δολοφονημένου στο κέντρο της Αθήνας ακτιβιστή, Ζακ Κωστόπουλου, μίλησε στον ΑΝΤ1 με αφορμή την Ημέρα κατά της Ομοφοβίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γλυφάδα: Συνελήφθη ο πρώην δήμαρχος Βουκουρεστίου21:33Προσευχή στην Αγία Σοφία ανακοίνωσε ο Ερντογάν21:21Η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης τιμά τον Γιάννη Σμαραγδή με τον πρώτο “Καποδίστρια”21:10Ισπανία: Άδεια περιόδου σε γυναίκες με πόνους20:58ΕΛΑΣ - Ομόνοια: Επιχείρηση “σκούπα” από 130 αστυνομικούς (εικόνες)20:46Κάτω Πατήσια - Αυτοκτονία εφήβου: Συγκλονίζουν η γιαγιά και οι συμμαθητές του (βίντεο)20:33Απάτη στο διαδίκτυο με κρυπτονομίσματα20:20Ελένη Κωστοπούλου στον ΑΝΤ1: Ο Ζακ δεν θα σταματούσε να μάχεται για τα δικαιώματα όλων20:08Χαρμάνης: ο Αναγνωστόπουλος για το μόνο που μετάνιωσε ήταν που δεν έκρυψε το ρολόι της Καρολάιν 19:56Έλον Μασκ – Twitter: “Αγκάθι” οι πλαστοί λογαριασμοί19:4317 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Υπέρτασης19:31Φλώρινα: Αρκούδα στο κέντρο της πόλης! Την “κυνήγησαν” αδέσποτα (βίντεο)19:19Γεωργία Μπίκα: Η απάντηση στην Εισαγγελία για τον “βιασμό” και την “ψευδή καταγγελία”19:05Κογκρέσο - Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας - Να σταματήσουν οι υπερπτήσεις 18:52Ιωάννινα: Ξαφνικό μπουρίνι με χαλάζι και πλημμύρες (εικόνες)18:39Έκλεψαν προτομή του Παπαφλέσσα από τα Ταμπούρια18:27Candida auris: Κρούσμα στο ΠΑΓΝΗ18:15Κογκρέσο - Μητσοτάκης: Η ομιλία του Πρωθυπουργού σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων18:02Ελισάβετ: Εμφάνιση έκπληξη της Βασίλισσας στο μετρό με το όνομά της (εικόνες)17:51Λάρισα: Νεκρός από ηλεκτροπληξία στο σπίτι του 17:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο